Запорізька ОДА вимагає зупинити будівельні роботи на каоліновому кар'єрі

Запорізька ОДА вимагає зупинити будівельні роботи на каоліновому кар'єрі

Запорізька ОДА вимагає зупинити будівельні роботи на каоліновому кар'єрі
.

Заступник голови Запорізької облдержадміністрації Віталій Кардаш направив листи до обласної прокуратури та Головного управління Національної поліції у Запорізькій області з вимогою зупинити роботи на Біляївському каоліновому кар'єрі.

Обласна влада просить вжити заходів щодо зупинки будівельних робіт та зняття родючого шару ґрунту на місці спорудження кар’єру поблизу Вільнянська, враховуючи високий суспільний резонанс та екологічну небезпеку.

Запорізька ОДА вимагає зупинити будівельні роботи на каоліновому кар'єрі

"Наразі є інформація, що роботи з ґрунтом продовжуються, більше того, підігнали додаткову техніку. На жаль, провести перевірку законності робіт Державна архітектурно-будівельна інспекція не може. Після змін у законодавстві, у неї відсутні контрольні функції. Тож, доводиться сподіватися тільки на оперативну реакцію правоохоронних органів", - зазначила помічниця голови ОДА з екологічних питань Ірина Пірогова.

Тим часом, тривають протести жителів Вільнянського району проти будівництва каолінового кар’єру. Сьогодні, 14 січня, на місці родовища зібралися близько півтисячі людей.

Нагадаємо, що керівництво ТОВ "Біляївський збагачувальний комбінат" вважає, що місцевих мешканців, які протестують проти будівництва, ввели в оману шляхом розповсюдження неправдивої інформації, про те що діяльність буде шкодити їх життю і здоров’ю.

Що відомо

  • У ніч на 9 січня на місце запланованого будівництва кар'єра біля селища Зелене Вільнянського району заїхала важка техніка. 10 січня там розпочались підготовчі роботи. Тоді ж мешканці Вільнянська та прилеглих селищ зібрались на акцію протесту проти початку робіт на каоліновому кар’єрі.
  • 12 січня на кількох відрізках траси Харків-Сімферополь мешканці селищ Лукашеве, Біляївка, Дружелюбівка, Зелене та міста Вільнянськ перекрили рух транспорту. Таким чином виступили проти будівництва каолінового кар’єру на території району.
  • У 2018 і 2019 роках Запорізькою ОДА з залученням представників громадськості, посадових осіб органів влади та управління Запорізької області були створені дві обласні робочі групи - з метою здійснення оцінки дотримання законодавства при реалізації інвестиційного проєкту товариства. Після розгляду проблемних питань, члени робочих груп дійшли висновку щодо відсутності порушень діючого законодавства з боку зазначеного товариства.
  • 13 січня у ЗОДА повідомили, що при адміністрації буде поновлено робочу групу, яка буде вивчати ситуацію навколо будівництва каолінового кар'єру у Вільнянському районі.
На початок