Проєкт "єМалятко" на Рівненщині: як це працює та що пропонують батькам

Проєкт "єМалятко" на Рівненщині: як це працює та що пропонують батькам

Ексклюзивно

За час існування сервісу "єМалятко" Рівненщина три рази виходила у лідери серед інших областей з користування послугою. За серпень 99% батьків Рівненщини користуються цією послугою, розповіла Суспільному головна спеціалістка сектору комунікації з громадськістю Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Львів) у Рівненській області Людмила Пшебільська.

На Українському радіо Рівне розпитали, як проєкт "єМалятко" зарекомендував себе за рік, хто може ним скористатися та які нові послуги з’явилися.

Що це таке

На Рівненщині сервіс "єМалятко" запрацював у листопаді 2020 року. Це експериментальний проєкт, він працює в режимі бета-тестування. За допомогою цієї послуги батьки новонароджених дітей за однією заявою можуть отримати вісім послуг, пов'язаних із народженням дитини, – зазначила Людмила Пшебільська.

На кінець серпня 2021-го послугу обрали 99% батьків новонароджених дітей.

"Станом на серпень 2021-го на Рівненщині народилося 5750 дітей, "єМалятко" обрали 5380 батьків. У вересні – 746 немовлят, із них 709 скористалися сервісом. Серед інших областей України Рівненщина займає третє місце. Найбільше користувачів – у Корецькому, Острозькому та Вараському районах", – сказала Людмила Пшебільська.

Де можна оформити послугу

Подати заяву на послугу можна у ЦНАПах, відділах державної реєстрації актів цивільного стану (РАЦС) та у пологових будинках, де є адміністратори "єМалятка".

"На Рівненщині таку послугу в пологовому можна отримати лише в Дубровиці. Станом на початок жовтня 2021-го в цьому пологовому будинку послугу оформили 15 батьків. Невдовзі її можна буде оформити в інших пологових будинках", – уточнила спеціалістка.

Послугу також можна оформити онлайн за допомогою застосунку ДіЯ. Але для цього потрібно мати цифровий електронний підпис. Через застосунок ДіЯ на Рівненщині майже 400 заяв було подано онлайн.

Які послуги пропонує "єМалятко"

Наразі у сервісі доступні вісім послуг. Серед них дві базових (реєстрація місця народження та визнання походження дитини), а також шість послуг на вибір:

  • призначення допомоги при народженні;
  • реєстрація в державному реєстрі фізичних осіб-платників податків
  • призначення допомоги багатодітним сім'ям;
  • реєстрація місця проживання дитини;
  • присвоєння дитині унікального номера в єдиному державному демографічному реєстрі;;
  • визначення належності дитини до громадянства України.

"Розробники нам обіцяють, що до кінця 2021 року додадуть ще дві послуги, які можуть обрати батьки – внесення відомостей про дитину до електронного реєстру пацієнтів та оформлення посвідчення батьків та дитини з багатодітної сім'ї", – уточнила спеціалістка.

Усі бажані послуги батьки відзначають під час подання заяви.

Чи є послуга обов'язковою

Послуга надається виключно за бажанням батьків дитини та є безкоштовною.

Оскільки реєстрація народження дитини є обов'язковою, її потрібно оформити упродовж місяця. Відтак, комплексну послугу "єМалятко", за словами Людмили Пшебільської, можуть отримати лише ті батьки, які ці терміни не порушили.

"Якщо батьки подали заяву онлайн чи офлайн, але не можуть прийти отримати свідоцтво про народження, вони можуть отримати його вдома кур'єром від Укрпошти. Послуга є платною. В цьому випадку батьки сплачують лише послуги Укрпошти:

  • 46 гривень, за отримання свідоцтва у відділенні Укрпошти;
  • 66 гривень – за кур'єрську доставку додому.

Спеціалістка уточнила, під час отримання послуги реєстрації місця проживання дитини, батьки повинні сплатити держмито – 13 гривень 60 копійок.

Хто може подавати заяву на послугу

Заяву на послугу можуть подати:

  • батьки, які перебувають у шлюбі та мають спільне прізвище;
  • батьки, які перебувають у шлюбі, але мають різні прізвища. В такому випадку, якщо заяву подає один з батьків, потрібно мати нотаріальну довіреність зі згодою іншого присвоїти дитині прізвище;
  • батьки, які не перебувають у шлюбі. Для цього потрібно мати нотаріальну довіреність та спільну заяву матері та батька про визнання батьківства;
  • одинокі мами.

Інші рідні дитини або опікуни такої заяви поки оформити не можуть.

Які документи потрібні

  • оригінали паспортів обох батьків;
  • оригінал медичного свідоцтва про народження дитини (форма 103-О, яка видається у пологовому відділенні) або відомості медичного висновку про народження дитини;
  • податкові номери обох батьків (достатньо копій);
  • інформація про дату, місце та орган, де укладався шлюб батьків, якщо вони одружені.

Залежно від додаткових послуг, які обирають батьки, можуть знадобитися також:

  • номер банківського рахунку у форматі IBank для зарахування допомоги на дитину;
  • письмова згода батьків щодо присвоєння прізвища, письмова згода щодо реєстрації новонародженої дитини за одним із батьків.

Що робити, якщо дитина народилася не у пологовому будинку

У такому випадку послугу "єМалятко" батьки не отримають.

"Обов"язковим документом до заяви має бути медична довідка встановленої форми або медичний висновок. Його видають, коли дитина народилася у медичному закладі. Дітям, які народжені поза медичним закладом або в результаті застосування репродуктивних технологій, видаються інші медичні свідоцтва про народження за іншою встановленою формою. Можливо, згодом їх додадуть", – уточнила Людмила Пшебільська.

А якщо двійня?

Якщо народилася двійня, батьки можуть оформити таку послугу, але потрібно сформувати дві окремих заяви на кожну дитину окремо.

Послуга надається у короткий термін: в день звернення батьки отримують свідоцтво про народження, решту – впродовж дня.

Скористатися послугою "єМалятко" можуть також жителі тимчасово окупованих територій. Раніше цього не можна було зробити. Для цього потрібно подати заяву про встановлення факту народження через електронний суд.

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

На початок