Марина Абрамович відкрила в Києві інсталяцію до роковин Бабиного Яру. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ

Марина Абрамович відкрила в Києві інсталяцію до роковин Бабиного Яру. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ

Марина Абрамович відкрила в Києві інсталяцію до роковин Бабиного Яру. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ
. Марина Абрамович. Фото: Суспільне

Сербська мисткиня Марина Абрамович 5 жовтня провела перформанс біля своєї інсталяції "Кришталевої стіни плачу" у Києві.

Як передає кореспондент Суспільного, біля стіни зібралися два десятки людей. Мисткиня влаштувала перформанс, щоб учасники краще відчули енергію місця, де зведена стіна.

"Кришталева стіна плачу"

Інсталяцію "Кришталева стіна плачу" мисткиня створила до 80-х роковин з початку розстрілів у Бабиному Яру. Заввишки вона три метри, у ширину — 40 метрів.

"Коли я створювала Стіну, я пригадувала Стіну плачу в Єрусалимі. Я думала, як я можу перенести це в Бабин яр і створити стіну молитви, стіну зцілення, стіну для медитації та рефлексії за пам'яттю минулого", – розповіла Абрамович Суспільному.

Інсталяція зроблена на замовлення Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр", який є приватним проєктом. Церемонія відкриття відбудеться 6 жовтня за участі авторки та трьох президентів — Володимира Зеленського, президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра та президента Ізраїлю Іцхака Герцога.

Марина Абрамович влаштувала перформанс біля "Кришталевої стіни плачу"

Як раніше розповідала Абрамович, вона створить стіну плачу з 75 кварцових блоків з бразильських кристалів та українського антрациту. Кристали вона планувала згрупувати по три та розташувати на різній висоті: на рівні голови, серця і живота людини.

"Коли я усвідомлювала свій внесок у проєкт, пов’язаний з темою Бабиного Яру, для мене були важливими три речі. По-перше, об’єкт не повинен бути лише скульптурою. По-друге, він має бути інтерактивним. По-третє, об’єкт не може бути лише відображенням минулого, а повинен нести послання у майбутнє", — говорила мисткиня перед початком роботи у червні.

Збирати інсталяцію почали у серпні, Абрамович тоді також прилітала в Україну з Нью-Йорку, де живе.

Читайте також: Джонатан Літтел пише другу книгу про трагедію Бабиного Яру. Інтерв'ю з письменником

Хто така Марина Абрамович

Марина Абрамович (1946) — сербська мисткиня. Вона займається мистецтвом витривалості, досліджуючи відносини між художником і аудиторією, межами тіла і можливостями розуму. За 50 років роботи її прозвали "бабусею перформансу". Вона відкрила нове поняття ідентичності, роблячи спостерігачів учасниками і зосереджуючись на "протистоянні болю, крові і фізичних меж тіла".

Абрамович зіграла епізодичну роль у фільмі "ДАУ" артдиректора Меморіального центру Голокост "Бабин Яр" і російського режисера Іллі Хржановського.

Вона запам'яталася різними перформансами, зокрема: "Ритм 0"Абрамович розмістила на столі 72 об'єкти, якими люди могли користуватися як завгодно. Деякі з цих об'єктів могли приносити задоволення, тоді як іншими можна було завдавати болю. Серед них були ножиці, ніж, хлист і навіть пістолет з одним патроном. Художниця дозволила публіці протягом шести годин маніпулювати її тілом і рухами.Спочатку глядачі поводилися скромно й обережно, але через деякий час, протягом якого художниця залишалася пасивною, учасники стали агресивнішими., "Відносини в часі"Марина з напарником сплели своє волосся і просиділи спиною один до одного у подібному положенні 17 годин. Впродовж перших 16 годин вони перебували тільки під наглядом співробітників галереї. На кожну годину відводилося лише 3 хвилини перерви, в які робилася зйомка. Тільки на 17-ту годину перформансу, коли учасники були на межі повної знемоги, була запрошена публіка. Ідея полягала в акцентуванні уваги на тому, що, підживлюючи енергією публіки, людина підвищує рівень своїх можливостей, в такій ситуації просидівши в такому положенні ще годину., "Смерть себе"Художники поєднали свої роти спеціальним агрегатом і вдихали видихи один одного, поки не закінчився кисень. Через сімнадцять хвилин після початку перформансу обидва впали на підлогу без свідомості з легенями, наповненими вуглекислим газом. Цей перформанс досліджував здатність індивідуума поглинати життя іншої особи, обмінюючи й знищуючи його., "У присутності художника"Ідея перформансу полягала в тому, щоб Марина могла, за допомогою уважного погляду, встановити контакт з будь-яким охочим відвідувачем виставки. Цей момент фіксувався фотографом. Перформанс тривав 736 годин і 30 хвилин, художниця подивилася в очі 1500 глядачам. У перший день перформансу вона зустрілася з партнером. Художниця не змогла стримати почуттів і розплакалася..

Що відомо

  • У 2021 році — 80 роковини розстрілів у Бабиному Яру, де, за оцінками істориків, нацисти вбили 100 тисяч людей, з яких приблизно 70 тисяч — євреї.
  • Меморіальний центр Голокосту "Бабин Яр" — приватна ініціатива. Центр започаткували у 2016 році за підтримки головного рабина Києва та України Якова Дов Блайха, музиканта Святослава Вакарчука, боксера Володимира Кличка, колишнього президента Польщі Александра Квасневського та інших відомих людей з Німеччини, Ізраїлю, США.
  • Центр фінансується російськими та українськими бізнесменами. Зокрема, російськими бізнесменами Павлом Фуксом, який знаходиться у санкційному списку України, Михайлом Фрідманом та Германом Ханом, які перебувають у так званому "списку Путіна" Міністерства фінансів США.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок