Куплений Україною британський криголам прямує в Одесу

Куплений Україною британський криголам прямує в Одесу

Куплений Україною британський криголам прямує в Одесу
. Фото: Yörük Işık

Дослідницький корабель "Джеймс Кларк Росс", який Україна придбала у Великої Британії для проведення антарктичних місій, увійшов в Чорне море та прямує в Одесу. Про це Суспільному повідомив директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий.

За його словами, в одеський порт корабель зайде або вночі 4 жовтня, або вранці 5. Судно прямує з Данії. Щодо його стану, науковець зазначає, що капітального ремонту воно не потребує, лише технічного обслуговування. Однак точно це повинні встановити працівники морського регістру після заходу корабля в порт Одеси.

"Зараз судно на одній заправці, не заходячи в інші порти, добігає з Данії до України своїм ходом. Його швидкість рідко падала нижче 12 вузлів, а час від часу була й всі 14. Тобто судно "бігає" на хорошій швидкості. А це означає, що в цілому до роботи воно готове, але ряд систем, які не використовувалися майже півтора роки, потребує гарного обслуговування", – зазначив Євген Дикий.

Також він додав, що кораблю приблизно 30 років. Його довжина складає 99,4 метри, ширина майже 18 метрів. Має 8 палуб та стільки ж лабораторій. Вміщає 50 науковців та 27 членів екіпажу. Щодо вміння українських моряків керувати таким судном, то Дикий розповів, що проситимуть іноземних колег передати свій досвід.

Куплений Україною британський криголам прямує в Одесу
Британський криголам. Вікіпедія

"Не можу сказати, що ми готові одразу його взяти та на повну силу використовувати, як британці. Тому наразі ми домовляємося про те, аби деяка частина британського екіпажу, а саме фахівці-інженери, уклали з нами контракти та перший рік працювали з українським екіпажем, передали їм свій досвід та знання", – додав науковець.

Щодо експлуатації судна в цілому, то Євген Дикий зазначив, що це залежатиме від бюджету, який держава готова виділяти на корабель.

"У британців судно 10 місяців проводило в океані і тільки 2 стояло в порту на обслуговуванні. Можливі і інші варіанти. Наприклад, пів року проводити в океані, пів року в порту. З того, що я бачив в проєкті бюджету, ми будемо приблизно 7-8 місяців проводити у морі та 4-5 на обслуговуванні в порту. На перший рік я б назвав ситуацію ідеальною", - запевнив Дикий.

За його словами, експедиція в Антарктиду на кораблі "Джеймс Кларк Росс"може розпочатися вже в грудні цього року або в січні 2022.

Що відомо

  • Криголам 30 років працював у складі Британської антарктичної місії. У серпні його придбали для української антарктичної станції "Академік Вернадський".
  • У 1996 році саме цей криголам доставив першу українську місію на колишню британську станцію "Фарадей", яка тепер відома як станція "Академік Вернадський".
  • "Джеймс Кларк Росс" належить до криголамів одного з найвищих класів. Судно може рухатися крізь шар криги товщиною до 4 метрів за екстремальних умов, і працює в штатному режимі у крижаному шарі товщиною до 1,5 метра.

Читайте нас у Telegram: головні новини Одеси та області

На початок