"Ми зробили все, що могли". Франківські веслувальниці про медалі на чемпіонатах світу і Європи

"Ми зробили все, що могли". Франківські веслувальниці про медалі на чемпіонатах світу і Європи

"Ми зробили все, що могли". Франківські веслувальниці про медалі на чемпіонатах світу і Європи
. Суспільне Карпати

Три срібні медалі на чемпіонаті світу серед юніорів та молоді з веслування та одну "бронзу" на чемпіонаті Європи виграли дві франківські каноїстки Ірина Федорів та Ксенія Романчук. Спортсменки розповіли кореспондентці Суспільного про свої професійні секрети та труднощі перегонів під час змагань.

Чемпіонат світу серед юніорів та молоді з веслування відбувався у португальському місті Монтемор-у-Велю з 3 до 6 вересня.

Ірина Федорів виборола на цих змаганнях срібну медаль у каное-четвірці на дистанції 200 м. Ксенія Романчук має два срібла на дистанції 500 м – у двійці та четвірці на каное.

Ірина Федорів

16-річна веслувальниця з чотирьох років займалася спортивною гімнастикою. В 12 років дівчина перейшла у греблю. Загалом Ірина веслує вже чотири роки. Вона змагалася на чемпіонаті Європи в Польщі, а також мірялася силами на міжнародних змаганнях в Угорщині та Словаччині. На дистанції 200 м на чемпіонаті світу виступали дев'ять "команд-четвірок" каноїсток.

Срібні призерки з веслування на каное з Франківська розповіли, що допомогло їм вибороти нагороди
Спортсменка Ірина Федорів. Суспільне Карпати

"Були дуже незабутні емоції для мене. Ми пройшли дистанцію за 1 хв. 46 с. Перемогли угорці – вони сильні в цьому виді спорту. Найскладніше – це мої емоції. Я була вперше на таких змаганнях, і страх був дуже сильний. У нас "розклад" на дистанцію був такий, що ми сильно не стартуємо, але на фініші "додаємо". І з цим "розкладом" ми змогли зайняти друге місце. Коли ми стартували, то були не першими, не другими, не третіми. Ми були десь позаду, але на фініші змогли догнати конкурентів і ще й обігнати їх. Цей вид був вперше на цих змаганнях, до цього його не було" – говорить Ірина Федорів.

Спортсменка часто буває на зборах. Там тренується двічі у день – це 10 тренувань у тиждень.

Срібні призерки з веслування на каное з Франківська розповіли, що допомогло їм вибороти нагороди
Суспільне Карпати

На змаганнях дівчина завоювала "срібло". Однак, каже, їй ще потрібно навчитися боротися із хвилюванням.

"Найскладніше на старті – це мої "таргани" в голові, які мені заважають. Навіть якщо налаштовуючись на старт, я розумію, що маю сили, що готова, все одно є якась доля сумніву перед початком змагань. І ця доля сумніву якраз мені заважає дуже сильно", – розповіла спортсменка.

Ксенія Романчук

У 2021 році дівчина виборола три нагороди: бронзову медаль на чемпіонаті Європи та дві срібні – на чемпіонаті світу. Ксенія Романчук розповіла, що веслує на дистанції 500 м.

Срібні призерки з веслування на каное з Франківська розповіли, що допомогло їм вибороти нагороди
Спортсменка Ксенія Романчук. Суспільне Карпати

"Срібло" спортсменка виборола у складі двійки, а потім – четвірки. Каже, такий результат отримала завдяки наполегливій праці.

"Ми працювали весь рік. І тому збуваються мрії. Найважче було йти у двійці 500 м, тому що, коли ми стартували, то їхали четверті чи п’яті. Тоді думали, що все – ми вже не будемо з призами, хоч і сподівалися на це. А потім – фініш. І ти розумієш, що це – останні твої перегони в цьому році, тому потрібно зібратися і просто викластися. Ми виклалися, якби нам тяжко не було. І після фінішу вже зрозуміли, що ми зробили все, що могли. Треба далі працювати, треба далі йти до ще вищих досягнень", – каже Ксенія Романчук.

У четвірці ситуація була ще складнішою, розповідає дівчина. Усе через те, що разом спортсменки готувалися лише три тижні.

"У нас був екіпаж – три "праві" і одна "ліва". Такого немає в усьому світі, ми один такий екіпаж був – з таким якимось "неможливим" складом. Але ми це зробили – це був шок для всіх: для країни, для світу. Ніхто не вірив, що ми взагалі щось зможемо, але ми змогли. Угорки були достойними супротивниками, бо вони з 2016 року в екіпажі. І Росія зі старту в нас вигравала, всю дистанцію була попереду, але на фініші ми були сильнішими за Росію. Це — добре", – розповіла спортсменка.

Ксенія Романчук каже, що її професійний успіх полягає у тому, що вона завжди лягає спати о 22:00, а прокидається о 7:00. Крім того, дівчина дотримується правильного спортивного харчування.

"Спочатку це є складно, бо ти розумієш, що тобі піти погуляти вночі хочеться, коли всі підлітки зараз гуляють. Але потім звикаєш, розумієш, що йдеш до своєї цілі. І ти усвідомлюєш, коли ти виграєш Олімпійські ігри, то вже всі тобі будуть заздрити. Дуже хочу у 2024 році поїхати в Париж і здивувати всіх", – сказала Ксенія Романчук.

Тренер Микола Періг

Тренер дівчат Микола Періг розповів, що нагороди високого ґатунку – це бажання спортсмена та тренера. Окрім того, мають бути фінансова підтримка, сучасні човни, екіпірування, поїздки на безперервні збори. За його словами, спортсменки готуються до змагань цілий рік.

Срібні призерки з веслування на каное з Франківська розповіли, що допомогло їм вибороти нагороди
Суспільне Карпати

"У дівчат починається так званий "втягуючий" збір. Після чемпіонату світу спортсменки трохи відпочивали, тому зараз повертатимуться у форму і до режиму тренувань. Будемо один раз на воду ходити, один раз в зал бігати. Плануємо поїздку в Карпати, вийти на Говерлу, – розповідає Микола Періг. – Основна підготовка запланована у листопаді у Києві. Там вже почнемо набирати форму. Там є Дніпро, там – більше простору, ми можемо там "зробити кілометраж".

За словами Миколи Перога, веслувальники втрачають форму за місяць-два без тренування на воді.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

На початок