Олійниця, випічка та розписи власноруч: другий випуск "Умандрували: за Харковом"

Олійниця, випічка та розписи власноруч: другий випуск "Умандрували: за Харковом"

Ексклюзивно
Олійниця, випічка та розписи власноруч: другий випуск "Умандрували: за Харковом"
. Суспільне Харків

Герої другого епізоду "Умандрували: за Харковом" — підприємець Олексій Сіренко, майстриня випічки Леся Шикітка та майстер з розпису Олег Яриніч. Географія мандрів — колишній Сахновщинський, а нині Красноградський район: села Новодмитрівка, Тавежня, Великі Бучки та Старе Пекельне на межі з Дніпропетровською областю.

Змайстрував олійницю

Інженер та підприємець Олексій Сіренко власноруч зібрав з металобрухту олійницю.

"Батька не було, без батька жив, з матір'ю, і необхідна була олія. Олійниця була у нас державна в Орільці, селище Орілька, в бік Лозової. І як потрібна олія, я дитиною у мішок насипав, скільки можна понести на плечі, ну пів мішка може. Наперед бідончик прив’язував, на поїзд і в Орільку, в олійницю. Чергу займаю і бігом до дверей, до цеху. І стою дивлюся в щілину… Мені цікаво було, оцей запах, люди всі в олії. Ловив усе. Заходився і сам собі зробив", розповідає Олексій Сіренко.

У 90-х пан Олексій зайнявся підприємництвом.

"Усю оснастку робив я сам, окрім штатива. Труба — водопровідна, гідробак з трактора. Спочатку все це робиться на папері. По деталі виготовляється і до купи збирається. В мене купа заліза старого, розумієте? Хто зайде: "Оце у тебе металолому, чого ти не здаєш?". А для мене кожна залізячка потрібна, розумієте?" — говорить Сіренко.

Паски за бабусиним рецептом

Леся Шикітка — директорка будинку культури у селі Тавежня. Уперше спекла паску вісім років тому.

"Починаємо з опари. Теплого молочка... Пасочку я робила вже років вісім назад. Спочатку короваї, тортики, усілякі тістечка, а за пасочку пізніше взялась. Люблю все красиве, добреньке. Чоловіка звабила добреньким", — каже пані Леся.

Родина Лесі тримає 10 корів.

"Робила зовсім дояркою. Тоді вже ферми наші розпалися, розібрали будівлі. І ж не було куди з декрету виходити, десять років дома була, господарство розводили, корів багато. Тоді так і вирішила вже йти на роботу. Корві у мене дома десять! Чоловік більше гримає на корів, і вони його менше люблять. Тільки зайде, вони у нього і по струнці стоять. Як я зайшла, то й руки облизують", — розповідає Леся Шикітка.

Писачок, віск та фантазія

Олег Яриніч показує, як розписувати яйця. У Сахновщинському будинку культури він починав завідувачем сектора краєзнавства, а нині працює заступником директора.

"Це писачок, але для всього процесу нам знадобиться не тільки він. Найперше — куряче яйце, бажано білого кольору, свічка, бджолиний віск, барвник червоного кольору — будемо імітувати цибулеве лушпиння", — каже Олег.

У Сахновщину, звідки родом дружина, Олег приїхав з Волинської області.

"Перспектив не дуже багато. Але, в принципі, жити можна. Дружині подобається квіти садити, маленьку присадибну ділянку мати. А мені подобається, коли їй подобається. Чому виїжджає молодь? Тому що не має де себе тут реалізувати. І, по-перше, роботи немає, того самого житла", — говорить Олег Яриніч.

"Мені подобається те, що я роблю, і хочеться, щоб і про цю місцевість люди багато дізнавались", — каже Олег.

Читайте також

Фермер-блогер, тропічний сад та пермакультура: перший випуск "Умандрували: за Харковом"

На початок