Фермер-блогер, тропічний сад та пермакультура: перший випуск "Умандрували: за Харковом"

Фермер-блогер, тропічний сад та пермакультура: перший випуск "Умандрували: за Харковом"

Ексклюзивно
Фермер-блогер, тропічний сад та пермакультура: перший випуск "Умандрували: за Харковом"
. Суспільне Харків

Суспільне Харків запускає цикл програм про життя віддалених куточків Харківщини "Умандрували: за Харковом", створений в рамках проєкту "Створюй із Суспільним". У першому випуску глядачі побачать, чим живуть люди у віддалених селах регіону: як фермер заробляє на блогерстві, подружжя, яке переїхало з міста до села та жінку, яка вирощує тропічний сад.

Пермакультура

Подружжя Баранових переїхало з міста до села Дудківка і господарює за принципом пермакультури — ведення сільського господарства в гармонії з природою та без школи для довкілля.

"Взагалі я з Харкова. Денис також жив у Харкові тривалий час, мій чоловік. Ми познайомились, він казав: "Я дуже хочу переїхати знову до села, тому що я люблю природу". Вирішили робити наш проєкт "Живий дім" тут. Денис запалав ідеєю зробити кратерний сад на ділянці, і от він. Ці тераси створюють теплові пастки та пастки від вітру", — показує Настя Баранова.

Тропічний сад з танжеринів та кумкватів

Валентина Черкашина вирощує тропічний сад в селі Хотімля. Перші саджанці посадили у 2017 році на свій день народження.

"І те є, і те є, гроші є, все є, а щастя нема! Любов ще є, давати хочеться, а давати нікому. Тому прийшло таке професійне затишшя і внутрішня потреба чогось нового. І в цей час цей проєкт намалювався на екрані телевізора. У 2017 році на свій день народження я посадила тут перші саджанці. Це були банани, лимони, апельсини, мандарини", — розповідає Черкашина.

Нині у саду розрослися банани, апельсини, танжерини, кумквати, лаймквати.

Фермер-блогер

У фермера Андрія Новікова з селища Морозівка 200 тисяч підписників на Youtube-каналі. У своєму блозі він розповідає про ведення домашнього господарства, догляд за свинями та птицею.

"З п’ятьма тисячами глядачів я отримував 100 доларів, то зараз у мене 200 тисяч. Мені здається, так багато роликів, як я, не знімає ніхто. У мене це як поснідати, пообідати та повечеряти. По три, по чотири ролики на день", — розповідає Новіков.

"Дуже багато дивиться дітей і дуже багато дивиться дорослих людей. Багато людей, хто мене дивиться, кажуть: "Ми в житті не бачили ту курку, того кроля живого — живемо на десятому поверсі багатоповерхівки і при цьому не можемо жити жодного дня без твого ролика", — каже фермер-блогер.

Перший випуск "Умандрували: за Харковом" на YouTube у перші дві доби подивилися понад 5,5 тисяч разів.

На початок