"Гроші потрібні робітникам". Колишні працівники Сумського НВО вийшли на мітинг

"Гроші потрібні робітникам". Колишні працівники Сумського НВО вийшли на мітинг

Доповнено
"Гроші потрібні робітникам". Колишні працівники Сумського НВО вийшли на мітинг
. Суспільне Суми

Колишні працівники Сумського НВО зранку 30 вересня вийшли на мітинг до скверу “Щастя”. Вони вимагали виплатити заборгованість з заробітної плати.

Ще одна їхня вимога — націоналізувати підприємство.

"Гроші потрібні робітникам". Колишні працівники Сумського НВО вийшли на мітинг

Яка зараз ситуація із погашенням заборгованості, розповів Дмитро Супрун – він представляє людей у судах. "Реальних просуань немає. Що там меру обіцяли з березня, що з травня почнуть гасити, по-моєму по мільйону, не пам’ятаю точно. Травень пройшов нічого гасити не почали. Була незначна виплата, коли була апеляція по справі безпосередньо Лук’яненка, коли йому 20 млн грн встановили запобіжного заходу. Сам завод декларує, що у серпні 700 осіб проплатили, однак у середньому це виходить по 4 тис. грн".

"Гроші потрібні робітникам". Колишні працівники Сумського НВО вийшли на мітинг

Потім протестувальники пішли на площу Незалежності, аби звернутися до голови ОДА Дмитра Живицького.

"Я не отримала ні свою зарплату за пів року, ні розрахункові, коли звільнилася з заводу Фрунзе у 2018 році. Це був ще завод Фрунзе. Зараз його перейменували в Інжиніринг, хоча підприємство користується всіма потужностями цього заводу, який винен мені зарплату", – говорить колишня працівниця АТ "Сумське НВО" Олена Скоробагатько.

"Зараз тяжко хворіє моя дружина. Гроші потрібні кожен день. Звідки я їх візьму? Не повернення грошей оце є протиправний акт взагалі, і нічим він не може бути виправданий, ніяким там відродженням підприємства", – каже ще один експрацівник заводу Олександр Бриченко.

Дмитра Живицького, до якого прийшли люди, у місті не було, він у відрядженні – сказав його заступник Тарас Савченко. Він із заступницею голови Вікторією Медвідь вийшли до мітингувальників.

"На сьогодні по статистиці за останні три роки було погашено 46,2 млн грн загалом з 2018 року. За останні пів року за графіком погашено 8 млн грн. У нас є на контролі ваше підприємство у Кабміні, постійно раз на квартал розглядається безпосередньо засіданням кабміну, заслуховується керівництво підприємства нами з відомчою комісією", – говорить заступниця голови Сумської ОДА Вікторія Медвідь.

Групу з сімох людей запросили до адміністрації – показати документи й графіки виплат, які мають, та записати вимоги.

"Ви продиктуєте, ми напишемо, ви підпишетесь, що вашої групи така вимога. Чітко по пунктах, що надати, у який термін. Підпишете цей лист, залишите телефони, залишите електронну пошту, і тоді це буде конкретна розмова, якщо ви хочете почути нашу відповідь", – говорить перший заступник голову Сумської ОДА Тарас Савченко.

На одному з плакатів люди вимагали націоналізувати підприємство, яке їм заборгувало гроші. Чи це можливо розповіла засновниця "Ліги антитрасту" Агія Загребельська.

"Інструмент націоналізації – це не ефективний інструмент у такому випадку, тому що з одного боку націоналізація, слово, воно є досить небезпечним з точки зору інвестиційного клімату в Україні. Інвестори не дуже люблять вкладати гроші в країну, де можуть бути такі випадки націоналізації. З іншого боку немає у чинному законодавстві України такої підстави для націоналізації як заборгованість по заробітній платі й це також певним чином буде впливати на наш інвестиційний клімат. І третє, та, як на мене, найважливіше, що ми бачимо, що державні компанії, зокрема промислові підприємства, також не характеризуються чудовими досягненнями. Здебільшого вони виступають корупційними годівничками з одного боку для чиновників, а з іншого – для олігархів. Тому націоналізація і передання цього активу у державну власність воно кардинально і суттєво змінить ситуацію", – говорить Агія Загребельська.

За реєстром міністерства юстиції, підприємство завинило своїм працівникам понад 196 млн грн. Це сума за виконавчими листами, їх майже 4 тис. Загальна сума заборгованості складає понад 220 млн грн.

Що відомо

  • 10 червня біля Сумського апеляційного суду відбулися дві акції. Одна — на підтримку екскерівника Сумського науково-виробничого об'єднання Володимира Лук'яненка. Учасники другої акції вимагали не змінювати йому запобіжний захід.
  • 15 березня колишні та нинішні працівники Сумського НВО влаштували акцію біля обласної прокуратури.
  • 26 лютого "фрунзенці" мітингували біля центральної прохідної заводу.
  • 24 лютого близько сотні колишніх працівників машинобудівного заводу прийшли на сесію Сумської міськради.
  • 11 лютого експрацівники машинобудівного заводу у Сумах перекривали дорогу по вулиці Горького.
  • 9-го лютого також відбувалась акція протесту. Тоді протестувальники зібралися під управлінням юстиції. Там до них ніхто не вийшов. Від юстиції мітингувальники пішли до центру виконання рішень. Прямуючи до центру, люди перекрили дорогу на вулиці Олександра Аніщенка.
  • Станом на 2021 рік Сумське науково-виробниче об’єднання — найбільший боржник по зарплаті в Україні. Хто і як виводив прибутки із заводу – читайте у розслідуванні "Під прицілом".
На початок