Справа про заволодіння бюджетними коштами у Сумах: суддя заявила самовідвід

Справа про заволодіння бюджетними коштами у Сумах: суддя заявила самовідвід

Справа про заволодіння бюджетними коштами у Сумах: суддя заявила самовідвід
. Суспільне Суми

Самовідвід у справі щодо заволодіння бюджетними коштами заявила суддя Ірина Фоменко. Про це вона повідомила на початку підготовчого засідання у Ковпаківському районному суді Сум, передає кореспондентка Суспільного, яка була на засіданні.

Йдеться про справу, в якій обвинувачують двох депутатів Сумської міськради та засновника підприємств, що ремонтували будинки у Сумах.

"Один з обвинувачених – Євген Косяненко, відносно якого по іншому кримінальному провадженню я як слідчий суддя надавала дозвіл на проведення обшуку у приміщенні, що належить на праві власності Косяненку, та в якому він мешкає. Також Косяненко є директором підприємства ТОВ "Коменерго Суми", яке обслуговує житловий фонд у Сумах і будинок, в якому я мешкаю, та зверталася до підприємства за наданням відповідних послуг", – зазначила суддя Ірина Фоменко.

Самовідвід суддя заявила, щоб уникнути сумнівів у об’єктивності під час розгляду клопотання.

Що відомо

  • Двом депутатам Сумської міської ради та засновнику двох підприємств загрожує до 12 років тюрми.
  • Йдеться про депутата Євгена Косяненка, який у раді попереднього скликання був членом комісії з житлово-комунального господарства. Саме через неї проходять рішення про витрату грошей на ремонти будинків. До вересня 2019 року він був директором компанії “Коменерго Суми”.
  • Друга людина, яку обвинувачують, - депутатка міської ради Інна Босенко, яка працює фінансовою директоркою Керуючої компанії “Коменерго Суми”, є цивільною дружиною Євгена Косяненка (так зазначено у матеріалах справи).
  • Третій - Сергій Костюченко - засновник двох фірм: “Житлобуд-Сервіс” і “Сервісбудопторг”. У 2019 році з Департаментом інфраструктури міста Суми перша мала 27 договорів на понад 5 млн грн, з другою - з грудня по квітень 2020 року - уклали 30 угод на понад 6,5 млн.
  • Кримінальне провадження, в якому фігурує Євген Косяненко, і в рамках якого відбулись обшуки та йому вручили підозру, відкрили у червні 2019 року. 24 вересня стало відомо, що йому повідомили про підозру у привласненні бюджетних коштів.
  • Поки прокуратура передала до суду матеріали, дослідивши ремонти 9 будинків, які розташовані у різних мікрорайонах Сум. Загалом же у справі йдеться про понад 60 об’єктів, на ремонті яких шість приватних фірм, за версією прокуратури, завищували ціни.
  • Підготовче засідання, яке мало відбутися у Ковпаківському райсуді 4 лютого у цій справі відклали. Бо до зали не з’явилась потерпіла сторона – департамент інфраструктури міста, яку прокурор не попередив належним чином.
На початок