Два виші з Рівненщини братимуть участь у Town and Gown 2.0. Що це за проєкт

Два виші з Рівненщини братимуть участь у Town and Gown 2.0. Що це за проєкт

Ексклюзивно
Два виші з Рівненщини братимуть участь у Town and Gown 2.0. Що це за проєкт
. Сайт / Національний університет "Острозька академія"

Три університети з Рівненщини та Волині планують об'єднатися з міською владою, щоб розробляти спільну стратегію співпраці міста та вишу. Взаємодію навчальних закладів з міською владою реалізовуватимуть через проєкт країн Вишеградської групи "Town and Gown 2.0", – розповів Суспільному проректор Національного університету "Острозька академія" Дмитро Шевчук.

Що це за проєкт

"Town and Gown 2.0" ("Місто та мантії 2.0") – проєкт, який допомагає налагодити відносини між містом та університетом.

"Місто та університет завжди взаємодіяли між собою. В Середньовіччі навіть ходили битися "стінка на стінку". Ми хочемо зробити своєрідне "перезавантаження" цих відносин і показати, що обидві сторони лише виграють від такої співпраці, спрямованої на стратегічний розвиток: місто завдяки вишу отримує ідеї для розвитку, а університет – комфортне та безпечне місто для навчання та викладання", – сказав Дмитро Шевчук.

Читайте також: Острог виборов звання Молодіжної столиці України

Проєкт фінансується Вишеградським фондом. Він зорієнтований на синхронній співпраці між містом та університетом.

Два виші з Рівненщини братимуть участь у Town and Gown 2.0. Що це за проєкт
На фото – Національний університет "Острозька академія". Сайт НауОА

До проєкту долучилися три українських університети та міста:

  • Острозька міська рада та Національний університет "Острозька академія" (НауОА);
  • Рівненська міська рада та Національний університет водного господарства та природокористування (НУВГП);
  • Луцька міська рада та Волинський національний університет імені Лесі Українки.

Результатом проєкту стане створення своєрідної співпраці між університетами, владою та країнами Вишеградської групи – Чехією, Словаччиною, Польщею та Угорщиною.

Два виші з Рівненщини братимуть участь у Town and Gown 2.0. Що це за проєкт
На фото – Національний університет водного господарства та природокористування. Суспільне Рівне

"Основне питання влади – зрозуміти таку співпрацю, адже саме вона відіграє основну роль та включає це у свою стратегію", – розповів Суспільному проректор НУВГП Олег Лагоднюк.

Які напрямки співпраці

"Ми запросили партнерів із країн Вишеградської групи, зокрема, з міста Люблін розповідатимуть про досвід співпраці між містом та Люблінським католицьким університетом імені Іоана Павла ІІ. Також ми запросили партнерів з Чехії та Словаччини. Окремо ми долучили Волинську бізнес-школу Національного університету "Острозька академія". Всі разом ми працюємо над тим, щоб подумати про найбільш ефективні шляхи стратегічного розвитку міста та університету", – розповів представник Острозької академії Дмитро Шевчук.

Два виші з Рівненщини братимуть участь у Town and Gown 2.0. Що це за проєкт
Зустріч учасників проєкту, вересень, 2021. Сайт: НауОА

Напрямки співпраці:

  • студентські проєкти, наукові роботи про проблеми міста, розвиток його інфраструктури, економіки, культури тощо;
  • створення етнопарків та інноваційних просторів;
  • створення креативних кластерів.

Чого чекає університет

"Такими зустрічами показуємо міській владі, як академічне середовище та люди, які в ньому працюють і навчаються, можуть впливати на розвиток міста, визначати стратегії його розвитку та брати в цьому участь", – розповів проректор НУВГП Олег Лагоднюк.

В НУВГП, за словами проректора, планують зосередитись на розвитку креативних індустрій – показувати вплив на місто та його розвиток. У цьому напрямку в рівненському виші у співпраці з "Простором" вже відбулося п'ять форумів креативних індустрій.

"Ми залучаємо своїх партнерів з Чехії. У них така співпраця ведеться в місті Злін, там 70 тисяч населення і серед них понад 10 тисяч – студенти. І саме студенти, залучені до ініціатив, розвивають це місто. Влада робить спеціальні локації, проводить студентські фестивалі, надають фінансову підтримку студентам міста для громадських ініціатив", – додав Олег Лагоднюк.

Чого чекає влада

Заступниця міського голови Рівного Марина Кузмічова сподівається, що співпраця міста з "водником", як у народі називають НУВГП, буде продуктивною:

"В НУВГП є багато лабораторій, і якщо грамотно з ними співпрацювати в різних сферах – екології, транспортної розв'язки тощо, то вони можуть стати нам хорошими порадниками у проєктах та програмах".

Наразі представники міської влади Рівного, за словами заступниці мера, збираються до Любліна, щоб там ознайомитись із досвідом подібної співпраці міста та університету.

Що далі

Проєкт в цілому передбачає три воркшопиВоркшоп - навчальний захід (нарівні із семінарами, курсами, майстернями), на якому учасники отримують знання самостійно. Дослівний переклад терміну - "робоча майстерня".. Перший вже відбувся в Острозі. У жовтні такі заходи проведуть у Луцьку та Рівному. Під час усіх заходів експерти з країн Вишеградської групи поділяться своїм досвідом.

У січні 2022-го в Національному університеті "Острозька академія" виші та міська влада Острога, Рівного та Луцька проведуть підсумкову конференцію, куди запросять інші міста та університети, щоб поділитися напрацьованим досвідом в рамках проєкту.

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

На початок