Найменший серед фіналістів: як і чому Острог виборов звання Молодіжної столиці України

Найменший серед фіналістів: як і чому Острог виборов звання Молодіжної столиці України

Ексклюзивно
Найменший серед фіналістів: як і чому Острог виборов звання Молодіжної столиці України
. фото Острозької академії

Острог отримав статус Молодіжної столиці України на 2022-й рік. 14 травня Наглядова рада національного конкурсу визнала місто переможцем серед десяти учасників. Загалом же на перший етап подали свої заявки вчетверо більше претендентів, серед них було іще кілька з Рівненщини. Суспільне розбиралось, як та чому Острогу дістався цей статус.

Що це за конкурс

Конкурс Молодіжна столиця України існує з 2017-го року, у ньому відзначають найкраще місто для проживання та розвитку молоді. Переможцями конкурсу ставали Львів, Кам’янець-Подільський, Тернопіль.

Сам конкурс ініціювали Мінмолодьспорт, Український інститут міжнародної політики та Національна молодіжна рада України. Це аналог конкурсу Молодіжна столиця Європи, його проводять для узагальнення й поширення кращих європейських і світових практик у сфері молодіжної політики, обміну досвідом молодих людей із різних частин України. Стосується це і проведення різноманітних заходів, рушіями яких є саме молодь.

Хто хотів цей статус

На перший етап конкурсу свої заявки подали 38 міст та одна тергромада. З Рівненщини це було три колишніх міста обласного значення:

Балта, Бровари, Вараш, Васильків, Вижниця, Вінниця, Галицинівська громада, Добропілля, Дубно, Житомир, Івано-Франківськ, Ізюм, Калуш, Кам’янське, Ковель, Кременець, Кривий Ріг, Кропивницький, Ланівці, Луцьк, Маріуполь, Мелітополь, Миколаїв, Новоград-Волинський, Новодністровськ, Одеса, Острог, Охтирка, Павлоград, Переяслав, Пирятин, Тростянець, Ужгород, Умань, Фастів, Хмельницький, Чернівці, Чортків, Южне.

У підсумку Наглядова рада визначила переможців першого туру, які пройшли у фінал. Для цього було два десятки різноманітних критеріїв для оцінювання. У фіналі боролись десять міст:

  1. Вінниця
  2. Івано-Франківськ
  3. Луцьк
  4. Маріуполь
  5. Миколаїв
  6. Одеса
  7. Острог
  8. Умань
  9. Хмельницький
  10. Чернівці

Як себе презентував Острог

На фінал з Острога прибула делегація у складі чотирьох людей, серед них і мер Юрій Ягодка. Останній під час презентації акцентувавпрезентацію Острога можна переглянути за активним гіперлінком на попередньому слові. Початок з 1:50:00, що серед усіх учасників місто – найменше за площею та населенням.

Рівне столиця
скрін з презентації

"З 15-ти тисяч жителів шість тисяч – це молодь, і ще три тисячі жителів – це студенти національного університету Острозька академія. Якраз маленькі компактні міста, в яких комфортно жити, відпочивати, оздоровлюватись, відпочивати, в яких розвинений зелений і велосипедний туризм – в них молодь зможе якнайкраще зреалізуватись і розбудовувати державу надалі. Наша мета, розвиваючи нашу молодь зараз – дати їм шанс через 5-10 років розвивати наше місто надалі", – сказав міський голова Юрій Ягодка.

Гаслом учасники обрали "Острог – місто, що об'єднує". Доповідачі зазначили, що в Острозі діє Громадський бюджет, планують провести наступного року понад 200 молодіжних заходів, серед яких всеукраїнські та міжнародні змагання, хочуть відкрити так званий бізнес-інкубатор, аби вчити молодь вигадувати та реалізовувати свої проєкти.

Серед найграндіозніших проєктів під час презентації назвали плани зробити єдиний центр волонтерів, яких вчитимуть допомагати людям, навчати дітей у школах і дитсадках.

Під час сесії запитань в Острога запитали, де вони селитимуть людей, якщо збільшиться потік гостей. У відповідь на це доповідачі зазначили, що можна використати площі Острозької академії, а садиби у селах, яких в рамках адміністративно-територіальної реформи до Острозької громади приєдналось 55.

Зазначимо, що Острог брав участь у конкурсі з 2017 року, тобто від початку його заснування. У підсумку більшістю голосів членів Наглядової ради йому віддали перемогу.

Думка членкині Наглядової ради

Серед тих, хто обирав переможця, була генеральна продюсерка регіонального мовлення Суспільного Марія Фрей. Вона розповіла, на які критерії спиралось журі.

Найменший серед фіналістів: як і чому Острог виборов звання Молодіжної столиці України
Марія Фрей на фото ліворуч. Facebook Марії Фрей

"Питання було не в тому, скільки людей в населеному пункті проживає, не про розмір, а швидше про те, наскільки якісно там на місці відбувається взаємодія. І Острог у мене проходив у цей ТОП-10, бо за всіма критеріями він дуже гідно виконував роботу. В Острозі, що мене здивувало, молодь дуже долучена до рішень на місцях", – каже членкиня наглядової ради.

Вона уточнила, що у другому турі фіналісти презентувались ще раз для всієї Наглядової ради. Переможця обрали більшістю голосів.

"В моєму топі і на фіналі, і попередньо, були Чернівці, Маріуполь та Умань. Я була в Умані, Маріуполь – моє рідне місто, а в Чернівцях я ніколи не бувала, але знаю, що там в нас достатньо молода команда філії (Суспільного,-ред.) працює, для мене це також показник взаємодії бажання молоді на місцях створювати зміни. В Острог доведеться поїхати, я ще там ніколи не була", – зазначила Марія Фрей.

Офіційна передача статусу Молодіжної столиці України має відбутись восени 2021 року, Острог має перейняти це звання від Тернополя.

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

На початок