Ухилення від сплати податків: ДБР закінчило розслідування щодо нардепа М'ялика

Ухилення від сплати податків: ДБР закінчило розслідування щодо нардепа М'ялика

Ухилення від сплати податків: ДБР закінчило розслідування щодо нардепа М'ялика
. Facebook Віктора М'ялика

У Державному бюро розслідувань завершили розслідування справи щодо чинного нардепа, якого підозрюють в ухиленні від сплати податків на понад 100 млн грн. Про це йдеться в повідомленні на офіційному сайті ДБР 24 вересня. Раніше Суспільне розповідало, що йдеться про народного депутата-мажоритарника з Рівненщини Віктора М'ялика. Підозру йому оголосили наприкінці березня.

У чому звинувачують нардепа

Слідчі встановили, що з 2012 по 2019 роки М'ялик продавав нерухомість у житлових будинках в селах біля Києва: Петропавлівська Борщагівка та Софіївська Борщагівка. При цьому, як ідеться в інформації ДБР, він не був зареєстрований як ФОП чи юридична особа. На той час він не був парламентарем, у Раду пройшов на виборах в липні 2019-го.

"Доходи від реалізації квартир та іншої нерухомості фігурант приховував під виглядом реалізації власного майна, а не від підприємницької діяльності. Це дозоляло знизити ставку податку з оборудок з 18 до 5%. За висновками експертів, дії підозрюваного призвели до ненадходження до держбюджету податків на загальну суму понад 118 млн гривень", – зазначила спікерка ДБР Ольга Чиканова.

Вона додала, що підозрюваному і його захисникам повідомили про завершення досудового розслідування і надали доступ до матеріалів кримінального провадження для ознайомлення.

Якщо провину нардепа доведуть у суді, йому може загрожувати штрафу від 15 тисяч до 25 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (255 тис. – 425 тис. грн) з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Позиція нардепа

Суспільне намагалось зв'язатись із Віктором М'яликом 24 вересня, однак за відомим журналістам номером дзвінки вибивали.

Раніше нардеп заявляв, що сплачував усі податки та має необхідні документи. За словами, коли він оформлював документи на будівництво, у документах було зазначено, що він будуватиме багатожитлову будівлю як ФОП і це не завадило йому отримати потрібні дозвільні документи.

"Я підтверджую, що я фізична особа, я на себе їх і оформив. І коли фізична особа оформила квартири на себе, він не може інакше продати як фізична особа, юридично. Для країни корисніше, коли ми продаємо квартири, як фізичні особи. Країна отримує в бюджет в 10 разів більше, ніж юридична особа", — заявив М'ялик у березні 2021-го.

За його словами, справа може бути політичним замовленням.

Що відомо

  • Згідно з декларацією депутата за 2019 рік, йому належить 158 квартир в Києво-Святошинському районі, у Софіївській Борщагівці. Площа квартир від 38 до 95 квадратних метрів. Окрім того, нардепу належать гаражі, місця для парковок і земельні ділянки площею від 520 до понад 1000 кв. метрів у тому ж районі.
  • Генпрокурорка Ірина Венедіктова зазначала, що після завершення будівництва підозрюваний зареєстрував на себе право власності на 1221 об’єкт нерухомого майна у будинках. У 2015-2020 роках уповноважена особа продавала цю нерухомість та передала депутату понад 360 мільйонів гривень доходу з продажу.

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

На початок