Не підтримаємо бюджет, якщо не будуть збільшені видатки на культуру, — Кравчук

Не підтримаємо бюджет, якщо не будуть збільшені видатки на культуру, — Кравчук

Не підтримаємо бюджет, якщо не будуть збільшені видатки на культуру, — Кравчук
. Євгенія Кравчук. Фото: Facebook

Суспільне Культура розпитало Євгенію Кравчук, народну депутатку фракції "Слуга народу" і заступницю голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики про ситуацію навколо державних закупівель літератури — цьогоріч у проєкті бюджету на це виділили нуль гривень. Про це написала народна депутатка від фракції "Голос" Інна Совсун у Фейсбуці.

Євгенія Кравчук розказала, що наразі варіант бюджету, який зайшов у Верховну раду, — це винятково пропозиція авторства Міністерства фінансів. Міністерство культури і такі інституції, як Український інститут книги, подавали потребу значно більшу, розповідає Кравчук.

"У нас буде 29 вересня засідання профільного Комітету гуманітарної політики, ми детально пройдемось по усім програмам і будемо, звичайно, подавати правки на збільшення фінансування галузі культури. Наш Комітет гуманітарної та інформаційної політики не буде підтримувати варіант бюджету, якщо там не будуть внесені зміни на збільшення фінансування", — зазначила вона.

Щодо закупівель книг для бібліотек народна депутатка розповіла, що дійсно, хоч загальна сума на УІК не зменшилась (порівняно з бюджетом минулого 2021 року, тоді вона складала 150 млн грн, у бюджеті-2022 — 152 млн грн, — ред.), але якщо дивитись по розподілу тих статей, які подавав Інститут книги, то виглядає так, що програма щодо закупівлі книг взагалі не врахована.

Також Кравчук зауважила, що окремим рядком бюджету державні книжкові закупівлі неможливо прописати через те, що фінансування направляється на саму інституцію. За її словами, може бути поділ лише на те, скільки витрачається на заробітні плати і на інші заходи. "Тому наша правка (Комітету гуманітарної та інформаційної політики, — ред.) буде стосуватися збільшення фінансування на саму інституцію, але з обов’язковим врахуванням програми закупівлі книг", — додала вона.

"Загалом, навіть в тих об’ємах, які виділялися в попередні роки, цього абсолютно точно не достатньо. Не можна не те, щоб відміняти цю програму, її треба збільшувати в кілька разів. Бо насправді фонди дуже зношені. Однозначно закупівля книг має бути з державного бюджету і закупівлі на рівні місцевих бюджетів. Принаймні, навпіл треба ділити, але держава має підтримувати українську книгу і книговидання шляхом оновлення бібліотечних фондів", — сказала Євгенія Кравчук.

За словами Кравчук, це прописано в стратегії пропагування читання, яку ухвалив Мінкульт і в рекомендаціях Комітету гуманітарної та інформаційної політики, який розглядав це на комітетських слуханнях.

"Сума, яка закладена зараз, на 2022 рік, 152 млн – це сума, виділена на саму інституцію, УІК. Зрозуміло, що зважаючи на інфляцію, навіть заробітні плати треба підвищувати, а тут фактично не змінилося фінансування. Тому однозначно треба підвищувати (фінансування, — ред.) по цій статті, а також по іншим статтям – це і фінансування Держкіно, і Українського культурного фонду, і Державного агентства з питань туризму. Також "Великої реставрації»", на яку зараз закладена смішна сума у 100 млн грн, це просто насмішка над президентською програмою. Ми точно не допустимо, щоб це в такому вигляді залишилось, бо реальна потреба для “Великої реставрації" на 2022 рік — це за різними оцінками від 3 до 5 млрд грн" — підсумувала Євгенія Кравчук.

Що відомо

  • Український інститут книги – державна установа при Міністерстві культури та інформаційної політики України, яка формує державну політику у книжковій галузі, провадить промоцію книгочитання в Україні, підтримує книговидавничу справу, стимулює перекладацьку діяльність, популяризує українську літературу за кордоном.
  • Щороку Інститут проводить конкурс відбору та закупівлі книжок, які відбирає експертна рада. Далі книжки передають в активні бібліотеки, що мають вебсайт або сторінку в соціальних мережах, проводять заходи популяризації читання та готові до змін. Списки експертних рад (які відбирають книжки), вимог до книжок і бібліотек, а також переліки книжок є у вільному доступі.
  • У 2018-2020 роках за цією програмою фонди поповнили на понад два мільйони книжок на суму 247,9 мільйона гривень.
Не підтримаємо бюджет, якщо не будуть збільшені видатки на культуру — Кравчук
  • У 2021 році планувалася закупівля на 50 мільйонів гривень, а також передбачалися гранти на придбання сучасної української літератури. Їх отримували публічні бібліотеки, які за власною ініціативою подавали заявки на отримання гранту.
  • Під час кампанії закупівлі книжок у 2021 році для поповнення бібліотечних фондів виник скандал через присутність у ньому книжки Марини Ланге про виховання дітей "Щоби у 16 не було запізно". У ній виявили гендерно стереотипні твердженя. Після публічної дискусію, закупівлю книжки Ланге скасували, проте внаслідок зросла увага до процесу поповнення бібліотечних фондів державним коштом.
  • Книжку Ланге, як і інші видання для 617-ти бібліотек у 2021 році, відбирали три Експертні ради, членів яких обирають на конкурсній основі.

Читайте також

На бібліотечні закупівлі у 2022 році можуть не виділити кошти з держбюджету. Що відбувається

"На кіно витрачають 5 млрд, а на книжкову галузь 152 млн". Степурін про закупівлю книг у бібліотеки

Уряд затвердив проєкт Держбюджету-2022. Що він передбачає

На початок