"Під час нагородження хотіла стояти на п'єдесталі з тренером", – срібна призерка Паралімпіади

"Під час нагородження хотіла стояти на п'єдесталі з тренером", – срібна призерка Паралімпіади

"Під час нагородження хотіла стояти на п'єдесталі з тренером", – срібна призерка Паралімпіади
. Суспільне Кропивницький

Під час нагородження хотіла стояти на п’єдесталі зі своїм тренером, розповідає срібна призерка Паралімпійських ігор, кропивничанка Анастасія Мисник. На іграх серед спортсменів з інвалідністю в Японії виступали дві кропивничанки, тренер яких Олег Соколовський. У штовханні ядра Анастасія Мисник посіла друге місце, Вікторія Шпачинська – четверте. Тренер та легкоатлетки розповіли Суспільному, як оцінюють виступ у Токіо.

Срібну медаль 30-річна Анастасія Мисник присвячує тренеру. "Якби дозволили тренеру піднятися на п’єдестал, я б йому віддала цю медаль, тому що без тренера, без його зусиль – у мене не було б цієї нагороди”.

Медаль Анастасії приніс кидок на 14 метрів 16 сантиметрів. "Не всі попередні Паралімпіади були такими, як ця. Була моральна напруга, яку я пов'язую карантином. Тренуватися у тренажерних залах довелося у масках і це суворо контролювалося. На змаганнях еквадорки здивували своїми виступами. Я посіла друге місце у п’ятій спробі. Свій виступ оцінюю, як вдалий".

Зі світовим рекордом 14 метрів 39 сантиметрів кропивничанку випередила представниця Еквадору Мендес Санчес. Вона здобула золоту медаль.

“Дівчата з Еквадору були останній раз на змагання три роки тому і не показали ніяких результатів, – розповів тренер Олег Соколовський. – Вони у рейтингу були 10-11-ті, тому ми навіть не розраховували, що вони можуть скласти якусь конкуренцію. Ми більше готові були змагатися з представницею Франції і Великої Британії, але дівчата виявилися не підготовленими".

Вікторія Шпачинська на Паралімпіаді перед заключною спробою штовхнула ядро з заступом і їй спробу не зарахували.

"Це були мої перші ігри і я перехвилювалася. Я не виправдовуюсь, до цього була стабільність у результатах, але підвели емоції, не змогла зібратися, коли суперниці почали штовхати ядро за 14 метрів”.

Вікторія Шпачинська тренується в Олега Соколовського три з половиною роки, Анастасія Мисник – 14.

“Я на 100 відсотків задоволений виступом Насті Мисник, вона зібралася й показала все, що ми напрацювали. Вона встановила рекорд Європи. А що стосується Вікторії Шпачинської, то дуже прикро, вона не змогла зібратися, всі шість спроб у фіналі були з грубими порушеннями. Показала б вона свої тренувальні результати, була б з медаллю, а може навіть й виграла б”.

Олег Соколовський сказав, що взяти реванш у еквадорок збираються за рік. У серпні наступного року в Токіо відбудеться чемпіонат світу з легкої атлетики серед спортсменів з інвалідністю.

Що відомо

  • Анастасія Мисник – двічі срібна призерка Паралімпійських ігор у 2012-му році в англійському Лондоні та у 2016-му році в бразильському Ріо-де-Жанейро. Має два ордена княгині Ольги II та III ступенів за спортивні результати.
  • 34-річна Вікторія Шпачинська – чемпіонка світу зі штовхання ядра. Її титули: бронзова призерка Чемпіонату Європи 2018 року, чемпіонка Європи 2019 року, чемпіонка світу 2020 року, дворазова срібна призерка Чемпіонату Європи 2021 року.

Читайте також

  • Анастасія Мисник об'їздила десяток країн та виборола низку медалей. А в дитинстві доводилось збирати метал, щоб знайти гроші на лікування мами. Про спортивну кар'єру та підготовку до стартів у Японії розповіла в інтерв'ю Суспільному.
  • Кіровоградська легкоатлетка Вікторія Шпачинська посіла четверте місце у штовханні ядра на Паралімпіаді з особистим рекордом 13.87 метри. Це перша Паралімпіада Вікторії. Як знайшла "свого" тренера та як готувалась – про це йдеться в розмові з Суспільним.
  • Кропивницька плавчиня Ольга Свідерська у Токіо змагалась на трьох дистанціях: брасом, вільним стилем та на спині. Її результат восьмий, одинадцятий та сьомий відповідно.

На початок