У Києві відзначили День білоруської військової слави

У Києві відзначили День білоруської військової слави

У Києві відзначили День білоруської військової слави
. Єлизавета Серватинська, Суспільне

У Києві 8 вересня на вулиці Білоруська, 22 відзначили День білоруської військової слави на честь перемоги в битві під Оршею 1514 року. Це свято заборонене в Білорусі.

Як повідомляє Білоруський інформаційний центр, 8 вересня у столиці завершилась реставрація Пам’ятника білорусам, які загинули за Україну. На меморіальну дошку також додано ім’я добровольця Миколи Ілліна до списку білоруських героїв, які поклали своє життя за Україну.

У Києві відзначили День білоруської військової слави
Ім'я добровольця Миколи Ілліна додали до меморіалу. Єлизавета Серватинська, Суспільне

Побратими загиблих та учасники акції покладали квіти до пам'ятника і згадували яким був Микола Іллін (позивний "Естонець").

У Києві відзначили День білоруської військової слави
Миколу Ілліна згадували військові побратими. Єлизавета Серватинська, Суспільне

Чоловік загинув у російсько-українській війні рятуючи українського військовослужбовця.

8 вересня білоруси відзначають свято перемоги 1514 року на полі під Оршею 30-тисячного війська Речі Посполитої над 80-тисячним військом московським. Білоруси, литовці, поляки, українці трьох князівств під командуванням князя Костянтина Острозького розгромили московське військо. Це свято у Білорусі заборонене режимом Олександра Лукашенка.

Що відомо

  • 9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися вибори президента, які ні опозиція, ні міжнародна спільнота не визнали вільними та справедливими. За офіційними результатами, чинний президент Олександр Лукашенко має 80,08% голосів, його головна конкурентка Світлана Тіхановська – 10,09%.
  • Відтоді в Білорусі тривають щоденні протести, включно зі страйками на деяких державних підприємствах. Під час їхнього придушення були затримані тисячі людей, загинуло щонайменше троє.
  • МВС Білорусі створило базу даних учасників акцій протесту проти Лукашенка.
  • Членкиню президії Координаційної влади опозиції Білорусі Марію Колеснікову білоруські силовики затримали 8 вересня 2020 року. Цьогоріч 6 вересня Мінський районний суд засудив опозиціонерку Марію Колеснікову до 11 ув'язнення за трьома статтями Кримінального кодексу: ч. 3 ст. 361 (заклики до дій проти нацбезпеки), ч. 1 ст. 357 (змова з метою захоплення державної влади неконституційним шляхом), ч. 1 ст. 361-1 (створення екстремістського формування і керівництво ним.
  • Разом із Колесніковою засудили за тими ж самими звинуваченнями засудили до 10 років колонії білоруського адвоката, юриста, поета та виконавця пісень Максима Знака який виступав проти режиму Лукашенка.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок