Орган в костел святого Миколая не будуть купувати за гроші, що збирає населення

Орган в костел святого Миколая не будуть купувати за гроші, що збирає населення

Орган в костел святого Миколая не будуть купувати за гроші, що збирає населення
.

Орган для Національного будинку органної та камерної музики не будуть купувати за рахунок коштів, що українці перераховують на рахунки установи для відновлення костелу святого Миколая після пожежі, яка сталася 3 вересня. Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко у своєму телеграм-каналі.

"Кошти, які перерахували (і перерахують) бізнеси та юридичні/фізичні особи, підуть саме на протиаварійні роботи. Тобто на ліквідацію наслідків пожежі всередині костелу, – написав Ткаченко. – Орган йде окремим пунктом. Спілкуємось із виробником щодо розробки максимально релевантної заміни органу. Для того, щоб не було непорозумінь, зазначу, що його відновлення буде не з фінансування, на які наразі збираються благодійні внески. Крім того, його розташування має бути окремо погоджено з релігійною громадою римо-католицької церкви".

"Попередньо на реставраційні роботи у костелі потрібно від 75 млн гривень. Вогонь пошкодив внутрішнє оздоблення, центральну люстру, кольорові вітражі та меблі. Будівля не постраждала", – повідомила у листі-зверненні директорка будинку органної музики Тетяна Стахурська. Станом на 8 вересня українці перерахували 7,8 млн гривень на відновлення костелу, а також 20 млн гривень зібрав український бізнес. Слідкувати за збором коштів можна за посиланням.

Ремонт може розпочатися у середині жовтня. За попередньою версією, пожежа сталася через коротке замикання електрики у дерев'яному корпусі органу. Він давно потребував ремонту, повідомляв Ткаченко. Та і його конструкція була такою, що унеможливлювала встановити додатковий захист для електропроводки.

Орган в костелі був встановлений у 1981 році, якраз 40 років тому, коли там відкрили будинок органної музики. За останньою оцінкою, яка проводилася у 2008 році, орган коштував 1,2 млн євро. У 1981 році його виготовила чехословацька фірма "Рігер-Клосс" (Rieger-Kloss) з урахуванням особливостей і акустики костелу святого Миколая.

Інструмент мав 55 регістрів, що розподілені по трьох мануальних та педальній клавіатурах. Складався з 3945 труб різних розмірів — від 13 міліметрів до 6 метрів. Труби були з червоного, чорного і хвойного дерева, а також з олов'яно-свинцевого сплаву.

Орган зробили у романтичному стилі і побудували таким чином, щоби він став замість вівтаря. Це була одна з його особливостей, яка зараз надає підстави говорити, що це був унікальний інструмент.

В Україні близько двадцяти органів, вироблених "Рігер-Клосс", на всіх грають. Проте інструмент у Національному будинку органної музики був спецпроєктом.

Хоча орган з костелу св. Миколая не був найбільшим ні в Україні, ні у світі, він входив до двадцятки найкращих у Європі.

Орган у костел святого Миколая не будуть купувати за гроші, що збирає населення
Фото: Facebook / Олександр Ткаченко

Орган у костел святого Миколая не будуть купувати за гроші, що збирає населення

Орган у костел святого Миколая не будуть купувати за гроші, що збирає населення

Що відомо

  • Пожежа виникла 3 вересня під час репетиції музикантів, які готувалися до прем'єри нового сезону, який мав розпочатися 10 вересня.
  • Будинок органної та камерної музики є розпорядником костелу святого Миколая. Після того, як в Києві побудують "Будинок музики" і туди переїде будинок органної музики, костел перейде у власність та користування парафіян Римо-католицької Церкви.
  • Будівництво костелу тривало 10 років і завершилося 1909 року. Архітектором був Владислав Городецький.
На початок