У Венеції показали фільм про війну на сході України, який зняв французький журналіст

У Венеції показали фільм про війну на сході України, який зняв французький журналіст

У Венеції показали фільм про війну на сході України, який зняв французький журналіст
.

У позаконкурсній програмі Венеційського кінофестивалю відбулася прем'єра фільму "Окопи" (Trenches), який зняв французький журналіст Лу Бюро (Loup Bureau). Фільм оповідає про війну на сході України.

"Стрічка не є українською за виробництвом, але є такою за матеріалом і духом, — сказав в ефірі Радіо Культура виконавчий продюсер телеканалу UA: Культура Лук'ян Галкін, який висвітлює події фестивалю. — Режисер — відомий журналіст, це його режисерський дебют. Він до цього висвітлював події у гарячих точках, Революцію Гідності та бойові дії в Україні".

За словами Галкіна, режисер розказав йому, що не знав, чи вийде у нього завершити фільм, тому не шукав партнерів для копродукції, зокрема, в Україні. Хоч фільм представлений у позаконкурсній програмі, він отримав велику увагу.

"У фільмі є потужні меседжі, що не може бути жодних сумнівів про природу конфлікту на Донбасі — це було вторгнення Росії, і вона продовжує це робити", — додав Галкін. За його словами, режисеру було важливо донести цю тезу до європейської аудиторії. Лу Бюро зняв фільм, оскільки в якийсь момент зрозумів, що журналістикою не може привернути достатньо уваги європейського глядача до подій в Україні. "Тож вирішив говорити мовою кіно з аудиторією", — сказав Галкін.

В інтерв'ю виданню Variety Лу Бюро розповів, що працював над фільмом з 2018 року. "Спочатку я відвідав різні місця — окопи, щоби зустрітися з солдатами та переконатися, що місця підходять для мого фільму. Я хотів показати багато окопів. Більшість із них можна знайти в сільській місцевості. Я був на сімох чи вісьмох позиціях, перш ніж знайшов те, що хотів, — форпост 30-ї бригади української армії".

Фільмування чорно-білих траншей послужило інструментом для проведення паралелі між старою та сучасною війнами, пише видання. "Як мешканця західної Європи, мене вразило те, що я побачив. Я подумав про Першу світову війну. Моя ідея полягала в тому, щоби привернути увагу глядачів до минулого, змусити їх задуматися над старими фільмами", — сказав режисер.

В Україні французькому режисеру з фільмуванням допомагав продюсер та ветеран Дмитро Дубас, а також перекладач. Більше ніхто не брав участь у знімальному процесі.

"Нам вдалося поговорити безпосередньо з місцевими командирами. Ми знали, що довго залишатися в окопах неможливо, тому нам надавали дозвіл спочатку день за днем, пізніше тиждень за тижнем", — додав Бюро.

За три місяці вони зняли 70 годин відеоматеріалу, але проглядаючи їх, режисеру довелося вирішувати етичні дилеми. "Коли ви знімаєте солдатів, які воюють на передовій, ви повинні переконатися, що не піддаєте їх небезпеці, — розповів журналіст. — Зображення, які я зробив, можуть бути використані іншими людьми, включаючи сепаратистів, яких підтримують росіяни. Тому деякі речі я не знімав. Наприклад, не показував, що вони п’ють. Я знаю, що це заборонено, але багато солдатів в депресії, тому знаходять втіху в алкоголі".

"Мене не цікаво лише показувати події в окопах. Я дуже хотів увійти в свідомість солдатів і зрозуміти, що вони думають про своє життя, чому вони тут опинилися", — резюмував Лу Бюро.

Що відомо

  • Лу Бюро — французький журналіст, який висвітлює військові конфлікти в світі. У 2017 році він був заарештований у Туреччині. Його звинуватили в наданні допомоги курдським бійцям, яких Туреччина вважає терористичною організацією. За два місяці журналіста звільнили.
  • З 1 по 11 вересня проходить Венеційський кінофестиваль. На ньому цього року представлені наступні українські фільми: "Відблиск" Валентина Васяновича в основній конкурсній програмі, "Носоріг" Олега Сенцова та "Цензорка" режисера Петера Керекеша у програмі "Горизонти".

Читайте більше

У Венеції відбулася світова прем'єра стрічки Васяновича "Відблиск", яка претендує на "Золотого лева"

Програма 78 Венеційського кінофестивалю

Васянович: В "Атлантиді" ми випалили землю навколо героя, а у "Відблиску" зруйнуємо його душу

На початок