Професійно-технічна освіта на Миколаївщині: як триває оптимізація

Професійно-технічна освіта на Миколаївщині: як триває оптимізація

Професійно-технічна освіта на Миколаївщині: як триває оптимізація
. Фото: Суспільне Миколаїв

На Миколаївщині триває оптимізація закладів професійно-технічної освіти. Освітня мережа в області має містити 24 заклади, а за статистикою поки залишається 28, оскільки чотири заклади міського підпорядкування перебувають на стадії реорганізації.

Про це в ефірі Українського радіо Миколаїв розповіла заступниця директора департаменту освіти та науки Миколаївської облдержадміністрації, начальник управління професійної (професійно-технічної), вищої освіти, науки та кадрового забезпечення Людмила Комісарова.

За словами Людмили Комісарової, перша оптимізація мережі професійно-технічної освіти в Україні розпочалася у 2016 році.

"Ми тоді почали робити оптимізацію, приєднали один заклад до іншого. Але це було економічно невигідно, тому ми призупинили оптимізацію", – каже Людмила Комісарова.

Друга хвиля оптимізації розпочалась у 2019 році.

"Оптимізація спрямована не на припинення діяльності закладу, а на підвищення якості освіти. Зараз не може працювати та надавати якісні освітні послуги навчальний заклад, де лише 70 учнів. Такий заклад не може брати участь у різних проєктах, бо існують вимоги – 400 учнів. У нас два роки поспіль лише два чи чотири заклади мали контингент 400 і більше людей. Станом на 2021 рік, таких закладів на три більше. Якщо заклад буде потужним, з контингентом 350-400 учнів, це буде дружна сім’я", – розказала Людмила Комісарова.

Читайте також: "Школи Миколаївщини отримають субвенції для реалізації програми Нової української школи – Веліховська"

За словами чиновниці, оптимізація мережі закладів професійно-технічної освіти продовжуватиметься задля підвищення якості освіти.

"Нам треба думати, як працювати, щоб були свої спецкошти. Новоодеський професійний аграрний ліцей має землю і свої спецкошти до 11 млн. Оскільки держава не виділяє гроші на капітальні видатки (матеріальна база, гуртожитки, ремонт), то заклади самі себе утримують", – говорить Людмила Комісарова.

За словами Людмили Комісарової, у Миколаївській області є позитивна динаміка щодо виконання регіонального замовлення на підготовку фахівців та робітничих кадрів. Якщо у 2018 році виконання регіонального замовлення складало 82 відсотки, то у 2020 році – уже 86 відсотків.

"У пріоритетних цілях уряду є 45 відсотків, щоб діти вступали до закладів передфахової вищої та професійно-технічної освіти. Влітку на міністерській конференції наголошували, що Миколаївська область входить до трійки областей, які на сьогодні досягли 40-відсоткового рівня того, що діти вступають до закладів професійно-технічної та передфахової вищої освіти", – розповідає Людмила Комісарова.

У 2021 році Первомайський професійний ліцей та Маринівський професійний аграрний ліцей брали участь у проєктах щодо створення навчально-практичних центрів. За результатами участі навчальні заклади отримають сумарно до 13 млн гривень на поповнення свого обладнання. Це допоможе підвищити якість знань учнів.

Що відомо

  • Вступна компанія до закладів професійно-технічної освіти триватиме з 1 вересня до 1 жовтня 2021 року.

Читайте нас у Telegram, Viber та Instagram.

На початок