Підготовка до школи: якісні шкільні товари і де їх придбати

Підготовка до школи: якісні шкільні товари і де їх придбати

Марафон
Підготовка до школи: якісні шкільні товари і де їх придбати
. pixabay

Перед початком нового шкільного року батьки та учні закуповують канцелярію, форму - все, що знадобиться під час навчання. Де купувати товари для школи і які до них висуваються вимоги розказала в.о. начальника головного управління Держпродспоживслужби у Херсонській області Наталія Клим у програмі "Сьогодні.Головне".

Де купувати товар

Підготовка до школи: якісні шкільні товари і де їх придбати
pixabay

За словами Наталії Клим, купувати товари для дітей краще у спеціалізованих магазинах, а не на стихійних ринках. Якщо ж ви купуєте продукцію через мережу Інтернет, то треба звертати увагу на продавця, який зазначений саме на тій платформі, де обираєте продукцію. Там повинна бути уся відповідна інформація.

"В Інтернеті, поширюються всі ті самі вимоги, як і до стаціонарного магазину, але ризики набагато більші, тому, що законодавчо це майже не врегульовано. Отож, найголовніше, де ми купуємо – це стаціонарний магазин. Там, де є куточок споживача, де ми можемо ідентифікувати того суб'єкта господарювання, який нам реалізує, і обов'язково має бути зазначений у куточку споживача орган, який здійснює захист прав споживачів", - говорить Клим.

На що звертати увагу, купуючи товар

Підготовка до школи: якісні шкільні товари і де їх придбати
pixabay

Форма має бути гарною, зручною, комфортною для дитини, говорить фахівчиня Держпродспоживслужби.

"Дивимося на маркування. Ми маємо знати, хто виробник, якщо на ярлику написана назва виробу, ґатунок, розмір, призначення, країна походження, виробник або імпортер, зазначені всі відомості про цей виріб, ми можемо не сумніватися, що тут зазначена ця інформація, а також склад цієї продукції, умови догляду, застереження і вікові обмеження", - каже Наталія Клим.

За державними стандартами рекомендується для дітей натуральне взуття шкіряне або з тканини. Головна вимога до всіх шкільних портфелів, каже Наталія Клим, - це сітловідбивальні елементи, оскільки це безпека дитини. До того ж він має бути зручним для дитини.

"Жодних сумок на одне плече не допускається. Лямки мають бути широкі. Порожній портфель не може важити понад 1 кг. За санітарними нормами є певні пропозиції: 1-2 класи – 1,5-2 кг, 3-4 класи – 2-2,3 кг, 5 клас – до 3 кг, 8 клас – до 3,5 кг", - розповіла Клим.

Якщо дитина навчається дистанційно

Підготовка до школи: якісні шкільні товари і де їх придбати
Pixabay

Наразі є новий санітарний регламент до закладів загальної середньої освіти. В ньому прописані вимоги стосовно моніторів, перед якими діти навчаються.

"Якщо у нас буде відбуватися дистанційне навчання, то фахівці радять, якщо це стаціонарний монітор, то має бути не менше 15 дюймів діагональ. Окрема мишка, окрема клавіатура. Якщо ми говоримо про ноутбук, то монітор має бути не менше 14 дюймів, але тут увага! До 7 класу, окрім ноутбука, окремо має бути клавіатура і мишка. Це робиться, щоб була відстань від монітора до дитини", - каже Наталія Клим.

Якщо ви купуєте продукцію, то маєте право запросити у продавця декларацію відповідності сертифікат, санітарно-гігієнічний висновок, який декларує безпечність продукції або про її відповідність нормативній базі.

Ольга Петренко.

Читайте також:

  • Підготовка до школи: скільки у Херсоні коштує зібрати першокласника;
  • Підготовка до школи: в одному з херсонських закладів освіти вакцинувались 90 відсотків вчителів;
  • Підготовка до школи: як у Херсоні навчатимуть дітей в інклюзивних класах;
  • Підготовка до школи: як буде організовано харчування учнів на Херсонщині.
На початок