Як першокласникам звикнути до нового темпу життя: пояснює психолог

Як першокласникам звикнути до нового темпу життя: пояснює психолог

Як першокласникам звикнути до нового темпу життя: пояснює психолог
. ФОТО: Pexels.com

З наближенням вересня всіх батьків хвилює гостре питання як допомогти своїй дитині легко адаптуватися до першого класу. Адже від шкільної адаптації залежить не лише успішність навчальної діяльності, а й комфорт перебування в школі, здоров’я дитини, її позитивне ставлення до оточення. Про це Суспільному розповіла психологиня Тетяна Бібік.

«Саме зараз відбувається криза у віці шести-семи років, в якій дитина стає на шлях завершальної сепарації. Адже раніше сім’я для дитини була такою собі маленькою державою, де дитина навчається взаємодіяти, домовлятись, довіряти, де всі події відбувалися в сім’ї і пов’язані з сім’єю», – говорить психологиня Тетяна Бібік.

Як першокласникам звикнути до нового темпу життя: пояснює психолог
Як першокласникам звикнути до нового темпу життя: пояснює психолог. ФОТО: Pexels.com

За її словами, тепер батькам важливо тримати свою авторитетність в очах дитини. Цікавитись її життям, прислухатись до її думок, дискусувати, давати можливість вільно висловлювати свою думку. Таким чином дитина буде почувати себе поруч з батьками спокійно та впевнено. А це важливий фактор при адаптації.

Поради від психолога:

· Продумати режим дня і суворо його притримуватись. Це дозволить попередити дратівливість, збудливість і збереже працездатність дитини протягом дня.

· Підтримувати бажання вчитись. Адже дитина буде бачити щире зацікавлення, бажання мами чи тата пізнавати щось нове, вивчати, досліджувати, то позитивний ефект з найбільшою вірогідністю буде досягнуто.

· Не перенавантажуйте додатковими гуртками під час адаптаційного періоду. Адаптація може тривати від місяця до пів року. Це – досить тривалий процес, пов’язаний зі значним напруженням всіх систем дитячого організму.

· Говоріть позитивно про школу, вчителів та предмети. Вашій дитині досить того, що вона долає свої особисті упередження щодо школи.

Адаптація дитини до шкільного процесу з точки зору типу темпераменту

· Дитина-флегматик адаптується швидше, бо має сильний, врівноважений і інертний тип нервової системи. Має хорошу стійкість до втоми, емоційну врівноважений і стабільність, але реакції повільні, тому у флегматика практично не буває емоційних спалахів і необдуманих вчинків. Навчається легко, не має труднощів з адаптацією до навколишнього середовища.

· Меланхолік має слабий та неврівноважений тип темпераменту. Важко адаптується до навколишнього середовища, недовірливий, сповнений страхів, сумнівів, ухиляється від спілкування. Такі діти часто – одинаки, відлюдники. Дитину з таким типом темпераменту треба підтримувати, стимулювати, заохочувати і мотивувати на дію, допомагати в прийнятті рішень (але не вирішувати за нього). При вихованні меланхоліка варто звертати особливу увагу на його переваги, робити акцент навіть на найменших успіхах.

· Сангвініки – це сильний, урівноважений і рухливий тип темпераменту. Дитина-сангвінік має хорошу стійкість до труднощів, легко вчиться, швидко пристосовується до навколишнього середовища.

· Холерики – сильний, неврівноважений, рухливий тип темпераменту. Таким дітям властиві стійкість до втоми і стресу, але в той же час їм бракує емоційної врівноваженості. Володіє живим, енергійним характером. Різкий, запальний, але відхідливий, вчиться посередньо, важко адаптується до навколишнього середовища. При вихованні слід уникати використання насильства і застосування сили, оскільки це пробуджує в ньому агресію і породжує бунт.

Для профілактики емоційного напруження слід долучати дитину до різних видів діяльності. Щоб зменшити негативні емоції потрібно спрямовувати їх у творче русло: мистецтво, поезію, літературу, музику чи заняття танцями.

Якщо вашій дитині важко налагоджувати контакти з іншими дітьми, то ви можете запросити однокласників до вас додому, щоб вони здружились.

Особливу увагу Тетяна Бібік звертає на підтримку в сім’ї.

«Головне – дати зрозуміти дитині, що він лише всьому навчається. А коли ти навчаєшся, ти можеш робити помилки. І це нормально. Робіть акцент на тому, що в дитини виходить добре».

Читайте також:

Як допомогти дитині адаптуватися до школи – пояснює психолог

На початок