Ляшко оголосив про розірвання контракту з Індією на постачання COVID-вакцин

Ляшко оголосив про розірвання контракту з Індією на постачання COVID-вакцин

Оновлено
Ляшко оголосив про розірвання контракту з Індією на постачання COVID-вакцин
. Посольство України в Індії

Міністерство охорони здоров'я розірве контракт з індійським виробником Serum Institute India (SII) на постачання в Україну вакцин від коронавірусу CoviShield і Novavax.

Про це заявив очільник МОЗ Віктор Ляшко на зустрічі з журналістами 28 серпня.

"Приймається політичне рішення — я буду розривати контракт з Serum Institute of India. І по півтори тисячі Covishield і по 10 мільйонах Novavax", — сказав міністр.

За його словами, зараз британська компанія Crown Agents, яка є посередником між Україною та Індією, веде переговори щодо розірвання контракту.

Читайте також: Україна отримає 500 тисяч доз індійської вакцини Covishield. Що про неї відомо

Ляшко повідомив, що Україна надала індійському заводу передоплату на вакцини, однак той не виконав своїх обов'язків за контрактами. Зокрема, в Україну мало прибути 10 мільйонів доз препарату Novavax та 1,5 мільйона доз CoviShield, однак українська сторона отримала тільки 500 тисяч доз. За його словами, представники Serum Institute of India на зустрічах з керівництвом МОЗ та президентом у Києві пояснили, що не можуть виконати контракті зобов’язання через спалах коронавірус у самій Індії та потребу у вакцинах.

Разом з тим міністр запевнив, що вакцина проти коронавірусу в країні є — це понад 11 мільйонів доз. Крім того, за його словами, Україна закупила два додаткових препарати для лікування коронавірусної хвороби.

Що відомо

  • 19 лютого тодішній міністр охорони здоров’я Максим Степанов вилетів до Індії, щоб проконтролювати відправлення вакцин від COVID-19 до України та домовитись із місцевим виробником про закупку додаткових обсягів.
  • У лютому посольство Індії в Україні повідомило, що найближчим часом Індія поставить до України перші 500 тисяч доз вакцин Covishield проти коронавірусу виробника Serum Institute India.
  • Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко повідомив, що станом на кінець серпня в Україні від коронавірусу щеплено в середньому 15% дорослого населення. Цього недостатньо для створення колективного імунітету від COVID-19.
  • Україна належить до країн із високим ризиком затяжного формування колективного імунітету і може набути його лише у 2023 році. Це пов'язано з дефіцитом вакцин і низькими темпами вакцинації.
  • У Національній академії наук вважають, що ситуація із захворюваністю на COVID-19 в Україні найближчим часом може стрімко погіршитись на тлі зростання основних епідеміологічних показників.
  • Головний санітарний лікар Ігор Кузін повідомив, що у листопаді Україна може наблизитися до червоної зони епідеміологічної небезпеки, тому в країні можуть впровадити локдаун.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок