Сусідський конфлікт і справа про побиття: на Рівненщині два роки відводять суддів у справі

Сусідський конфлікт і справа про побиття: на Рівненщині два роки відводять суддів у справі

Ексклюзивно
Сусідський конфлікт і справа про побиття: на Рівненщині два роки відводять суддів у справі
. Суспільне Рівне

На Рівненщині майже два роки не можуть визначити суддю у справі здолбунівчанки, яка заявила про побиття з боку сусіда. 25 серпня відбулось чергове засідання, інформує кореспондент Суспільного. Травмована Елеонора Кузіна вважає: що інша сторона може затягувати справу навмисно. Правоохоронці підозрюють її ймовірного кривдника ще у двох злочинах.

Що трапилося у 2019

Конфлікт між тоді 54-річною Елеонорою Кузіною та її сусідом Віктором Димчуком трапився 9 вересня 2019 року. Причиною стала яма між гаражем і сараєм, яку почала засипати пані Елеонора.

Тоді жінка повідомляла Суспільному: сусід розбив їй голову каменем та нібито стріляв у неї з рушниці. Чоловік же пояснював, що облаштовував свою приватну територію, а жінку під час сутички лише відштовхнув. Рушницю ж дістав для самозахисту.

"Я підхожу, щоб взяти дошки, якими була накрита яма і які сусіди розкидали. У цей час вона піднімається і намагається з двох рук мене вдарити по голові. Я лівою рукою відбиваю руки з камінням, а правою різко відштовхую її від себе. Вона падає на купу, починає кричати. Я нагнувся, бачу, слідів удару, крові немає, вона нормально себе відчуває, тільки кричить для того, щоб скликати побільше людей", – розповів Віктор Димчук.

Репортаж Суспільного від листопада 2019-го року

Елеонору Кузіну тоді госпіталізували до нейрохірургічного відділення Рівненської міської лікарні, де у неї попередньо виявили ознаки черепно-мозкової травми середнього ступеня важкості. Вона написала заяву до поліції.

Жінка розповіла: після побиття потрапила до реанімації та перенесла операцію на голові.

"Я оглухла повністю на одне вухо, інше вухо чує на декілька відсотків. Я не маю змоги працевлаштуватися, бо з такими травмами на роботу не беруть. Такий страх, що ми змушені навіть були змінити місце проживання – ми продали хату, бо людина постійно погрожує", – розповіла Елеонора Кузіна.

13 вересня того ж року Віктору Димчуку оголосили про підозру. Арешт на вилучену рушницю не наклали та зобов'язали повернути власнику. Пізніше справу передали до суду.

У чому ще підозрюють чоловіка

Доки триває судовий розгляд, проти чоловіка відкрили ще два кримінальних провадження. Під вартою його не тримають.

"Одне – за заявою Зайчука по факту погрози вбивством. Розголошення досудових відомостей може зашкодити досудовому розслідуванню. По іншому факту справа скерована до суду з обвинувальним актом. У ході обшуку було вилучено боєприпаси, зареєстроване кримінальне провадження, оголошено підозру", – розповів начальник сектору дізнання відділення поліції Здолбунова Максим Горошко.

Як проходять суди

Чергове засідання у справі відбулося 25 серпня у Здолбунівському районному суді.

Суд з'ясовував, чи дійсно сусід жінки Віктор Димчук завдав їй тяжких травм. Обвинувачений просив змінити суддю у справі про побиття.

Суддя Лілія Ємельянова розглядала заяву про самовідвід судді Ігора Мичка. Він мав розглянути заяву про відвід іншого – судді Олега Кушніра.

Справа побиття: на Рівненщині два роки відводять суддів
Суспільне Рівне

Суддя Ємельянова самовідвід, заявлений суддею Ігорем Мичкою, задовільнила та зобов'язала канцелярію Здолбунівського райсуду провести повторний автоматизований розподіл.

"Третій розгляд по відводу – я вважаю, що це просто умисне затягування. В Здолбунівському районному суді фактично не залишилося суддів, які могли б розглядати цю справу", – сказала у суді Елеонора Кузіна.

Справа побиття: на Рівненщині два роки відводять суддів
Елеонора Кузіна — посередині. Суспільне Рівне

У Здолбунові залишилося двоє суддів, які ще не відмовлялися від цієї справи, – сказав прокурор Андрій Ярощук. Він стверджує: є ризик, що її передадуть в інший суд і це затягне процес розгляду.

"В разі відсутності суддів, які зможуть розглядати справу по суті, справа визначається за найближчим територіально наближеним судом. Найближчий – Гощанський", – повідомив Андрій Ярощук.

Репортаж Суспільного від 25 серпня 2021-го року

Сам обвинувачений на засідання не прийшов. Його адвокат Іван Грозік пояснив: не було потреби, адже засідання технічне. Заяви про відвід суддів називає обґрунтованими, а терміни розгляду – об'єктивними. Мовляв, неприязнь між сусідами тривала і ситуація складніша, ніж здається.

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

На початок