У Білорусь прибули експерти ІСАО для розслідування посадки літака з Протасевичем

У Білорусь прибули експерти ІСАО для розслідування посадки літака з Протасевичем

У Білорусь прибули експерти ІСАО для розслідування посадки літака з Протасевичем
. Мінтранс Білорусі

До Мінська 23 серпня прибула група експертів Міжнародної організації цивільної авіації (ІСАО) для розслідування екстреної посадки у білоруській столиці літака Ryanair, в якому летів білоруський опозиційний блогер та журналіст Роман Протасевич.

Про це повідомила пресслужба Міністерства транспорту і комунікацій Білорусі.

Зазначається, що представники білоруської сторони та експерти IСAO провели робочу нараду в аеропорту Мінська. Очільник Мінтрансу Білорусі Олексій Авраменко запевнив, що білоруська сторона забезпечить доступ до всіх матеріалів і інформації для об'єктивного розслідування обставин інциденту". Зі свого боку керівник групи ІСАО Сільвен Лефойєр запевнив, що робота експертів проходитиме в умовах відкритості та об'єктивності.

"Завдяки попередній роботі ми змогли отримати загальну картину подій. Тепер нам потрібно уточнити низку фактів, а також зібрати додаткову інформацію та матеріали", - зазначив він.

У план роботи групи IСAO входять виїзди в авіаційні організації та проведення зустрічей з персоналом. За підсумками візиту представники місії внесуть зміни у попередній звіт щодо інциденту з літаком Ryanair, який планується підготувати у вересні 2021 року. Підсумковий звіт очікують до листопада поточного року.

Телеграм-канал Nexta повідомив, що місія IСAO перебуватиме в Мінську з 23 до 27 серпня.

Що відомо

  • 23 травня у Мінську силовики затримали Романа Протасевича, одного із засновників опозиційного Telegram-каналу NEXTA, який у Білорусі визнали екстремістським. Блогер летів літаком Ryanair, який екстрено посадили у білоруській столиці начебто через повідомлення про мінування.
  • Президент Литви Гітанас Науседа вимагає від влади Білорусі негайно звільнити редактора опозиційних Telegram-каналів Романа Протасевича.
  • У жовтні 2020 року Центральний районний суд Мінська визнав Telegram-канал Nexta і логотип видання екстремістськими матеріалами.
  • У середині березня 2021 року засновник опозиційного Телеграм-каналу NEXTA Степан Путило заявив, що його ресурс більше не координуватиме акції протестів у Білорусі. Натомість команда проєкту зосередиться на розслідуваннях злочинів режиму Олександра Лукашенка.
  • Управління Слідчого комітету Білорусі по Мінську зажадало визнати редакцію мережі Telegram-каналів NEXTA "іноземною екстремістською організацією" та заборонити її діяльність на території країни.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок