Починала з двох вуликів, нині – 60: історія пасічниці із Полтавщини Зої Сахно

Починала з двох вуликів, нині – 60: історія пасічниці із Полтавщини Зої Сахно

Починала з двох вуликів, нині – 60: історія пасічниці із Полтавщини Зої Сахно
. Суспільне Полтава

Більше десяти років бджільництвом займається Зоя Сахно із Решетилівської громади. Нині її пасіка налічує 60 вуликів. І допомагає їй у цій справі чоловік. Спочатку жінка вчилась всьому сама за допомогою книг, а згодом здобула професійну освіту. Цим вона поділилася із Суспільним у День пасічника, який відзначають 19 серпня.

Пасіка Зої Сахно розміщена на батьківському подвір’ї у селі Бакай Решетилівської громади. Тут – 60 вуликів і у кожному понад 100 тисяч бджіл. Для розведення пасічниця обирає українську степову породу.

Пасічниця із Полтавщини Зоя Сахно
Пасічниця із Полтавщини Зоя Сахно. Суспільне Полтава

"Бджоли, як і люди, – є прибирають у вуликах, а є ні. В української степової у вуликах завжди чисто, як заметено. І така вона дружня бджола", – говорить пасічниця Зоя Сахно.

Займатися бджільництвом Зоя Сахно, каже, хотіла ще з дитинства. Та почала це робити лише 10 років тому. Тоді її пасіка налічувала два вулики. Спочатку цю справу опановувала сама, а 2013-го здобула професійну освіту.

Зоя Сахно забирає стільники з вуликів
Зоя Сахно забирає стільники з вуликів. Суспільне Полтава

"Мені подарував дві бджолосім' ї наш полтавський сусід. І ото з того почалося. Я казала: «Та я не багато, мені один-два вулики для душі»", – говорить пасічниця Зоя Сахно.

Увесь час пасічниці у бджільництві допомагає її чоловік Василь.

"Жінка починала з одного вулика, і я вирішив їй допомагати трішки", – говорить чоловік пасічниці Василь Сахно.

Нині вони разом завершують другий цьогорічний збір. Це мед соняшниковий та гречаний.

Викачаний мед
Викачаний мед. Суспільне Полтава

"Одна бджілка за своє життя приносить пів чайної ложки меду.У тому році у мене була тонна меду. Цьогоріч ми ще не важили. Весняного було зовсім небагато (літрів 80). Я брала з вулика по рамці, по дві. Я не могла їх образити, їм діток треба годувати", – говорить пасічниця Зоя Сахно.

Працює на пасіці у спеціальному костюмі. Коли забирає стільники з вуликів, жінка обкурює їх деревним димом. Після чого струшує бджіл.

Зоя Сахно обкурює вулики деревним димом
Зоя Сахно обкурює вулики деревним димом. Суспільне Полтава

"Їм не подобається, коли ми забираємо мед, бо вони мед носять для себе. А пасічник теж хоче для себе. Мед можна брати на відкачку, якщо рамка отак хоч запечатана до половини, тоді він зрілий", – говорить пасічниця Зоя Сахно.

Біля бджіл жінка проводить до 14 годин на день.

"Ранком заходиш на пасіку, а ввечері виповзаєш. А на душі таке моральне задоволення, така радість. Бувають у житті складні ситуації, але мені здається, тільки вони мене і розуміють. Ото коли якийсь стрес, нервова ситуація, хвилювання – мені треба до бджіл. Це треба любити, бо без любові у цій справі не підеш", – говорить пасічниця Зоя Сахно.

Читайте також:

Цьогоріч на Полтавщині мед продають дорожче: наскільки і чому

На початок