"Зникне відчуття тюрми": з вересня зоопарк у Харкові зможуть відвідувати гості з інших міст

"Зникне відчуття тюрми": з вересня зоопарк у Харкові зможуть відвідувати гості з інших міст

"Зникне відчуття тюрми": з вересня зоопарк у Харкові зможуть відвідувати гості з інших міст
. Суспільне Харків

У перші дні після відкриття Харківського зоопарку його безплатно зможуть відвідати виключно харків'яни, які підтвердять проживання у Харкові, з вересня — платно гості з інших міст.

Про це в етері телеканалу Simon розповів директор Харківського зоопарку Олексій Григор'єв.

"У перші дні тільки харків'яни, а з вересня — вже з інших міст. Ми хочемо, щоб в першу чергу зоопарк відвідали багатодітні родини, діти з інвалідністю", — сказав Григор'єв.

Скільки коштуватиме вхід до зоопарку, директор парку не уточнив.

Щоб потрапити на безплатну екскурсію до зоопарку, житель Харкова повинен буде попередньо зареєструватися та обрати зручний час. Зробити це можна на сайті зоопарку або через термінали, які планують розмістити у саду Шевченка до Дня міста 23 серпня.

"Ви заходите на сайт, вносите індивідуальний податковий номер (щоб було зрозуміло, що ви харків'янин), номер мобільного телефону, дату народження. Те саме можна зробити через "Приват 24". Там не потрібно вводити ідентифікаційний код, тому що "Приват" і так знає, харків'янин ви чи з іншого міста", — сказав Григор'єв.

"А коли буде "Картка харків'янина", тоді не потрібно буде таких складнощів — просто прикладається до термінала картка харків'янина або вводиться інформація з картки в телефон чи додаток "Приват 24" — і все", — додав директор зоопарку.

Читайте також: Картка харків'янина для школярів: чим невдоволені батьки

Після відкриття 23 серпня у зоопарку організують екскурсії двома локаціями.

"Далі ви обираєте маршрут. У нас після того, як зоопарк відкриється до Дня міста, буде дві повномасштабних екскурсії — "Тропа тигра" та "Африканська саванна". Ви обираєте день та час: з 9-ї ранку, кожні 30 хвилин. До зоопарку треба приходити рівно у той час, коли ви зареєструвалися. Ви показуєте телефон на турнікеті, який сканує інформацію, або прикладаєте безплатний квиток, який отримали у терміналі, або показуєте інформацію "Приватбанку" з телефона. І проходите на свою екскурсію", — пояснив Григор'єв.

Щоб не турбувати тварин і вберегти майно від натовпів, зоопарк спершу прийматиме обмежену кількість відвідувачів.

"У зоопарку, коли проходили дні безплатного відвідування, після цих днів ми декілька місяців ремонтували зруйновані клітки, висаджували квіти, перекопували усі клумби, тому що була витоптана уся трава, квіти, зламані кущі... Для того, щоб не було сьогодні такої ситуації, зоопарк працюватиме в тестовому режимі перші дні, місяці", — говорить директор закладу.

Українська асоціація зоопарків рекомендувала тимчасово обмежити кількість відвідувачів у Харківському зоопарку, повідомили у міськраді.

"Протягом п'яти років проводилась реконструкція Харківського зоологічного парку. За цей період тварини утримувалися на території зоопарку в режимі відсутності відвідувачів. Даний термін є істотним для багатьох тварин, особливо птахів і ссавців. За п'ятирічний термін тварини відвикли від присутності такого фактора, як відвідувачі та їх масові скупчення на експозиційних ділянках", — зазначив Президент Української асоціації зоопарків і акваріумів Володимир Топчий.

За словами Григор'єва, у зоопарку змінився підхід до утримання тварин: вольєри більше не будуть заґратованими.

"Ми й раніше намагалися створити для тварини усі умови, але ми окремо піклувалися про тварин, окремо про людей. Були локації, де люди можуть відпочивати, де можуть подивитися на тварин. У людей виникали негативні асоціації, коли вони бачили тварин за ґратами. Складалося враження тюрми. Хоча цілком ймовірно, що тварина була у хороших умовах. Зараз, окрім того, що вона буде у гарних умовах, зникне це відчуття тюрми. Уважна людина зупиниться і побачить усе: як тварина відпочиває, куди йде попити води, як їсть, спілкується зі своїми одноплемінниками", — розповів Григор'єв.

Частину тварин відселили назавжди, на деяких нових, таких як шимпанзе та орангутангів, очікують впродовж місяця-двох.

Читайте також

Тиждень до відкриття: як працюватиме Харківський зоопарк після реконструкції

На початок