На Полтавщині влаштували фестиваль борщу. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ

На Полтавщині влаштували фестиваль борщу. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ

На Полтавщині влаштували фестиваль борщу. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ
. Суспільне Полтава

В Опішні, що на Полтавщині, влаштували міжнародний щорічний фестиваль "Борщик у глиняному горщику. Цьогоріч тут готують 80 видів борщу та печуть вісім весільних короваїв. А ще вареники, качану кашу та хліб. Займаються цим два десятки учасників, розповіла Суспільному організаторка фестивалю Олена Щербань. Приїхали вони, зокрема, із Закарпаття, Київщини, Черкащини та Полтавщини.

Оксана Манько – одна з учасниць фестивалю: "А тут у мене зелений борщ із рибкою. А яка рибка – дізнаєтеся пізніше. Тут треба із секретом. Такий у мене борщик".

Рецепту борщу, за яким тут готує, близько 80 років. Його Оксана Манько перейняла від бабусі чоловіка.

Готують 80 видів борщу. На Полтавщині влаштували фестиваль "Борщик у глиняному горщику"
На фестивалі цьогоріч готують 80 видів борщу. Суспільне Полтава

"Зараз ставлю борщик у припічок, щоб не вихолоняв, бо у нас уже прохолодно. І він у припічку у глечику доходитиме. Зелень вкидатиму наприкінці, усі інгредієнти там готові, але йому треба "відпочити", набратися запаху, смаку від печі", – додає Оксана Манько.

Готувати цю страву жінка приїхала до Опішні на фестиваль "Борщик у глиняному горщику". Крім неї,тут ще з два десятки учасників, які презентують свої рецепти.

"Обов'язково борщ із грушами, зі щукою, борщ з раками, борщ з полуницею, борщ білий, борщ підбиваний, борщ зелений, борщ чорний, борщ з куркою, борщ без неї, борщ із перепілкою, борщ з вуджениною", – каже організаторка фестивалю Олена Щербань.

Готують 80 видів борщу. На Полтавщині влаштували фестиваль "Борщик у глиняному горщику"
Горщик з борщем у печі. Суспільне Полтава

По 10 і 12 літрів борщу у двох чавунних горщиках приготувала сім'я Олександра. У них – два види борщу. За одну миску – 25 гривень.

"Загалом буде чотири: з качки, пісний, щерпак буде. І четвертий, я не пам'ятаю, пам'ятає моя дружина, бо вона готує. Щоразу борщ неповторний. Двічі один і той же борщ зварити однаково неможливо. Він завжди буде різний", – говорить учасник фестивалю Олександр Сергей.

Борщ із щукою спробував Олексій Труш із Харкова.

"Смак риби дуже витончений. Щука наче б річкова риба, мало б відчуватися, але не відчувається і дуже приємний на смак", – розповідає Олексій Труш, який приїхав на фестиваль.

Готують 80 видів борщу. На Полтавщині влаштували фестиваль "Борщик у глиняному горщику"
На фестивалі, крім борщу, готують випічку. Суспільне Полтава

Крім борщу,на фестивалі готують вареники та випічку. Із житнього борошна, цукру та води ліпить весільних коників Ганна Халімон.

"Випікали традиційно на весілля. Роздавали діткам, прикрашали весільний коровай. Символ, щоб молоді гарцювали, щоб дітки гарцювали у дворі. Гривки робили пишніші. Говорили: чим пишніша гривка, тим буде добріша свекруха до невістки", – каже учасниця фестивалю Ганна Халімон.

Готують 80 видів борщу. На Полтавщині влаштували фестиваль "Борщик у глиняному горщику"
Гості фестивалю. Суспільне Полтава

А неподалік – майстер-клас із випікання хліба на заквасці.

"Закваска із пророщеної пшениці, цільнозернове, житнє борошно. Хліб на заквасці печеться дуже просто. Береться закваска, вимішується тісто, потім воно буде розстоюватися. Буває від 6 до 12 годин піднімається, "росте" тісто. І коли воно виросло, тоді ми його печемо", – говорить учасниця фестивалю Світлана Прохорчук.

На фестивалі учасники із десятка областей, розповіла Олена Щербань.

"Сенс фестивалю – це щоб люди здружувалися, зближувалися. Почували себе у невимушеній сільській простій народній атмосфері при приготуванні їжі, при її споживанні, при відновленню обрядовості", – розповідає організаторка фестивалю Олена Щербань.

Повне відео:

Що відомо

  • Міжнародний фестиваль "Борщик у глиняному горщику" на Полтавщині влаштовують увосьме. Триватиме він 14 серпня до 20:00. За цей час приготують 80 видів борщу та спечуть вісім короваїв.
На початок