У гідропарку Рівного водолази шукатимуть незаконні стоки. Як влада хоче змінити парк

У гідропарку Рівного водолази шукатимуть незаконні стоки. Як влада хоче змінити парк

Ексклюзивно
У гідропарку Рівного водолази шукатимуть незаконні стоки. Як влада хоче змінити парк
. Суспільне

У Рівному у водоймах гідропарку водолази шукатимуть несанкціоновані стоки. Про це у своєму Facebook повідомив очільник робочої групи, депутат міської ради Роман Денисюк. Суспільному він розповів, чому до цього дійшло та на який у підсумку ефект розраховують.

Передісторія

За даними видання ERVE.UA, у 2009-му з невідомих причин гідропарк розділили на дві частини, однією із них мав опікуватись Трест зеленого господарства, іншою – ніхто. Також, як з'ясувало у 2021-му Суспільне, багатотонні фігури, які будували до офіційного відзначення 700-річчя Рівного у 1983-му році, ніхто з того часу так і не взяв на баланс, тож вони поступово руйнуються.

Читайте також: Як робили мозаїчні скульптури для рівненського Гідропарку: спогади майстра

21 липня мер Рівного підписав розпорядження про створення робочої групи, яка має напрацювати концепцію офіційного створення парку "Гідропарк". У цю групу входить два десятки людей, це чиновники, волонтери, депутати. Очолив її депутат Рівнеради Роман Денисюк.

Завдання групи – підготувати програму, яка допоможе відновити нормальне функціонування рекреаційної зони. Останні роки активісти все частіше звертають увагу влади на те, що гідропарк – у занедбаному стані як на суші, так і у воді.

денисюк рівне
за словами Денисюка, обмін води відбувається: з Усті вода йде у "Яйце", звідти перетікає у невелику водойму за "Озерянкою", звідти під дорогою у велике озеро гідропарку і вже із нього – знову в Устю. google/Суспільне

Навіщо у гідропарку водолази

Голова робочої групи Роман Денисюк повідомив Суспільному, що зустрівся із водолазами аварійно-рятувальної станції. Передувало цьому депутатське звернення до установи.

денисюк рівне
зустріч з представниками рятувальної станції/Facebook Романа Денисюка

За словами Денисюка, найближчим часом водолази мають обстежити територію двох озер гідропарку та водойми біля "Озерянки", яка є проміжною в сполученні озер по обидва боки вулиці Степана Бандери.

"Водолази обстежать водойми та визначать, які є стоки. Після цього ми будемо аналізувати кожен з них за допомогою працівників водоканалу, які підтвердять, чи є санкціонований той чи інший сток. Підозри щодо існування несанкціонованих стоків є і вони можуть стосуватись сторони, яка ближче до ринку", – каже Роман Денисюк.

Що ж до меншої водойми, яку рівняни звикли ще називати "Яйце", то там, за словами голови робочої групи, наявність несанкціонованих стоків менш імовірна, але все ж можлива.

"Є частина озера, яка дивиться на житлові будинки, тобто це зона потенційного ризику, де можуть бути виявлені такі явища. Враховуючи, що там більш такий дорожчий сектор, люди живуть з кращим фінансовим становищем, то, думаю, що навряд чи там буде. Але перевірити треба, щоб знати точно, чи все добре", – зазначає депутат.

Нагадаємо, у 2012-му саме на "Яйці" знайшли кілька несанкціонованих труб, які вели у водойму. Їх комунальники затампонували.

Знайшли стоки. Що далі?

Спершу за словами Денисюка, водоканал проаналізує інформацію від водолазів та визначить санкціоновані комунікації, що впадають у водойми. Такі стоки, каже депутат, є. Далі думатимуть, як позбутись того, що є несанкціонованим.

"Я думаю, що було б добре поставити якісь інформаційні стенди, або провести інформаційну кампанію, щоб ті люди, які потенційно можуть бути власниками цих несанкціонованих стоків, звернулися у водоканал для їх впорядкування. Якщо вони не звернуться, то тоді ми вже рухаємося іншим чином і, я думаю, що буде йти до бетонування чи іншого способу перекрити", – каже Роман Денисюк.

Крім того, каже обранець, будуть відбирати і проби води у різних місцях гідропарку, аби з'ясувати, де саме іде погіршення якості.

Каналізація також у планах

За словами Романа Денисюка, очищення водойм гідропарку неможливе без каналізування цього району. Такий план влада міста також має.

"Напрямок, який зараз буде вестися, це початок каналізування гідропарку і Басового Кута. На сесію 20 серпня буде виноситись одне питання, яке було мною зняте на минулій сесії. По суті, це буде за останні 10 чи 5 років перший крок до нарешті каналізування масиву, щоб дати можливість людям не септики викачувати, а врізатися в централізовану систему каналізування. Я там живу, я знаю, яка це проблема", – каже голова робочої групи.

денисюк рівне
Facebook Романа Денисюка

Займуться не тільки водоймами

Роман Денисюк каже, що концепція створення парку "Гідропарк" включатиме не тільки плани на очищення водойм, а й впорядкування усієї території. Скільки приблизно це коштуватиме місту – поки прогнозувати не береться, адже спершу потрібно зрозуміти масштаби усіх проблем і офіційно усе це оформити.

"Туди будуть входити спортивні й дитячі майданчики, сцени, освітлення, мережі, можливо, якісь точки продажу, точки надання послуг. Нам треба зафіксувати, де буде вестися підприємницька діяльність. Не по принципу, що десь там щось хаотично буде з'являтись, а вже по принципу аукціону на те чи інше місце. Ми до цього будемо комплексно підходити. Це один напрямок, щоб з наступного року вже починати виділяти кошти на благоустрій. Хочеться поставити ціль за кілька років дати можливість людям купатися в гідропарку", – пояснює депутат.

Обранець додав, що до 15 серпня триває онлайн-опитування рівнян про те, що б вони хотіли змінити у гідропарку. Взяти участь в опитуванні можна ТУТ.

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

На початок