Спецоб'єкт НКВС. Як та навіщо історики досліджують місце масових розстрілів під Одесою

Спецоб'єкт НКВС. Як та навіщо історики досліджують місце масових розстрілів під Одесою

Ексклюзивно
Спецоб'єкт НКВС. Як та навіщо історики досліджують місце масових розстрілів під Одесою
. Одеська міськрада

Під Одесою, в районі 6-го кілометру Овідіопольської дороги, історики, волонтери та пошуковці військово-історичних клубів досліджують колишній спецоб'єкт НКВС, де в 1937-1938 роках розстріляли майже 8 000 людей. Наразі фахівці займаються пошуком масових поховань та вже зафіксували перший рів із рештками загиблих. Яка мета досліджень та що ще вдалося знайти – у тексті Суспільного.

Робочу групу з питань увічнення пам'яті жертв війни та політичних репресій, похованих у районі 6-го кілометра Овідіопольської дороги, створили у квітні розпорядженням міського голови Одеси. До її складу увійшли представники місцевої влади, німецької спільноти, генеральних консульств Польщі та Румунії, правоохоронці, історики, громадські діячі, краєзнавці, волонтери та фахівці військово-історичних клубів.

Вони поділили обсяг роботи на дві підгрупи: одна почала займатися історико-архівною роботою, інша – пошуково-дослідницькою. Щодо головної мети досліджень, то вона була зазначена як пошук місць масових поховань жертв репресій, а також виготовлення схеми вказаної території з нанесенням знайдених локацій.

Керівник історичного клубу "Військова доблесть" Олександр Івченко розповів, що останні пошукові роботи на цій території проводили у 2007 році. Тоді співробітники СП «Меморіали України» знайшли місце масового могильника з останками розстріляних та провели ексгумацію 1086 вбитих. Оскільки фінансування робіт закінчилося, інших ям не досліджували. Рештки знайдених людей майже перебували у контейнері до 2011 року, поки громадські діячі не перепоховали їх у братській могилі на території Західного кладовища. Тоді їх не досліджували, тому ідентифікувати жертв репресій не вдалося.

Спецоб'єкт НКВС. Як та навіщо історики досліджують місце масових розстрілів під Одесою
Територія колишнього спецоб'єкта НКВС в районі 6-го кілометра Овідіопольської дороги. Суспільне Одеса

Спецоб'єкт НКВС. Як та навіщо історики досліджують місце масових розстрілів під Одесою
Олександр Івченко демонструє найдений експонат – калошу вбитої людини, яка датована 1937 роком. Суспільне Одеса

Зараз пошукові роботи під Одесою проводять краєзнавці та волонтери з Дніпра, Одеси та Кривого рогу, які працюють безкоштовно. Вони займаються шурфуванням В археології шурфування проводять з метою з'ясувати стратиграфію ґрунтів, розвідати місця майбутніх розкопок.місцевості, натомість працівники комунальних служб вивозять сміття, оскільки майже 100 років на цій території було міське звалище, куди вивозили побутові та будівельні відходи. За цей час рівень сміття сягнув півтораметрової висоти і це ускладнює роботу.

"Наша головна задача – знайти поховання, аби надалі міська влада прийняла рішення, що з цим об'єктом робити. Ексгумувати знайдені рештки та перепоховати, або зробити на цьому місці меморіальний комплекс", – зазначив учасник пошуків Олександр Івченко.

На території також є техніка, яку надала міськрада. Крім цього, чиновники організували для учасників групи безкоштовне харчування та охорону об'єкта.

За словами одеського історика Олександра Бабіча, на цьому місці в 1937-1938 роках був створений спеціальний об'єкт Народного комісаріату внутрішніх справ, де співробітники НКВС масово розстрілювали та закопували репресованих Одеси та Одеській області. З наявної інформації, каже дослідник, на Одещині було репресовано не менш ніж 15 тисяч людей, половину з яких розстріляли. У районі 6-го кілометра Овідіопольської дороги жертвами репресій стали до 8 тисяч громадян. Кожного дня тут вбивали від десяти до сотні людей, запевнив історик.

"Перші одиничні розстріли жертв "Великого терору" проходили в межах міста, а вбитих ховали поряд з міською тюрмою або на Третьому християнському кладовищі. Коли терор вийшов на промислові масштаби, усі масові розстріли проводили саме на цьому місці", – зазначив чоловік.

Спецоб'єкт НКВС. Як та навіщо історики досліджують місце масових розстрілів під Одесою
Історик Олександр Бабіч. Суспільне Одеса

На питання щодо того, хто саме ставав жертвами репресій, Бабіч каже, відповісти складно, оскільки справи мали штучний характер.

"Це були слюсарі, інженери, вчителі. Їх арештовував одеський НКВС та масово розстрілював, просто так. Звісно, порушували кримінальні справи через начебто польський шпіонаж, німецьку підривну діяльність, кулацькі заговори або український націоналізм. Але коли ми вивчаємо їх, то бачимо, що справи ліпилися просто так. Ці люди, за малим виключенням, після смерті Йосипа Сталіна були виправдані та реабілітовані", – додав краєзнавець.

Поки дослідникам достеменно невідомо чи вбивали людей саме тут або вже привозили розстріляними з інших місць. За три дні пошукових робіт члени робочої групи знайшли лише дві гільзи від снайперської гвинтівки. Оскільки це не притаманна зброя для розстрілів, дослідники поки не впевнені, чи дійсно знахідки пов'язані з історичними подіями. Можливо, вони опинилися тут через міське звалище.

Крім гільз, дослідники знайшли колоші вбитої людини, на яких маркування 1937 року, дві монети 1935 та 1937 років, скляні вироби та аптечні пляшки. За однією з версій, яку розповів Олександр Івченко, завдяки одеколонам в скляних пляшках члени НКВС відмивали свій одяг від плям крові при розстрілах.

Спецоб'єкт НКВС. Як та навіщо історики досліджують місце масових розстрілів під Одесою
Знайдений у шурфі гребінець. Суспільне Одеса

Спецоб'єкт НКВС. Як та навіщо історики досліджують місце масових розстрілів під Одесою
Предмети, які дослідники знайшли під час робіт. Суспільне Одеса

Наукова консультантка Тетяна Самойлова, яка допомагає в археологічних дослідженнях, розповіла, що 4 серпня знайшли людські рештки, зокрема й череп. Оскільки ця територія є пам'яткою історії, а роботи регламентуються Мінкультом, проводити ексгумацію наразі незаконно. Для цього потрібен дозвіл міністерства. Це планується вже наступним етапом, у 2022 році. Місце виявленої ями зафіксували та законсервували шляхом засипання ґрунтом, запевнила дослідниця.

За словами Олександра Бабіча вкрай важливу роль при ексгумації, якщо влада все ж вирішить її провести, буде пошук особистих речей загиблих. Саме вони допоможуть ідентифікувати людину. Серед таких предметів: зубна щітка, ґудзики, посуд чи гребінець, які арештанти підписували, аби ніхто ними не користувався. Якщо вдасться ідентифікувати загиблих, їх, найімовірніше, також поховають в спільному меморіалі на Західному кладовищі.

"Цих людей зарили тут, як собак. А вони колись будували наше місто. Тому, по всім християнським канонам, ми маємо їх перепоховати у нормальних гробах, нормальних могилах та вказати їхні імена, оскільки наразі вони невідомі. Крім цього, ми маємо позначити це місце як таке, де відбувалися страшні події в нашій історії. Як на мене, тут має з'явитися меморіальний парк", – зазначив Олександр Бабіч.

Спецоб'єкт НКВС. Як та навіщо історики досліджують місце масових розстрілів під Одесою
Знайдені гільзи. Суспільне Одеса

Спецоб'єкт НКВС. Як та навіщо історики досліджують місце масових розстрілів під Одесою
Пошукові роботи міжвідомчої групи з питань увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій. Суспільне Одеса

Пошукові роботи на території 6-го кілометра Овідіопольської дороги, згідно з розпорядженням мера триватимуть до 1 вересня, але можуть бути продовжені. Як пояснив Олександр Івченко, за цей час учасники мають виявити всі місця масових поховань репресованих на вказаній території, позначити їх знаходження та сформувати звіт щодо виконаної роботи. Після цього міська рада повинна визначитись – що роботи з цим місцем та останками далі.

Читайте також

  • Перепоховання жертв політичних репресій в Одесі: місце підготували до старту пошукових робіт
  • В Одесі планують перепоховати жертв політичних репресій 1937-38 років. Що каже історик
  • Перепоховання жертв політичних репресій в Одесі: мерія встановила дедлайн

Читайте нас у Telegram: головні новини Одеси та області

На початок