"У мене були мурашки й сльози". Чотириразова учасниця Олімпіади — про дует харківських плавчинь

"У мене були мурашки й сльози". Чотириразова учасниця Олімпіади — про дует харківських плавчинь

"У мене були мурашки й сльози". Чотириразова учасниця Олімпіади — про дует харківських плавчинь
. facebook.com/ukrsynchro | facebook.com/kharkivnoc

Харківські синхроністки Марта Фєдіна та Анастасія Савчук 2 серпня стали третіми у кваліфікації серед дуетів у довільній програмі на Олімпійських Іграх-2020. Харків'янка Дар’я Юшко виступала у дуеті на чотирьох Олімпіадах поспіль, нині вона тренує юніорську збірну з синхронного плавання.

Як оцінює виступ Фєдіної та Савчук, вчить спортсменок керувати емоціями та що думає про головних конкуренток українських спортсменок з Росії та Китаю, Юшко розповіла в ефірі "Сьогодні. Головне" на Суспільному.

"Мурашки й сльози"

Дивилися сьогоднішній виступ?

Звісно. Ми вболівали усією сім’єю, дуже хвилювалися за дівчат. Це був дуже сильний виступ, феноменальний. Я дуже пишаюся нашими дівчатами, все зробили на найвищому рівні. У мене були мурашки й сльози. Я розумію, що це був лише попередній виступ, не фінал, але все одно було дуже круто.

Щоб ви особисто зробили інакше?

Складне питання. Коли ти виступаєш у воді, коли ти робиш програму – це одне відчуття. Там найголовніше контролювати себе, свої емоції, рахунок тримати. А коли ти стоїш на бортику тренером, то хвилюєшся за дівчат ще більше. Зараз я це розумію як ніхто. Тобі вдвічі складніше. Сьогодні, на мій погляд, вони виконали величезну роботу. Дай Боже, щоб так все і йшло, а, може, й покращувалося, бо нам потрібне срібло, а не бронза.

З 2004 року — це перша олімпіада, яка проходить без вас. Що відчували під час виступу наших дівчат?

Ностальгія є, але я розумію, яка неймовірна праця за цим стоїть. Я дуже рада, що Україна нарешті попереду. Це заслуга багатьох поколінь, не тільки моїх. До цього дівчата теж багато працювали.

А виступи дівчат сьогодні дивитеся як тренер, як спортсменка чи як подруга?

Як тренер якісь дрібниці я бачу, але все одно відчуття, як ніби ти сам там перебуваєш, розумієш, що це дуже складно, через що доводиться пройти, щоб потрапити на Олімпіаду, а тим паче взяти медаль. Тому більше, напевне, як спортсмен все ще дивлюся. Не пішли ще ці почуття та емоції.

Як вчите дівчат тримати емоції під час виступу?

Це багаторічна праця, це приходить не одразу. Хвилювання все одно є, і нікуди від цього не подінешся. Просто треба вчасно взяти себе в руки, сконцентруватися, повірити в себе, у свою команду, і, звісно ж, робити максимально те, що ти можеш. В жодному разі не економити нічого. Йти вперед, думати головою, адже прорахунок дуже важливий.

"Програма у Китаю нескладна"

Ви виступали на Олімпійських Іграх у 2004, 2008, 2012 та 2016 роках. Теж у дуеті. Чим ваша програма відрізнялась від тієї, що була сьогодні у Фєдіної та Савчук?

На сьогодні програми дуже складні. З кожним навіть не роком, місяцем підіймається рівень. Зараз програми шалено складні. Особливо в України. Мені здається, найскладніший дует у світі. Росія ще робить складні програми, а у Китаю програма нескладна... Японці спробували показати складність, але не змогли її зробити.

Програми зараз й тоді не зрівняються. Хоча здавалося на той момент, що це дуже складно.

За вашими спостереженнями, а сама Олімпіада відрізняється від тих, у яких ви брали участь?

Підготовка завжди складна. Олімпійський рік достатньо серйозний. Я не присутня на змаганні, але те, що я бачу, відрізняється від інших Олімпіад, адже немає глядачів. Немає того тиску, коли ти бачиш величезну трибуну, яка кричить, вболіває, кожен за свою країну. Це може вивести з колії, може налякати спортсмена. Все більш спокійно, тихо проходить, ти можеш налаштуватися. Мені здається, що ось того олімпійського мандражу зараз немає.

"Синхронному плаванню не вистачає кадрів"

Ви тренерка юніорів, ви розбираєте виступи спортсменок на таких змаганнях зі своїми дівчатами?

Звісно. Ми навчаємося у кращих. Звісно, розбираємо, дивимося, якісь моменти намагаємося зробити самі.

Що необхідно зараз в юніорок закласти, щоб у них на наступній Олімпіаді були шанси на медалі?

В першу чергу у них повинна бути серйозна фізична підготовка. Зараз юніори роблять програми старшої збірної, але все одно ці програми не такі складні, як у цьому році. Тобто минув рік, але це величезна різниця.

Що для цього потрібно: гроші, умови, підтримка держави чи спонсорів, чого не вистачає зараз?

Це у нас все є. Підтримка, олімпійська база — все є. Збори проходять. У нас не вистачає кадрів. Синхронне плавання у нашій країні не сильно розкручене, люди не всі знають, що таке синхронне плавання. Не вистачає спортсменів. Дітки приходять, починають плавати, ніжки тягнути, але потім рівень підвищується і стає в один момент дуже складно. Деякі діти кидають, не дійшовши до юніорської збірної, я вже не кажу про дорослу.

Як зустрічатимете команду після змагань? Чи є якась традиція, як зустрічають учасників Олімпійських Ігор?

Звісно, ми зберемося, кричалки придумаємо, обов’язково квіти, кульки. Який би не був підсумок будемо зустрічати, бо це наша родина!

Що відомо

  • Харків'янки Марта Фєдіна та Анастасія Савчук посіли третє місце після першого дня кваліфікації з артистичного плавання. Спортсменки отримали 94,9 бала за довільну програму. Наступний виступ харків'янок — 3 серпня о 13:30. Олімпійські змагання транслює UA: Перший, дивитися наживо можна на сайті Суспільного у розділі Суспільне Спорт.
На початок