У Кривому Розі за «доступними ліками» доводиться годинами стояти у черзі

У Кривому Розі за «доступними ліками» доводиться годинами стояти у черзі

У Кривому Розі за «доступними ліками» доводиться годинами стояти у черзі
. Суспільне Дніпро

У Кривому Розі близько сотні людей стояли у черзі до аптеки на вулиці Володимира Великого. Там відпускають медикаменти для важкохворих пацієнтів за програмою «Доступні ліки». Їхню вартість частково відшкодовує держава, частково – або самі пацієнти, або місцевий бюджет. Люди готові чекати годинами, аби отримати ліки. Адже на всіх не вистачає фінансування.

Серед тих, хто у черзі – пацієнтка з онкозахворюванням Таїсія Долініна. Говорить, прийшла саме сюди, бо мешкає недалеко. Жінка вже вдруге змушена займати чергу, бо не витримує очікування у спеку.

“Я онкохвора, мені не можна на сонці стояти, а я маю вистояти. Я повинна щодня ці ліки пити. І я не впевнена, що зараз почекаю, а мені скажуть: немає, прийдіть іншим разом”, - говорить Таїсія Долініна.

У Кривому Розі за «доступними ліками» доводиться стояти у черзі годинами
Суспільне Дніпро

Євгенія Гарпинич прийшла сюди за ліками для свого чоловіка, він не може ходити. Каже: це найдовша в її історії черга за ліками, вистояла понад чотири години.

“Пощастило. Отримала ліки. Два місяці не було ліків. Приходимо – немає, фінансування закінчилося. Все. Медсестра виписувала рецепти. Сказала, йдіть швидше. Як сьогодні не отримаєте, то все, не буде”, - розповіла жінка.

Аптеки медичної академії – мережа, яка уклала договір з Національною службою здоров’я України на надання безоплатних ліків за рецептами. Отримати медпрепарати від сімейного або профільного лікаря важкохворим можна лише у аптеках цієї мережі, пояснює заступник головного лікаря Центру первинної медико-санітарної допомоги №4 Олександр Задорожний.

“2 серпня - перший день виписки препаратів, від сьогодні діє договір на виписку безоплатних медикаментів”, - каже Олександр Задорожний.

За його словами, аптека на вулиці Володимира Великого – не єдина, де видають ліки, у місті таких чотири.

Щомісяця на безоплатне забезпечення ліками людей з важкими хворобами місто виділяє 525 тисяч гривень, пояснює заступник головного лікаря. Їхню вартість частково відшкодовує держава, частково – місцевий бюджет. Суми розраховуються наприкінці кожного календарного року на наступний рік. Але є такі фактори як інфляція, дорожчання ліків, зростання кількості пацієнтів. Можуть виникати як і черги, так і брак коштів.

“На жаль, і цих грошей нам не вистачає. У першу чергу, ми забезпечуємо пацієнтів, які знаходяться на імуносупресивній терапії. Це найдорожчі препарати. Наступна категорія – це пацієнти з нецкровим діабетом, так звані мінеріни. І третя категорія, яку ми стараємося забезпечити, це діти-інваліди. Це найчастіше протисудомні препарати. І онкопацієнти – це знеболюючі та спеціальні препарати. І це лише частина пацієнтів, яких ми можемо забезпечити безоплатними медикаментами”, - говорить в. о. головного лікаря Центру первинної медико-санітарної допомоги №4 Анжеліка Логвінова.

Чому у профільних міських управліннях, фінансовому або з охорони здоров’я, не виносили це питання на обговорення депутатів, не коригували суми, виділені з міського бюджету, на оплату ліків важкохворим пацієнтам, чиновниця, яка приїхала на зустріч з людьми, не відповіла. Люди ж кажуть: проблеми із отриманням ліків виникали вже у січні-лютому.

Як повідомив телефоном кореспондентам Суспільного голова міської профільної комісії з питань охорони здоров’я Олександр Піскун, питання дефіциту коштів депутати порушуватимуть на найближчому серпневому засіданні міськради. Якщо за це попередньо проголосують усі члени профільної комісії.

Читайте також

- У 2020 мешканцям Дніпропетровщини виписали понад 1,4 млн електронних рецептів на "доступні ліки"

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро

На початок