З'їзд "Голосу": Рудик залишилася на посаді голови, сімох членів партії виключили

З'їзд "Голосу": Рудик залишилася на посаді голови, сімох членів партії виключили

З'їзд "Голосу": Рудик залишилася на посаді голови, сімох членів партії виключили
. Роксонала Бичай / Суспільне

29 червня партія "Голос" провела позачерговий з'їзд політичної сили, на якому була ухвалена низка рішень. Члени партії змінили статут та оновили склад політради. Також делегати не підтримали передчасне відкликання голови Кіри Рудик з посади і натомість виключили зі складу "Голосу" сімох депутатів.

На позачерговий з'їзд політичної партії "Голос" 29 червня в офісі політичної сили на Києві на Грушевського зібрались делегати, партійці, народні депутати та члени політради. Як повідомила на підсумковому брифінгу голова партії Кіра Рудик, першим питанням порядку денного був звіт керівництва.

"Перше питання було щодо звіту голови партії. Друге - щодо передчасного відкликання голови партії з посади. Це питання не набрало достатньо голосів. Я отримала як голова партії 86% підтримки і продовжую працювати на своїй посаді", — заявила Рудик.

Також під час з'їзду після розгляду питання довіри до голови партії було розглянуто питання довіри до всіх членів політради "Голосу". З'їзд проголосував відкликати двох членів політичної ради — Віктора Євпака та Ростислава Добоша. Їм на заміну до ради увійшли голови Рівненської та Харківської обласних організацій партії — Роман Денисюк та Олексій Бабешко.

Виключення депутатів

З'їзд "Голосу" ухвалив рішення про виключення семи депутатів з партії: Олександр Устінової, Романа Лозинського, Ярослава Юрчишина, Володимира Цабаля, Юлії Клименко, Соломії Бобровської, Ольги Стефанишиної.

"У нас немає все ще ціннісних суперечностей з колегами по фракції. Ми вважаємо їх ефективними та гарними представниками української політики. Однак, я думаю, що ми всі розуміємо, що далі будувати спільну політичну силу немає можливості", — заявила Рудик.

Водночас як зазначив народний депутат Ярослав Юрчишин у коментарі Суспільному, всі семеро нардепів раніше самі написали заяву про вихід з партії але й далі планують працювати в парламенті.

"Я написав заяву про вихід і виключення це взагалі абсурд. Але, я так розумію, що для керівництва партії статут тут неписаний і вони вирішили, що можна людей двічі позбавити членства в "Голосі", але це жодним чином не впливає на мандат. Я далі буду працювати", — зазначив він у коментарі Суспільному.

Також, за словами депутата, Рудик отримала значну підтримку, оскільки раніше змінила п'ятьох голів осередків партії на лояльних до себе і створила ще п'ять осередків "Голосу", а "делегацію Львова в значній частині не пустили на з'їзд".

Сама ж Рудик запевнила, що з'їзд потрапили усі без виключення делегати: "Усі делегати були допущені до з'їзду. У нас була присутня мандатна комісія, яка як раз перевіряла наявність документів і цю попередню підготовку. Всі делегати, які хотіли взяти участь - взяли участь. Представники 22 регіонів".

Що відомо

  • 29 липня народні депутати від фракції "Голос" Олександра Устінова, Ярослав Юрчишин та Соломія Бобровська заявили про вихід з партії.
  • Політичні суперечки у партії "Голос" набули розголосу ще навесні, коли політрада попередила п'ятьох нардепів про виключення після голосування за направлення законопроєкту №5133 "Про внесення змін до Конституції щодо порядку призначення на посади та звільнення з посад директора Національного антикорупційного бюро України і директора Державного бюро розслідувань", на оцінку до Конституційного суду. Згідно з документом, президент зможе призначати та звільняти директорів НАБУ і ДБР за згодою Верховної ради.
  • 11 червня 15 членів вінницького осередку "Голосу" заявили про вихід з політичної партії через зловживання владою з боку керівництва. Вінничани заявили, що їх не влаштовують "кулуарні перемовини з Офісом президента та "Слугою народу", чистки незгодних партійців, ігнорування заяв територіальних осередків, які виступили за проведення позачергового з'їзду партії, підтримка кон'юктурних політичних рішень, рейдерство партії".
  • 7 червня колишній телеведучий Сергій Притула оголосив про вихід із партії "Голос".
  • 12 липня нардепка Ольга Стефанишина повідомила про звільнення Ярослава Железняка з посади голови фракції "Голос". Сам нардеп заперечив це. Згодом пресслужба "Голосу" спростувала звільнення Железняка з посади голови фракції

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!.

На початок