У скульптурі з Монументу Слави знайшли капсулу з посланням

У скульптурі з Монументу Слави знайшли капсулу з посланням

У скульптурі з Монументу Слави знайшли капсулу з посланням
. Фото Ольги Гончар

У ногах скульптури з Монументу Слави знайшли капсулу з посланням. У ній були аркуші паперу із прізвищами людей, причетних до виробництва скульптури. Про це у коментарі Суспільному розповіла директорка музею "Територія терору" Ольга Гончар.

Дві скульптури солдата та Батьківщини-матері із Монументу слави зняли 23 липня та доставили у музей. Тоді й передали капсулу.

"Ми на всяк випадок проконсультувалися з поліцією і службою з надзвичайних ситуацій. Вони визначили, що вона не несе загрози для життя людей. Сьогодні (28 липня, — ред) ми разом із музейниками відкрили цю капсулу. Всередині є списки людей, які працювали на заводі, де виливалися скульптури. Це такі кілька аркушів, їх є до десяти, з іменами та датами народження", — розповіла Ольга Гончар.

Скульптури виливали на Львівському паравозовагонному заводі. Тепер музейники мають відфотографувати аркуші та додати їх до експозиції про радянське монументальне мистецтво. Ольга Гончар каже, розповідатимуть про скульптури, їхніх авторів. Зокрема, і про тих творців, родини яких були репресовані радянською владою.

Що відомо

  • Монумент Бойової слави Збройних сил Радянського Союзу був розташований між двома парками на вулиці Стрийська. Відкритий у травні 1970 року. Складався із трьох частин – 30-тиметровий пілон, прямокутна стела та скульптурна композиція.
  • Скульптури Монументу Слави у Львові виконані у камені та бронзі авторським колективом, до якого ввійшли скульптори Дмитро Крвавич, Еммануїл Мисько, Ярослав Мотика, художник-монументаліст Олександр Пирожков, архітектори Мирон Вендзилович та Аполлон Огранович.
  • 3 березня 2019 року у Львові через аварійність конструкції, знесли стелу Монументу Слави, вдалося це зробити з третьої спроби.
  • Іншу частину монументу обгородили.
  • На початку липня 2021 року повністю демонтували горельєфи з Монументу Слави.
  • Майбутнє простору біля Монументу Слави. У Львові створять робочу групу. До цієї групи залучать представників громадських організацій, мерії, архітекторів, екологів та представників Парку Культури та Стрийського парку, які розташовані неподалік.

Читайте нас у Telegram: головні новини регіону

На початок