У прокуратурі Харківщини розповіли деталі справи про "продаж немовлят"

У прокуратурі Харківщини розповіли деталі справи про "продаж немовлят"

У прокуратурі Харківщини розповіли деталі справи про "продаж немовлят"
. Прокуратура Харківщини

У справі про передачу за кордон немовлят за підробленими документами фігурують дві жінки. Ймовірні махінації виявили після передчасних пологів жительки Харківщини, яка виступала сурогатною матір'ю дитини для громадянина Китаю.

Деталі справи на брифінгу 27 липня розповів речник прокуратури Харківщини Дмитро Чубенко.

"У схему залучені дві жінки: одна була фіктивною дружиною, яка була вагітною та уклала шлюб з громадянином Китаю. Інша жінка безпосередньо виношувала плід. Вона жителька Харківської області", — сказав Чубенко.

"За версією слідства, пологи планувалися у Києві, але через передчасні пологи вона народила у Харкові", — сказав Чубенко.

За даними слідства, жителька Запорізької області, яку слідство називає фіктивною дружиною громадянина Китаю, звернулася до органу державної реєстрації актів цивільного стану у Харкові, щоб зареєструвати народжену від сурогатної матері дитину. За довідкою, виданою медзакладом у Києві, дружина громадянина Китаю — безплідна.

"Працівники РАЦСу, побачивши інформацію, що жінка неодноразово народжувала, та на момент оформлення цієї довідки вже була вагітна, передали цю інформацію правоохоронним органам", — пояснив Чубенко.

Підозр двом жінкам не оголошували, уточнив речник прокуратури Харківщини. "На даний момент злочину в їхніх діях не встановлено", — відповів Чубенко.

Крім епізоду про підроблення документів, за яким підозрюється один з керівників центру у Києві, правоохоронці розслідують недбалість одного з лікарів. У прокуратурі кажуть, що через його дії у центрі померли двоє новонароджених.

"Працівники цієї клініки здійснювали запліднення жінки, але робили це ембріонами іншого резусу, не того, який був у цієї жінки. І через це після народження вони загинули", — сказав Чубенко.

Що відомо

  • Служба безпеки України та прокуратура розслідують службове підроблення та неналежне виконання професійних обов'язків в одному з центрів репродуктивної медицини у Києві. За матеріалами справи, "дитина з повним пакетом підроблених офіційних документів обходилася замовникові у 60 тис. доларів".

На початок