Як можна вирішити проблему подвійного громадянства. Пояснює експерт

Як можна вирішити проблему подвійного громадянства. Пояснює експерт

Ексклюзивно
Як можна вирішити проблему подвійного громадянства. Пояснює експерт
.

В Україні чиновників зобов’язали вказувати у деклараціях наявність іншого громадянства, окрім українського. Указ, яким запроваджується відповідне рішення РНБО, 23 липня підписав Президент України Володимир Зеленський.

Крім того, у Верховній Раді кілька депутатів від “Свободи”, “Європейської Солідарності” та “Голосу” зареєстрували законопроєкт, яким пропонується позбавляти українського громадянства осіб, в яких виявлять російське громадянство.

Наскільки такі ініціативи відповідають Конституції України та які наслідки вони можуть мати Українському радіо розповів експерт з конституційного права, політолог Олександр Москалюк.

Про указ президента

Чинне законодавство передбачає, що державні службовці ще при оформленні на роботу надають відомості, чи є вони громадянами інших країн. Адже за українськими законами державний службовець не може бути громадянином іншої країни, крім України. Тому в певній мірі йдеться про дублювання того, що вже є в законодавстві. Плюс тут є момент публічного розголосу, на якому отримують політичні дивіденди

Про позбавлення громадянства

З одного боку, Конституція чітко передбачає, що особа не може бути позбавлена українського громадянства. А з іншої сторони, в законі України про громадянство не вживається безпосередньо термін “позбавлення”. Є поняття “втрата громадянства” за трьома підставами і одна з цих підстав – це набуття громадянства іншої держави. Тобто якщо особа добровільно своїми діями набуває громадянство іншої держави, то вона може втратити громадянство України. Більше того, якщо подивитись, чи існують такі випадки, коли людина втрачала б українське громадянство за указом Президента, то вони існують. Йдеться про десятки та сотні випадків.

Як дізнатися про подвійне громадянство

Дізнатись, чи має особа громадянство іншої країни, доволі непросто. В більшості випадків треба робити запит до іншої держави, яка повинна надати інформацію. Й далеко не всі держави її надають. Німеччина, наприклад, таку інформацію завжди надає, а Угорщина їй на противагу – ні, тоді як великий відсоток громадян України, які мають угорське коріння отримали й громадянство цієї країни.

Проте тут є й інший нюанс. Наприклад, якщо Німеччина приймає до свого громадянства, то вона вимагає, щоб та особа, яка хоче стати громадянином Німеччини, надала відомості з українських органів про те, що вона припиняє українське громадянство. А в Угорщині при набутті громадянства часто працює принцип недобросовісності

Про єдине громадянство

Я прихильник думки про необхідність подання до Конституційного суду з проханням розтлумачити цю норму. Адже свого часу я чув обидві версію від людей, які безпосередньо приймали Конституцію і брали участь в процесі її написання. На той момент, в 1995-1996 роках, в АР Крим існувало окреме своє громадянство і, аби прибрали його з правового поля, було запроваджено поняття про те, що в нас існує єдине громадянство. Тому невизначеність існує і далі йдеться лише про питання тлумачення

Про майбутнє подвійного громадянства

Щодо можливості мати паспорт іншої держави для громадян, то, враховуючи, що фактично це вже відбулося, варто дозволити перебувати в громадянстві іншої держави. Але зовсім інша історія із державними службовцями. Тут має бути чітка діяльність держави для того, щоб особи, які є державними службовцями чи депутатами, й мають множинне громадянство, втрачали відповідний статус.

Що відомо

  • 26 лютого Рада національної безпеки та оборони доручила Кабінету міністрів розробити законопроєкт щодо осіб з подвійним громадянством.
  • Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що бізнесмен Ігор Коломойський не зможе обіймати жодні державні посади, допоки він матиме інші громадянства, окрім українського.
  • У Верховній раді зареєстровано зміни до кількох законів щодо іноземного громадянства, яким пропонується легалізувати подвійне громадянство в Україні.
  • Голова Державної міграційної служби України Максим Соколюк заявив, що громадянам можуть дозволити мати два паспорти, але будуть обмеження щодо РФ.
  • Заступниця голови депутатської фракції "Слуга народу" Олена Шуляк заявила, що в законопроєкті про подвійне громадянство виключена спрощена процедура для країни-агресора, а перелік країн для його отримання визначатиме Кабінет міністрів.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок