На Рівнеазот не пустили з перевіркою головного екоінспектора країни. Чому так сталося

На Рівнеазот не пустили з перевіркою головного екоінспектора країни. Чому так сталося

На Рівнеазот не пустили з перевіркою головного екоінспектора країни. Чому так сталося
. Суспільне Рівне

На "Рівнеазот" з комісією у середу, 21 липня, приїхав голова Держекоінспекції України Андрій Мальований буцімто, щоб перевірити роботу заводу та зменшити хвилювання людей. Втім, на підприємство комісію не пустили, пояснивши, що на день візиту перевірки не чекають. Її допустять, якщо на те будуть законні підстави.

Голова Державної екологічної інспекції України Андрій Мальований пояснив представниками "Рівнеазоту", що після спілкування з очільником підприємства Михайлом Заблудою зрозумів, що "Рівнеазот" запрошує їх. Буцімто, візит екоінспекторів має зменшити хвилювання серед людей.

"Сьогодні я просив керівника підприємства і він обіцяв. Відповідно до закону про основні засади державного нагляду і контролю у сфері господарської діяльності для позапланової перевірки за ініціативою суб'єкта господарювання прошу надати лист на моє ім'я, щоб було дотримано всі формальні процедури, якщо такі наміри є", – прокоментував Мальований.

На завод комісію не пустили, пояснивши це тим, що сьогодні перевірки не чекають. Представниця "Рівнеазоту" Леся Рева відповіла, що листа їм не надавали.

На Рівнеазот не пустили з перевіркою головного екоінспектора країни. Чому так сталося
Суспільне Рівне

"Можливо, ви невірно зрозуміли його наміри. Він сказав, що за наявності законних підстав ми не заперечуємо проти проведення позапланової перевірки. В серпні 2020 року була проведена позапланова перевірка, де здійснювалися заміри абсолютно з усіх джерел. Висновки є", – сказала представниця.

На це Андрій Мальований відповів:

"Ніякого тиску на підприємства з боку державного органу не буде, але є підозра, чому ви не допускаєте."

Голова Держекоінспекції пообіцяв, що його колеги таки спробують потрапити туди, як експерти в кримінальному провадженні чи після звернення фізособи з проханням про перевірку.

На підприємстві Андрію Мальованому відповіли, що мають досвід тогорічної перевірки, через яку досі судяться та мають недовіру до інспекції. Разом з тим зазначили, що 20 липня на територію Рівнеазоту, за їхніми даними, впустили приблизно 40 представників органів державної влади.

Що відомо

  • Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський назвав попередні причини розгерметизації трубопроводу на "Рівнеазоті" — старі труби та відсутність капремонту. Таку версію він озвучив 21 липня на засіданні уряду. Остаточний висновок зробить спецкомісія.
  • Комісія ТЕБ та НС у Рівному вирішила перевірити потенційно небезпечні хімічні об'єкти до першого вересня. Також у місті проведуть спеціальні навчання для всіх служб та управлінь, які мають взаємодіяти у місті, а також для новопризначених керівників управлінь, департаментів, підрозділів Рівненського міськвиконкому.
  • На 9-ту ранку 21 липня жодної загрози населенню та навколишньому середовищу немає, повідомили в Держслужбі з надзвичайних ситуацій. Напередодні провели заміри повітря в с. Караєвичі, с. Городок, с. Обарів Рівненського району та мікрорайоні Ювілейний у Рівному і перевищення гранично допустимих концентрацій хімічно – небезпечних речовин у повітрі не виявили.
  • У селах біля "Рівнеазоту" та на околиці Рівного Держекоінспекція відібрала проби ґрунтів. Згідно з даними директора ДП "Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб" Романа Сафонова, які він озвучив на засіданні ТЕБ та НС, перші результати аналізів проб повітря поблизу заводу отримали 20 липня о 18:00. Азоту діоксиду – 0,075 мг на квадратний метр – це у 2,7 раза менше норми, азоту оксиду – 0, 048 мг у 8 разів менше норми, аміаку – 0,06 мг – у три рази менше норми, ангідрид сірчистий – 0, 02 мг – у 25 разів менше і вуглецю оксид – 0,1 у 50 разів менше норми.
  • Викиди з "Рівнеазоту" можуть випадати у вигляді кислотних дощів. Про це Суспільному розповіла старша викладачка кафедри хімії й фізики Національного університету водного господарства та природокористування Оксана Мисіна.
  • Над "Рівнеазотом" 20 липня з'явилася руда хмара. На підприємстві повідомили, що стався викид нітрозних газів через розгерметизацію трубопроводу в цеху азотної кислоти.

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

На початок