Україна та Угорщина підписали угоду про взаємне визнання документів про освіту

Україна та Угорщина підписали угоду про взаємне визнання документів про освіту

Україна та Угорщина підписали угоду про взаємне визнання документів про освіту
. УНІАН

Кабінет міністрів схвалив проєкт угоди між урядом України та урядом Угорщини про взаємне визнання документів про освіту та наукові ступені.

Відповідне рішення уряд ухвалив на засіданні 21 липня.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, прийняття розпорядження створить правові підстави для подальшого підписання угоди між урядами України та Угорщини про взаємне визнання документів про освіту та наукові ступені та подальшу її реалізацію.

Зазначається, що реалізація постанови не потребує коштів з бюджету та громадського обговорення, однак він позитивно вплине на здобувачів освіти — учнів, аспірантів, студентів, викладачів, вчителів та науковців. Від України угоду підпише міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Що відомо

  • 6 грудня 2019 року Венеційська комісія повідомила, що закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної" не забезпечує балансу між зміцненням української мови та захистом мовних прав меншин, а також закликала Україну підготувати закон про мови меншин.
  • Раніше міністр закордонних справ Петер Сіярто заявив, що українська сторона використовує спецслужби для посилення тиску на угорську громаду.
  • 2 грудня 2019 року послу Угорщини в Україні Іштвану Ійдярто вручили ноту протесту через його заяви в інтерв'ю від 28 листопада (щодо автономії угорської національної меншини в Україні та блокування угорською стороною діяльності Комісії Україна – НАТО).
  • У жовтні 2020 року Сійярто закликав угорську громаду Закарпаття голосувати на місцевих виборах за угорську партію та мера Берегового.
  • МЗС України засудило дії Сійярто та назвало їх втручанням у внутрішні справи України.
  • Міністерство закордонних справ викликало посла Угорщини Іштвана Ійдярто та вручило йому ноту протесту.
  • 27 жовтня міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто опублікував відеозвернення, у якому назвав рішення українського МЗС "абсурдним та жалюгідним". Крім того, він наголосив на небезпеці таких кроків для євроінтеграційних прагнень України
  • Україна та Угорщина працюють над спільним документом, аби врегулювати спірні питання у двосторонніх відносинах. Такий документ може містити позицію щодо зняття блокування Угорщиною Комісії Україна – НАТО та щодо спірних положень закону про освіту.
  • Угорщина першою з-поміж країн Європейського Союзу визнала українські свідоцтва про вакцинацію від COVID-19.

Читайте також

Угорщина поскаржилась на Україну в ОБСЄ та НАТО. МЗС викликало угорського посла

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок