Нардеп з Буковини пропонує заборонити продаж алкоголю в супермаркетах. Що про це каже експерт

Нардеп з Буковини пропонує заборонити продаж алкоголю в супермаркетах. Що про це каже експерт

Нардеп з Буковини пропонує заборонити продаж алкоголю в супермаркетах. Що про це каже експерт
. Суспільне Буковина

Народний депутат з Буковини Георгій Мазурашу зареєстрував законопроєкт про обмежений продаж алкоголю. Пропонує продавати спиртні напої та тютюн виключно в спеціалізованих магазинах. Експерт Олексій Дорошенко каже, це збільшить частку тіньового ринку.

Проєкт закону опублікували на сайті Верховної Ради.

У документі йдеться, що порушення закону каратиметься у десять прожиткових мінімумів — понад 23 тисячі гривень. Нардеп пропонує продавати пиво (крім безалкогольного), алкогольні, слабоалкогольні напої, вина столові, тютюнові вироби, електронні сигарети та заправки до них лише у спеціалізованих магазинах.

На думку Мазурашу, відокремлений продаж посилить охорону здоров'я українців.

За словами голови Асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка, такий закон може збільшити частку тіньового ринку.

"Зараз в Україні приблизно 40% ринку горілки в тіні, а з таким законом мали б 80%. Якщо ми будемо змінювати умови продажу алкоголю, робити їх незрозумілими, то тінізація ростиме. Держава втратить доходи від торгівлі, бо виробник менше вироблятиме продукту легально", — каже Дорошенко.

Спочатку законопроєкт розгляне профільний комітет. Там його мають вивчити та вирішити, чи включати в порядок денний.

Що відомо

  • Мазурашу — депутат "Слуги Народу" від виборчого округу №203 з центром в Новоселиці. Навесні зареєстрував 51 законопроєкт, жоден з них не підтримали.
  • Раніше нардепи з Буковини Георгій Мазурашу та Олена Лис реєстрували законопроєкт про штрафи за пропаганду гомосексуалізму та траснгендеризму.

Читайте нас у Telegram: головні новини Буковини

На початок