Справа про вбивство "Сармата": Бердянський міськрайонний суд оголосив вирок усім фігурантам

Справа про вбивство "Сармата": Бердянський міськрайонний суд оголосив вирок усім фігурантам

Доповнено
Справа про вбивство "Сармата": Бердянський міськрайонний суд оголосив вирок усім фігурантам
.

Бердянський міськрайонний суд 20 липня оголосив вирок організаторам та виконавцям у справі про вбивство добровольця батальйону «Донбас» Віталія Олешка з позивним «Сармат».

Про це повідомляється на сайті Бердянського міськрайонного суду.

З-поміж 11 фігурантів у справі за вбивство "Сармата" засудили до 11 років позбавлення волі Артема Матюшина, який частково визнав свою провину.

Окрім того, суд задовольнив позов дружини Віталія Олешка. Про це Суспільному повідомив її адвокат Дмитро Бубнов. Засуджений Матюшин має сплатити 700 тисяч моральної шкоди дружині Олешка та виплачувати його доньці 1 241 гривню щомісяця до досягнення неї повноліття.

"Рішення суду дуже цікаве вийшло. Для того, щоб його коментувати, його потрібно спочатку вивчити. Бо воно викладене на 34 сторінках. Після аналізу рішення суду і тих фактів, на які суд опирався, приймаючи рішення відпустити всіх інших підозрюваних, я обговорюватиму з потерпілою варіант подачі апеляції. Думаю, швидше за все, ми будемо подавати апеляцію", — каже Дмитро Бубнов.

Сторона захисту з таким вироком не згодна в частині, як мотивування, так і в частині засудження Матюшина. Про це Суспільному розповів адвокат Артема Матюшина Олександр Козлов:

"Щодо вироку Матюшину. Я вважаю, що все ж таки, він базується на доказах, які отримані незаконним шляхом. Взагалі вирок базується на тому, що він визнав свою провину саме в частині того, що він зробив ці постріли. Однак, як мотивування вироку, як і отримані докази, як і той факт, що йому взагалі не інкримінували те, що він був озброєний… Яким чином він когось вбив?"

Решту фігурантів, ймовірних організаторів та виконавців: Михайла Сігіду, Євгена Бродського, Віктора Власюка та ймовірних співучасників Миколу Ломаку, Олександра Обухова, Максима Владимиренкова, Тараса Мовчана, Дениса Зеленкіна — судді виправдали через нібито недостатність доказів, які поліція долучила до матеріалів справи.

Єдина потерпіла у справі вбивства "Сармата", його дружина Тетяна Олешко розповіла Суспільному, що під час розгляду справи судді не звернули уваги на повідомлення про погрози: "В тому році були погрози, судді цього також не побачили. Мені погрожували спалити готель і доньку. Це був хтось із банди. Як мені ходити по вулиці, коли я бачу людину яка фактично вбила? Я вважаю що Михайло Сігіда такий же вбивця, як і Матюшин. Просто Матюшин вистрілив, а Сігіда це все продумував".

Бердянський активіст та побратим Віталія Олешка Андрій Маджаров також прокоментував рішення суду Суспільному. "Не тільки я, а багато моїх однодумців, побратимів, дружина "Сармата", ми вбачаємо в діях суддів Бердянських Вірченко, Богомолової, Дністрян легалізацією замовних вбивств на території України. Бо ту постанову, яку вони винесли у цій справі, коли відпустили додому, вже не під домашній арешт, а вже додому, виправдали 10-ох з 11 підозрюваних", — сказав Андрій Маджаров.

Прокурор Бердянської окружної прокуратури Олексій Клименко повідомив Суспільному, що вирок будуть оскаржувати: "Виправдувальний вирок Бердянського міського районного суду з обвинуваченням ряду осіб у бандитизмі, умисному вбивстві ветерана АТО, а також у скоєнні ряду інших тяжких та особливо тяжких злочинів буде оскаржено прокуратурою в апеляційному порядку", — сказав Олексій Клименко.

Журналісти Суспільного намагалися зв’язатися із прессекретарем Бердянського міськрайонного суду. За телефонами, що вказані на офіційній сторінці суду, там не відповіли.

Що відомо

  • Вбили Віталія Олешка 31 липня 2018 року у Бердянську у присутності дружини та друзів. Нападник застрелив Сармата з мисливської рушниці у дворі готелю що належав вбитому.
  • 29 липня 2019 року Обвинувальний акт щодо підозрюваних у вбивстві ветерана АТО Віталія Олешка з позивним «Сармат» передали до Бердянського міськрайонного суду – територіально за місцем злочину.
  • В Запоріжжі мітингували проти безладу у правоохоронній системі. Зокрема протестувальники згадали про справу “Сармата”.
  • 1 червня у Бердянську близько 50 людей протестували під стінами суду міського районного суду проти зміни запобіжного заходу підозрюваним у вбивстві Віталія Олешка з позивним "Сармат". Мітингарі принесли плакати і шини.
  • Повідомлення про втручання в діяльність судів від Бердянського міськрайонного суду Запорізької області отримали Офіс Генерального прокурора України та Вища рада правосуддя.
На початок