Справа про третій напад. В Одесі суд допитав свідка, якого Стерненко вважає організатором

Справа про третій напад. В Одесі суд допитав свідка, якого Стерненко вважає організатором

Оновлено
Справа про третій напад. В Одесі суд допитав свідка, якого Стерненко вважає організатором
. Суспільне Одеса

Приморський районний суд продовжив розгляд справи про третій напад на Сергія Стерненка, де ексочільнику місцевого "Правого сектору" закидають умисне вбивство. На засідання прийшов свідок сторони обвинувачення, якого Стерненко вважає організатором замаху, повідомила кореспондентка Суспільного.

15:00

Захист запевнив, що у показах Олександра Подобєдова є чимало розбіжностей з його ж показами трирічної давнини. Після допиту свідка судове засідання завершили.

14:25

Оксюта зачитав текстову версію допиту. Після цього адвокат запевнив, що нарахував щонайменше 5 розбіжностей у показах 2018 та 2021 років. "Можна запам'ятати правду, а брехню не запам'ятовують", - додав захисник.

14:05

Адвокат Вадим Оксюта заявив клопотання про перегляд відео переднього допиту Олександра Подобєдова, який у вересні 2018 року провів слідчий Нацполіції Гуменюк.

13:55

Стерненко запитав у Подобєдова, якого вважає одним із організаторів, чи домовлявся він з Ісайкулом і Кузнєцовим "після нападу зустрітись біля кіностудії". Свідок відповів, що не розуміє питання, а додав: "Не домовлявся".

Справа про третій напад. В Одесі до суду прийшов свідок, якого Стерненко вважає організатором
Свідок прокуратури Олександр Подобєдов. Суспільне Одеса

13:40

Подобєдов запевнив, що не пам'ятає, коли саме познайомився із загиблим Кузнєцовим, але припустив, що до дня нападу знав його приблизно рік.

Також свідок підтвердив, що бачився з Ісайкулом та Кузнєцовим у день нападу в парку біля будівлі Одеської ОДА. Тоді ж з ними був і другий свідок, який не прийшов на засідання, - Віталій Посувайло. Однак куди саме після зустрічі пішли Ісайкул та Кузнєцов, Подобєдов не знає.

"24-го була зустріч з Кузнєцовим. Ми з Кузнєцовим зустрілись о 5-6 годині вечора, і з Ісайкулом. Зустрілись у парку біля ОДА. Я сказав взяти під охорону Коблево, там дискотеки, клуби. Потім ми гуляли в Аркадії, познайомились з дівчатами. Пішли поїсти в Макдональдз", - пригадує свідок.

Справа про третій напад. В Одесі до суду прийшов свідок, якого Стерненко вважає організатором
Адвокат Стерненка Вадим Оксюта. Суспільне Одеса

13:20

Розпочався допит Олександра Подобєдова. Він працює охоронцем у клубах, з ймовірними нападниками Ісайкулом та Кузнєцовим тренувався в одному залі. Свідок заявив, що бачив ніж Стерненка під час прямої трансляції в Facebook, та припустив, що "ніж дістають не просто так".

"Кузнєцов і Ісайкул – спортсмени. Ми займались боротьбою без правил у залі «Скайфіт» на Таїрова. У Ісайкула був розряд з боксу, у Кузнєцова – ні. Я не бачив у Кузнєцова ніж. Він був дисципліновий хлопець. Він спілкувався з людьми, у нього були друзі. Ісайкул так само не був агресивний", – розповів Подобєдов.

13:00

Судді повернулися з нарадчої кімнати та відмовили у клопотанні адвоката. Сергій Стерненко та Вадим Оксюта знову виступили проти допиту. За їхніми словами, допитуватувати Подобєдова без другого свідка обвинувачення Посувайла не можна. Захист переконаний, що Подобєдов може розповісти другому свідку, які питання йому ставили, та як він на це відповідав.

12:39

Адвокат Стерненка Вадим Оксюта заявив про відвід прокурорам. За його словами, виклик свідків, які можуть бути причетними до замаху, свідчить про упередженість правоохоронців.

"Справа в тому, що Посувайло та Подобєдов є співучасниками організації нападу на Стерненка. Прокурор про це знав і не оголосив Посувайлу та Подобєдову про підозру. Це свідчить про упередженість прокурора", - зазначив Оксюта.

Справа про третій напад. В Одесі до суду прийшов свідок, якого Стерненко вважає організатором
Свідок Олександр Подобєдов. Суспільне Одеса

Прокурор Юрій Бачинський назвав відвід "зловживання з боку захисту" та разом із представниками потерпілих виступив проти. Судді пішли до нарадчої кімнати.

12:34

Судове засідання почалося із майже півгодинним запізненням. На засіданні вперше з'явився свідок прокуратури Олександр Подобєдов, який, на думку Сергія Стерненка, є організатором третього замаху.

Справа про третій напад. В Одесі до суду прийшов свідок, якого Стерненко вважає організатором
Сторона обвинувачення. Суспільне Одеса

Нагадаємо, на попередньому засіданні стало відомо, що 9 липня судді планують допитати ще деяких свідків сторони обвинувачення. Серед них Олександр Подобєдов та Віталій Посувайло, яких Сергій Стерненко вважає організаторами нападу на нього.

"Це безпосередньо організатори замаху на мене, які давали вказівки Кузнєцову та Ісайкулу вчинити на мене напад. Вони зустрічались за кілька годин до нападу в парку обласної ради, що розташований в двох кварталах від місця, де я проживав. Давали їм вказівки, після чого розійшлися. Посувайло та Подобєдов чекали на них біля кіностудії, вони мали там зустрітись. Однак туди добіг лише Ісайкул", – розповів Стерненко на попередньому засіданні.

Про що справа

З 2014 року на колишнього лідера одеського осередку "Правого сектору" скоїли три напади. Під час останнього, у травні 2018 року, на Стерненка біля під'їзду будинку напали двоє чоловіків. За версією слідства, підозрюваний смертельно травмував одного з них - 28-річного Івана Кузнєцова. Другий нападник, Олександр Ісайкул, втік з місця події.

Сторона обвинувачення наполягає, що Стерненко умисно вбив Кузнєцова. На думку прокуратури, після того, як напад не вдався, чоловік почав втікати. Утім підозрюваний нібито наздогнав його та завдав смертельні поранення ножем. Також активісту закидають незаконне поводження зі зброєю. Сам Стерненко версію прокуратури заперечує та переконує: це був самозахист, а Кузнєцова він не наздоганяв. Нападник нібито почав бігти вже після того, як активіст травмував його, захищаючи власне життя.

Читайте також

  • Резонансні справи та незадеклароване майно: що відомо про суддю, який оголосив вирок Стерненку
  • Сергія Стерненка ув'язнили на 7 років за викрадення людини та зберігання зброї
  • Суд дав Стерненку умовний термін: вирок у справі "300 гривень" скасували
  • Суддю, який оголосив перший вирок Стерненку, відвели від справи про покривання наркоточок

Читайте нас у Telegram: головні новини Одеси та області

На початок