Суд дав Стерненку умовний термін: вирок у справі "300 гривень" скасували

Суд дав Стерненку умовний термін: вирок у справі "300 гривень" скасували

Оновлено
Суд дав Стерненку умовний термін: вирок у справі "300 гривень" скасували
. Пушкінська

Апеляційний суд скасував вирок Приморського районного суду та призначив Стерненку покарання у вигляді 1 року позбавлення волі умовно за зберігання бойового патрону. Про це повідомила кореспондентка Суспільного.

За словами судді Альбіни Кадегроб, покарання призначили за знайдений у Стерненка бойовий патрон, який міг бути небезпечним "через участь обвинуваченого у масових акціях". Водночас апеляція визнала пістолет Стерненка не вогнепальним, а стартовим (шумовим). На переконання суддів, цю зброю не можна вважати бойовою.

Крім того суддя Кадегроб заявила, що апеляція "критично оцінює висновки судового експерта", який декілька разів змінював свої покази та не міг відповісти на всі питання суду. Саме він визнав стартовий пістолет екслідера "Правого сектору" вогнепальним. Зрештою Стерненка визнали винним у зберіганні одного бойового патрона, за це він отримав 1 рік умовного покарання.

Також на початку судового засідання Стерненка та Демчука виправдали за статтею про розбійний напад на депутата Комінтернівської райради Одещини Сергія Щербича через брак доказів.

Водночас судді вирішили, що ексдепутата дійсно викрали та катували. На думку колегії, це підтверджує доказова база, надана прокуратурою. Зокрема йдеться про трекінг телефонів обвинувачених. За словами суддів, Віктор Попревич обґрунтовано визнав Стерненка та Демчука винними за цією статтею. Доводи сторони захисту суддя назвала "безпідставними". Обох фігурантів справи звільнили від кримінальної відповідальності через закінчення строків давності.

Додамо, напередодні підсумкового засідання Сергій Стерненко неодноразово повідомляв про намір "закрити" його та Руслана Демчука. Зокрема в своєму Telegram-каналі він запевнив, що рішення ухвалюватимуть під тиском.

"Новини погані. Джерела кажуть, що будуть закривати. Надовго. Нам обіцяли справедливий суд, але отримали ми як завжди. На суддів тиснуть, сам процес тривав із істотними порушеннями", - заявив Стерненко.

Суд виправдав Стерненка та Демчука, апеляція скасувала вирок
Сергій Стерненко під час підсумкового засідання апеляційного суду. Суспільне Одеса

Утім вже перед засіданням обвинувачений сказав Суспільному, що розраховує на виправдувальний вирок. Також Стерненко заявив, що суддя Альбіна Кадегроб, яка оголошувала рішення, звільнилася. Утім цю інформацію громадський діяч назвав "неперевіреною".

Також напередодні оголошення рішення апеляційного суду в різних містах України відбулися акції на підтримку Сергія Стерненка та Руслана Демчука. Зокрема із закликом "показати справедливість" люди вийшли у Харкові, Івано-Франківську, Львові, Дніпрі та Полтаві. Найбільш масштабна акція відбулася у Києві, під стінами Офісу президента. За підрахунками поліції, участь у заході взяли приблизно 600 людей. Пікетувальники принесли під стіни ОПУ плакат із зображенням президентів України та Білорусі та написом "Тобі не личить диктатура".

Суд виправдав Стерненка та Демчука, апеляція скасувала вирок
Судді, які розглядали апеляційну скаргу адвокатів Стерненка та Демчука. Суспільне Одеса

Додамо, апеляцію на вирок Приморського районного суду Одеси розглядали судді Альбіна Кадегроб, Руслан Котелевський та Вадим Прібилов. Розглядати справу почали 16 квітня

Що це за справа

Справу, за якою засудили Стерненка, суд розглядав упродовж майже п'яти років. Йому інкримінували викрадення й катування тодішнього депутата однієї з районних рад Одещини Сергія Щербича, який керував одеським відділенням партії "Родіна". Також у цій справі ексочільнику одеського "Правого сектору" закидали незаконне зберігання зброї.

За версією слідства, напередодні отримання Щербичем мандату депутата райради в 2015 році, його викликали на зустріч, а звідти відвезли у невідомому напрямку з мішком на голові, били й вимагали відмовитися від депутатства. Слідчі вважають, що одним з чоловіків у масках, які напали на Щербича, був Стерненко. Те саме заявив у суді і сам Щербич. Стерненко на це відповідав, що справа є сфабрикованою та побудованою "виключно на заяві Щербича". Щодо зберігання зброї Стерненко заявляв, що добровільно видав поліції пневматичний пістолет, колекційний ніж та шумовий пістолет, який начебто визнали вогнепальною зброєю.

Екслідер одеського "Правого сектору" пов'язував цю справу з міським головою Одеси Геннадієм Трухановим, оскільки потерпілий Щербич є членом партії мера "Довіряй ділам" та, за словами Стерненка, другом одеського очільника.

Також нагадаємо, 23 лютого Приморський районний суд Одеси ув'язнив на 7 років та 3 місяці ексочільника одеського осередку "Правого сектору" Сергія Стерненка та його соратника Руслана Демчука. Крім того суд вирішив конфіскувати половину майна, яке належить засудженим.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини Одеси та області

На початок