Втеча з-під варти у Харкові: поліція відкрила провадження, пошуки тривають

Втеча з-під варти у Харкові: поліція відкрила провадження, пошуки тривають

Доповнено
Втеча з-під варти у Харкові: поліція відкрила провадження, пошуки тривають
. hk.npu.gov.ua

Підозрюваного у шахрайстві в особливо великих розмірах громадянина Туреччини, який втік з Харківського апеляційного суду 8 липня, поки не знайшли. За втечу йому загрожує до п'яти років тюрми.

Що сталося в суді

47-річного Демірала Нізаметтіна розшукували правоохоронні органи Німеччини. Його дані є у базі Інтерпол. З 25 травня за рішенням Жовтневого районного суду Харкова він перебував під домашнім арештом. 8 липня у Харківському апеляційному суді прокурор просив взяти підозрюваного під варту для екстрадиції. Колегія на чолі з суддею Оленою Кружиліною клопотання прокурора задовольнила, повідомила речниця суду Євгенія Бондаренко.

"Застосувати до громадянина Туреччини Демірала (Деміраля) Нізаметтіна (Нізаметтина) запобіжний захід у вигляді тримання під вартою (екстрадиційний арешт) до вирішення Офісом Генерального прокурора питання про його видачу (екстрадицію) та фактичну передачу компетентним органам, але не більше 12 місяців", — вирішив суд.

Арештованого мали доставити до Харківського слідчого ізолятору. Однак, як повідомили у поліції, після засідання близько 18:00 він вибіг з суду, сів у "невстановлену машину" та втік.

Що загрожує втікачу і хто мав стежити за підозрюваним

За інформацією поліції, іноземець залишився без охорони до прибуття конвою.

"Скориставшись цим, правопорушник вибіг із зали суду та втік... На даний час на пошуки зловмисника та його затримання орієнтовані всі наряди поліції та особовий склад підрозділів", — повідомили у поліції.

За ч. 1 ст. 393 Кримінального кодексу (втеча з місця позбавлення волі або з-під варти) йому загрожує від 3 до 5 років ув'язнення.

Речниця управління Служби судової охорони в Харківській області Вікторія Молоткова сказала Суспільному, що судова охорона перебуває у залі, якщо судді у цьому вбачають потребу. За її словами, учора такого прохання не надходило, і стежити за підозрюваним після засідання мав би конвой.

У прокуратурі кажуть: представники суду мали заздалегідь запросити конвой.

"Наскільки мені відомо, працівники конвойної служби прийшли, але після того, як особа втекла. Якщо особі обрано інший запобіжний захід — тримання під вартою, то суддя, представник суду, судовий розпорядник, керівник апарату, повинні забезпечити, щоб особа не зникла з суду", — сказав речник прокуратури Харківщини Дмитро Чубенко.

Речниця апеляційного суду Євгенія Бондаренко каже, що контроль виконання ухвали — компетенція прокуратури.

"Резолютивна частина ухвали негайно після її проголошення була видана для її виконання, а судова колегія продовжила розгляд інших справ, які були призначені у даних судових залах засідань. Подальше несвоєчасне прибуття спеціалізованого конвойного підрозділу для виконання вимог ухвали не залежить від діяльності суду", — сказала Бондаренко.

"Контроль за виконанням ухвали покладено на начальника відділу міжнародного співробітництва Харківської обласної прокуратури", — додала вона.

Що каже адвокат втікача

Адвокат підозрюваного Олексій Кундіус сказав Суспільному, що його підзахисний "законно перебував на території України". За його словами, про втечу Нізаметтіна з-під варти він чує вперше і коментувати не готовий — на засіданні 8 липня адвоката не було через лікарняний. Деталей справи про шахрайство захисник Суспільному не надав — сказав, що не може розголошувати.

"Особа, про яку йде мова, законно перебувала на території України, мала міцні соціальні зв'язки: він працює й одружений, надавалися докази. Вина його не доведена, в тому числі й в українських судах. Не було підстав для того, щоб брати особу під варту. Це рішення суду, скажімо так, не є обґрунтованим", — вважає адвокат.

Адвокат зазначив, що подавав клопотання про перенесення справи, але суд продовжив розгляд, а клієнту надали адвоката з центру безоплатної правової допомоги.

Пошуки тривають

По "гарячих" слідах затримати втікача не вдалося. За словами речниці поліції Харківщини Альони Соболевської, операцію "Сирена" припинили, але пошуки тривають.

Що відомо

На початок