"Підтримуватиму колег": начальник поліції Харківщини про стрільбу патрульного

"Підтримуватиму колег": начальник поліції Харківщини про стрільбу патрульного

"Підтримуватиму колег": начальник поліції Харківщини про стрільбу патрульного
.

Начальник Головного управління Нацполіції Харківщини Валерій Сокуренко як колегу підтримує патрульного поліцейського, який під час служби застосував зброю. Чи була необхідність стріляти, має встановити розслідування.

Про це він сказав сьогодні, відповідаючи на питання Суспільного.

"Розслідування проводить Державне бюро розслідувань. Ми всіляко будемо підтримувати цих поліцейських як колег. Він був на службі, був у форменому одязі, із табельною вогнепальною зброєю. Він виконував свої обов'язки. Наскільки там була необхідність застосовувати табельну вогнепальну зброю, я не буду зараз давати оцінку цьому, тому що некоректно: сьогодні він буде доправлений до Полтави, де в Октябрському суді йому оберуть запобіжний захід", — сказав Сокуренко.

На уточнення, чи правомірно, на думку Сокуренка, патрульний використав зброю у тій ситуації, начальник облуправління сказав:

"Він пояснює так: на нього автомобіль наїхав. От якщо автомобіль наїхав, збив поліцейського з ніг, що поліцейський повинен думати? Якщо поліцейський дає команду зупинити автомобіль, він продовжує рух, наїжджає на нього, збиває. Як це може бути доведено, побачимо. Але що ми можемо думати: що в автомобілі знаходиться зброя, якісь наркотики... ну чому автомобіль так себе веде: не зупиняючись, наїжджає на нього. У ході розслідування буде з'ясовано, наскільки це буде необхідно".

Сокуренко сказав, що 13 лютого провідував пасажира Subaru, якого поранив патрульний.

"У лікарні бачив і постраждалого, і спілкувався з лікарями. Будемо сподіватися, що він буде жити... Але одна куля пройшла крізь легені, іншу витягли з кишківника...", — зазначив начальник облуправління поліції.

Він також повідомив, що 13 лютого поліції не вдалося опитати водія Subaru і його пасажира у зв'язку зі слідчими діями ДБР.

Як відомо:

  • В ніч на 13 лютого екіпаж патрульної поліції переслідував автомобіль Subaru, водій якого, за інформацією очевидців, сів за кермо п'яним. Патрульні вимагали зупинитися водія, той вимогу не виконав, почалося переслідування. Старший лейтенант поліції тричі вистрілив в автомобіль утікачів. За словами патрульного, Subaru на нього наїхав. Легковик з місця події зник.
  • Вранці 13 лютого стало відомо, що до 25 лікарні Харкова доставили чоловіка із вогнепальними пораненнями грудної клітини і черевної порожнини — пасажира Subaru. Його прооперували, медики називають стан тяжким.
  • Територіальне управління ДБР у Полтаві відкрило провадження за фактом перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу (ч. 3 ст. 365 КК України). Поліція у свою чергу — за ч. 2 ст. 345 Кримінального кодексу України — погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу. Патрульна поліція розпочала службове розслідування.

Автор: Софія Цвєткова

На початок