Родині курсанта Максима Хом'ячука відмовляють у статусі сім'ї загиблого військовослужбовця

Родині курсанта Максима Хом'ячука відмовляють у статусі сім'ї загиблого військовослужбовця

Родині курсанта Максима Хом'ячука відмовляють у статусі сім'ї загиблого військовослужбовця
. Суспільне Вінниця

Родину загиблого в авіакатастрофі на Харківщині курсанта Максима Хом'ячука з Вінниччини не визнають членами сім“ї загиблого військовослужбовця. Майже рік мама Максима Катерина каже — куди тільки не зверталася, отримує відмови. Така ж ситуація і у батьків Богдана Матвійчука з Новоград-Волинського, на Житомирщині. Водночас, інші 17 родин загиблих хлопців — уже отримали такий статус. У вінницькому військоматі кажуть керувались законом України.

Від смерті Максима Хом'ячука минуло 9 місяців. Медаль йому дали посмертно, а ось його батьки статус членів сім“ї загиблого військовослужбовця досі не отримали.

"Іншим батькам дали, а я?", — говорить Катерина Хом'ячук.

Того дня до обійстя Хом'ячуків швидка приїздила кілька разів.

"Набираю йому на телефон — не відповідає. Мама включила телевізор, там показують це все. Кричу виключи!", розповідає Катерина Хом'ячук.

Односельчани прощалися з Максимом навколішках. Поховали його на Віннниччині у рідному селі Новоживотів.

Родині загиблого у авіакатастрофі курсанта відмовляють у статусі сім'ї загиблого військовослужбовця
Суспільне Вінниця

В Україні є два типи посвідчень члена сім’ї загиблого військовослужбовця. Так зване "сіре" видає управління соціального захисту населення, і "чорне" військкомати.

Очільниця вінницького районного управління праці і соцзахисту населення Надія Ходацька Суспільному розповіла, керувалися законом. Відмову аргументують тим, що Максим не був у діючій армії. Чому іншим 17 родинам дали статус не знає.

"Ми діяли в межах чинного законодавства. Сім'я Катерини Хом'ячук немає права на встановлення статусу сім'ї загиблого військовослужбовця", — каже Надія Ходацька.

Членам сімей загиблих військовослужбовцівзаконом передбачені пільги на комунальні послуги та проїзд у транспорті. Також мають право на дострокову пенсію за віком — жінки у 50 років, якщо мають страховий стаж не менше 20 років, розповідає фахівчиня обласного військомату Альона Янюк.

"Відповідно до постанови Кабміну, сім'ї Хом'ячуків виплачена одноразова грошова допомога у розмірі приблизно 1.5 млн. грн. Відповідно до закону "Про соцільний і правовий захит військовослужбовців і членів їхніх сімей" основною умовою для видачі даного посвідчення є те, що члени сім“ї мають бути на утриманні військовослужбовця Хом'ячука, а так як мама не була, нажаль протоколом відмова в отриманні цього статусу", — говорить фахівчиня обласного військомату Альона Янюк.

Адвокат Хом'ячуків Валентин Волинець Суспільному пояснює: права родин загиблих військовослужбовців захищає Закон України "Про статус ветеранів війни, гарантії їхнього соціального захисту". Посилаючись на нього батьки сімнадцятьох курсантів і отримали статус членів сім’ї загиблого військовослужбовця. І саме з посиланням на цей закон Катерині Хом’ячук відмовили. Каже не розуміє, як один і той же закон в кожній області трактують по різному.

У катастрофі літака під Чугуєвом Вінниччина втратила двох хлопців — Максима Хом’ячука з Новоживотова і Романа Корчовського з Крижополя.

Батьки Романа статус сім“ї загиблого військовослужбовця отримали.

Що відомо

  • В авіакатастрофі військового Ан-26 25 вересня загинули 26 людей: 19 курсантів та 7 офіцерів, члени екіпажу.
  • Вижили в результаті катастрофи В'ячеслав Золочевський і Віталій Вільховий. Останній 26 вересня, помер в реанімації.
  • 6 жовтня на площі Свободи у Харкові відбулася церемонія прощання з 25 загиблими.
  • 26 загиблих та вцілілого курсанта нагороджено медалями "За військову службу Україні".
  • За попередньою оцінкою фахівців, в літаку відмовив датчик у двигуні, але не сам двигун. Літак зачепився за землю, впав і загорівся.
  • "Як в комп’ютерний грі": що розповів курсант, який вижив в авіакатастрофі в Чугуєві.
  • В ДБР назвали чотири версії причин падіння літака в Чугуєві на Харківщині.
  • На час розслідування Кабмін заборонив навчальні польоти на Ан-26 та його аналогів.
  • За штурвалом літака Ан-26 був пілот, який мав понад 700 годин нальоту.
На початок