"До розгляду апеляції". Мінкульт обіцяє блокувати забудову друкарні Фесенка в Одесі

"До розгляду апеляції". Мінкульт обіцяє блокувати забудову друкарні Фесенка в Одесі

"До розгляду апеляції". Мінкульт обіцяє блокувати забудову друкарні Фесенка в Одесі
. Колаж: Лоция, LIGA.net

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що блокуватиме будівельні роботи на території друкарні Фесенка та кінотеатру "Рішельєвський", допоки суд не розгляне апеляційну скаргу міністерства. Про таке він повідомив у своєму Telegram-каналі.

За словами Ткаченка, будівлі на Рішельєвській в Одесі мають "надскладну історію". Допоки суд не розгляне апеляційну скарги МКІП проти рішення на користь забудовника, міністр обіцяє блокувати роботи на території пам'яток.

"Досі ані МКІП, ані ОДА не бачили проєкту будівництва. Відповідно, жодного дозволу на те, щоб воно відбулось, – ніхто надавати не може. Однак поки забудовники користуються рішенням суду першої інстанції, ми продовжимо стримувати будівельні роботи", – написав міністр культури.

Нагадаємо, будівлю колишньої друкарні Фесенка побудували у 1841 році у російсько-візантійській стилістиці за проєктом архітектора Сергія Козлова. У 1880 році видавець Юхим Фесенко придбав цю будівлю та облаштував її під друкарню. Тут видавали книги, ікони, листівки та картини, а значну частину матеріалів друкували українською.

У 1965 році тут відкрили Одеську міську друкарню, утім на початку 2000-х будівлю закинули, а у 2008 році друкарня втратила статус пам'ятника архітектури. Наразі будинок планують знести, аби збудувати на його місці нову шестиповерхову будівлю.

Що відомо

  • 27 січня фасад будівлі друкарні Юхима Фесенка на вулиці Рішельєвська, 47, що в центрі Одеси, обнесли парканом. Місцеві мешканці та громадські діячі зібралися на акцію протесту, аби перешкодити будівництву на місці колишніх архітектурних пам'яток.
  • Згодом у міністерстві оприлюднили припис про заборону будівництва. Однак пізніше Одеський окружний адміністративний суд зупинив дію припису Мінкульту.
  • 31 травня, на територію друкарні Фесенка та колишнього кінотеатру "Рішельєвський" заїхала спецтехніка. Там, за словами кореспондентів Суспільного, відновили будівельні роботи.
  • 3 червня Одеська ОДА заборонила будівництво на території друкарні Фесенка, а міністр культури Олександр Ткаченко звернувся до очільника МВС Арсена Авакова з проханням взяти будівлі під охорону.

Читайте нас у Telegram: головні новини Одеси та області

На початок