Як можна уникнути шахрайства зі спадщиною. Пояснює експерт

Як можна уникнути шахрайства зі спадщиною. Пояснює експерт

Ексклюзивно
Як можна уникнути шахрайства зі спадщиною. Пояснює експерт
. pexels.com

Близькі родичі та стороні особи часто використовують різні маніпулятивні способи, щоб заволодіти спадщиною. У такій ситуації іноді люди не знають, як правильно юридично відстоювати свої права і права своїх рідних. Особливо у випадку, коли людина може бути недієздатною і не усвідомлювати своїх дій.

Що варто знати про шахрайство зі спадщиною та як встановити і довести факт підробки заповіту — про це в ефірі Українського радіо розповів адвокат Юрій Бауман.

Як часто шахраї намагаються отримати чужий спадок

"Це дуже поширена категорія справ, бо ми знаємо, що мова йде про майно. Це не тільки сторонні люди. Дуже часто близькі родичі, в силу певних конфліктних ситуацій, використовують різні маніпулятивні способи, щоб заволодіти спадщиною", — розповідає експерт.

За його словами, коли помирає особа, люди використовують всілякі можливі заходи, щоб заволодіти цим майном у якнайбільшій частині. Він також пояснює, що є два способи отримання спадщини: успадкування за законом і за заповітом: "Якщо спадкування за законом, тоді сепарується черга спадкоємців, і вони згідно з законодавством набувають власність".

Водночас коли немає обов'язкових осіб, які мають бути включені у спадщину, зокрема малолітні діти, а є зацікавленість заволодіти майном, то "потрібно мати юридичну конструкцію": заповіт, або якийсь правочин, укладений перед смертю особи, або спадковий договір тощо.

Читайте також: Як поділити спадщину між спадкоємцями. Пояснює Мін'юст

Яка різниця між заповітом і спадковим договором

Бауман зазначає, що якщо мова йде про заповіт, то особа приймає рішення про те, що після її смерті певне майно перейде у власність іншої людини. А ось спадковий договір — це договір під умовою, коли за життя власник майна (він же спадкодавець) користується цим майном, а після смерті особа, яка отримує це майно (тобто фактично власник) під певною умовою зобов'язаний вчинити певні дії й отримає по факту настання певних юридичних наслідків таке майно.

"Фактично спадковий договір має свої переваги тим, що можна встановити для власника майна зобов'язання вчиняти певні дії після смерті особи. І після вчинення таких дій він отримає у власність таке майно", — зауважив адвокат.

За його словами, тут слід розуміти й те, що навіть власники майна не застраховані від того, що після їхньої смерті родичі будуть використовувати різноманітні маніпуляції, щоб заволодіти майном і скасувати документи, згідно з якими реалізується їхня воля, за якою вони заповідали своє майно конкретній людині.

Читайте також: Як Мінсоцполітики хоче зобов'язати дітей допомагати літнім батькам. Пояснює експертка

Що робити, якщо заповіт підписує людина, яка хворіє

Адвокат розповідає, що коли людина знаходиться у лікарні, щоб уникнути будь-яких питань щодо того, чи легітимно передали майно, дуже важливо, щоб особи, які оформляють заповіт, переконали документально всіх зацікавлених осіб, щоб у матеріалах судової справи були висновки лікаря про те, що особа на момент укладення розуміла значення своїх дій.

"Тому що, фактично, людина знаходиться у стані перед смертю, у неї психічно важкий пригнічений стан... І тут йде гра: чи особа усвідомлювала значення своїх дій?", — зауважив він.

Водночас наявність висновків лікарів про те, що особа розуміє значення своїх дій, наявність відеозапису моменту підписання заповіту дозволить залишити такий заповіт "у силі".

Читайте також: Як передати нерухомість у власність дитини. Пояснює Мін'юст

Також Бауман додає, що є й інші ситуації. Зокрема, що пов’язані з тим, коли люди знаходяться у безпорадному або хворобливому стані й з'являється нотаріус, який "за годину до смерті особи" видає доручення і після смерті особи "укладається договір на продаж майна особи".

"Або інша річ: коли майно відчужується і з'являються нові власники, які говорять про те, що є добросовісними набувачами. Особа була уповноважена по дорученню і їх не цікавить історія зі спадкоємцями, і вони є власниками", — говорить експерт.

Чи є запобіжники для підробки заповіту

"Ми не можемо обмежити волю людини на розпорядження майном. У мене в практиці була історія, коли протягом пів року власник майна три рази міняв осіб, які ставали фактичними потенційними спадкоємцями. Це воля особи", — зазначив адвокат і додав, що якщо особа не визнана недієздатною, то не можна говорити про те, що є якийсь запобіжник.

Однак є "стримувачі", які можуть цю проблему вирішити. Зокрема є нотаріальний реєстр, і нотаріуси мають доступ щодо того, чи особа вчиняла певні дії й виявляла свою волю: "Такі реєстри бажано моніторити, але треба розуміти, що за життя особа може укласти й будь-який інший договір відносно свого майна і це теж буде підставою для відчуження цього майна".

Читайте також: Як вчасно прийняти спадщину та чи можна від неї відмовитися. Пояснює адвокатка

За словами Баумана, слід також розуміти, що можуть бути випадки, коли за життя особи сформовано великий грошовий борг. Тобто якщо є розписки, позики, перерахунки на картки — то цього буде достатньо. Тобто механізмом заволодіння майном може бути як і безпосередньо підробка документів, так і створення боргового зобов'язання.

"Якщо кредитор з'явився протягом шестимісячного терміну з моменту смерті особи, то він також має право вимагати від власників майна, потенційних спадкоємців задоволення своїх вимог", — підкреслив адвокат.

Він зауважив, що такі вимоги можуть бути рівноцінними вартості майна або навіть більшими. Також експерт розповідає, що коли людина перебуває у безпорадному стані, в такому разі потрібно бути уважним "щодо певних операцій, щодо візитів незрозумілих людей, нотаріусів та інших речей".

За його словами, інструкція про порядок вчинення нотаріальних дій говорить, що нотаріус повинен добросовісно переконатися, що особа розуміє, що вона робить, що вона підписує і яка її воля.

Читайте також: Заповісти чи подарувати. Юристи розповіли про особливості договорів

"На практиці приноситься нотаріальний бланк людині у безпорадному стані, просять підписати і накладається текст. Документ йде в реєстри й фактично це правовстановлюючий документ. Я знаю випадки, коли навіть в палату медичну виставляли охорону, щоб ніхто не зайшов", — розповів Бауман.

Одним із способів, як убезпечитися від подібного, є обтяження або обмеження майна через певне іпотечне застереження, створюючи пріоритет одних осіб перед іншими, однак, на думку адвоката, наразі "немає стовідсоткових запобіжників". Позаяк дуже часто літні люди "люблять за порадою родичів за життя дарувати майно".

"Але треба бути обережним, тому що після такого дару людина залишається без власності і відношення до людини, яка у літньому віці, категорично може змінитися. Тому я виступаю за те, щоб був спадковий договір і щоб за життя за власником залишалося майно", — додав адвокат.

Наскільки складно довести факт підробки заповіту

За словами експерта, детальному аналізу піддається кожне речення заповіту: від місця складення до місця підписання. Водночас стаття 1257 Цивільного кодексу визначає умови недійсності заповіту і предметом аналізу є наявність волі, чи особа підписувала і доступ до оригіналу.

Бауман розповідає, що якщо ви розумієте, що з заповітом чи будь-яким документом щось не те, то є два шляхи, як перевірити. Посвідчення заповіту — це нотаріальна дія, яка має відбутися відповідно до закону. Коли є заповіт, у випадку смерті особи, він оприлюднюється і вказуються люди, які набувають майно у власність. Щоб перевірити заповіт, насамперед треба отримати до нього фізичний доступ і подивитись хоча б на копію.

"Якщо ви розумієте, що особа не знала цих людей, що не було ніяких соціальних зв'язків, контактів або були недобрі стосунки між родичами, і особа ніколи не виявляла бажання заповісти майно певним людям, тоді треба запускати механізм скасування заповіту у судовому порядку", — додав адвокат.

Читайте також: Як захиститися від погроз колекторів. Пояснює НБУ

Він додає, що перше — це дефект волі: тобто чи мала особа волю, чи мала вона дієздатність, чи розуміла, що вона підписує. Друге — чи виконані всі формальні вимоги закону: місце укладення, той факт, що особа заповідає, той факт, що особа дійсно підписувала цей заповіт: "Ви формуєте предмет позовних вимог і просите суд визнати недійсним та скасувати заповіт".

"Якщо ви розумієте, що мало місце шахрайство і відбулася низка операції, так званий "ланцюжок перепродажу", який має ознаки явного шахрайства, тоді потрібно звертатися в поліцію й ініціювати відкриття кримінального провадження", — зазначив Бауман.

За його словами, при розгляді справи про визнання недійсним заповіту буде перевірятися тріумвірат (тобто повноваження того, хто посвідчив, чи виконані всі дії, воля особи, будуть допитуватися свідки, встановлюватися соціальні контакти щодо цієї події і виконання інших вимог закону щодо форми та змісту заповіту).

"Наріжним каменем спотикання є той факт, що дійсно це була воля людини, чи не була вона під збиваючим фактором, чи не укладала це під погрозою і взагалі що з людиною відбувалось", — резюмував експерт.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок