Навіщо Сосницькій громаді фінансувати молочний кооператив

Навіщо Сосницькій громаді фінансувати молочний кооператив

Навіщо Сосницькій громаді фінансувати молочний кооператив
. ФОТО: Суспільне Чернігів

Сосницька громада подала проект на програму «Добре» і готова співфінансувати Волинківську молочарську спілку. Голова громади Андрій Портний вважає, виграють від цього всі сторони. Якщо «Добре» допоможе закупити обладнання для молочної спілки, її члени отримуватимуть більше грошей за молоко. В той же час, спілка зможе продавати його в громаду для харчування школярів та дошкільнят майже вдвічі дешевше, ніж продають молокозаводи.

Волинківська молочарська спілка риймаэ молоко щодня, вранці та ввечері. Потім його переливают у кадку та охолоджують до п'яти градусів. Таких холодильних установок Волинківська молочна спілка має три на вісім пунктів прийому. Жирність молока вимірюють на кожному зразку, розповідає Суспільному Світлана Борисенко, молокоприймальниця з Киріївки.

Всі дані в комп’ютері. Автоматично прораховується вага, жирність і сума за день. У кооператив здають молоко 120 чоловік з восьми сіл Сосниччини.

«Роздруківку за всі 15 днів дають: скільки ти приніс молока, який в тебе жир кожного дня, і скільки виходить літр молока по жиру», – говорить Людмила Пітько, жителька села Волинка.

«Кожного дня береться аналіз на жирність і за рахунок цього виходить фінансова різниця… Десь гривень 400 на одній голові, я думаю, є… Ну а в кого п'ять корів – от і рахуйте», – каже Сергій Борисенко, житель села Киріївка.

Однак, у Волинці та інших селах дві третини населення молоко здають на інші заготівельні пункти. Наводять свої аргументи проти.

«У мене своя політика. У мене машина під двором забирає молоко. То я не ношу. Мені так вигідніше…Так я звикла, що до мене під двір приїхали, забрали і все. По грошах, я думаю, однаково», – сказала Світлана Осипенко, жителька села Волинка.

«Бахмацька машина їздить. На машину я ношу. Там молоко так само 5,50. Що тут, що там по 5,50... Тільки ж там нам дають на спарювання корів 200 гривень на кожен рік… Жир кожного дня міряють», – розповідає Віталій Кузьмін, житель села Волинка.

Зараз Волинківський молочний кооператив платить своїм здавачам молока по 5,65 за кілограм і доплачує більше за жирність, розповідає Олена Потапенко. Молокозавод обіцяє спілці платити по 7,50.

«В середньому молока від однієї корови людина здає дві тонни молока на рік вийде чотири тисячі гривень на рік додатково», – каже Олена Потапенко, засновниця Волинківської молочарської спілки.

Але це за умови, якщо молоко відповідатиме певним критеріям за жирністю, кислотністю та чистотою. Для цього на пунктах прийому має бути відповідне обладнання. В цьому пообіцяла допомогти громада. Розробили проект на співфінансування і подали на програму «Добре», говорить Олена Потапенко.

«Ми будемо мати змогу отримати холодильники для того, щоб у всіх селах було охолоджене молоко. Ми матимемо змогу отримати «Екомілки» для того, щоб ми могли це молоко моніторити по якості».

Для громади також вигідно співфінансувати обладнання для спілки. Вона зможе купувати молоко для своїх шкіл та садочків за вдвічі нижчою ціною.

«Громада сьогодні купує молоко через Прозорро по 15 гривень при жирності 2,5. У нас це молоко коштує 3,97. 3,97– здають наші люди, а їхні діти п’ють молоко по 15 гривень. Буде стимул: я несу молоко, яке я несу молоко – це ж молоко буде для наших дітей, для моєї дитини».

У планах, каже Олена Потапенко, обладнання для пастеризації молока, виробництва масла та йогуртів. І забезпечити корів членів спілки ветеринарним супроводом.

Читайте також:

Передача землі у комунальну власність: який зиск отримають громади

На початок