Від початку пандемії понад 20% українців перейшли на дистанційну роботу

Від початку пандемії понад 20% українців перейшли на дистанційну роботу

Опитування
Від початку пандемії понад 20% українців перейшли на дистанційну роботу
. УНІАН

Понад половина, а саме 53% опитаних українців не відчули змін в режимі їх роботи під час пандемії коронавірусу. Водночас 14% повністю або частково перейшли на дистанційну роботу з повним збереженням заробітної плати.

Крім цього, за даними опитування, 7% респондентів повністю або частково перейшли на дистанційну роботу з частковим збереженням заробітної плати, 6% — пішли у частково оплачувану відпустку, 2% — пішли у повністю оплачувану тривалу відпустку, 9% — пішли у неоплачувану відпустку, 4% — від часу пандемії втратили роботу.

Працівники державного і приватного секторів економіки приблизно однаково часто відповідають, що не відчули змін у режимі їхньої роботи (відповідно 52,5% і 56%). Утім, працівники державного сектору помітно частіше, ніж приватного, відповідають, що повністю або частково перейшли на дистанційну роботу з повним збереженням заробітної плати (відповідно 26% і 10%), працівники ж приватного сектору частіше, ніж державного, відповідають, що пішли у неоплачувану відпустку (відповідно 11% і 5%) та що вони втратили роботу (відповідно 4% і 0,3%).

Насамперед в умовах пандемії постраждали ті, хто працював на тимчасовій основі — серед них лише 36% вказали, що в їх роботі нічого не змінилося (тоді як серед тих, хто працює на постійній основі — 58,5%), вказали, що пішли в неоплачувану відпустку — відповідно 20% і 7%, втратили роботу — відповідно 17% і 0,6%.

Серед тимчасово зайнятих лише 2% вказали, що повністю або частково перейшли на дистанційну роботу з повним збереженням заробітної плати, тоді як серед постійно зайнятих — 17%. Слід також зазначити, що частка тимчасово зайнятих у приватному секторі значно вища, ніж у державному (відповідно 17% і 2%).

Довідка. Дослідження було проведене соціологічною службою Центру Разумкова з 21 по 26 травня 2021 року методом інтерв’ю "обличчям до обличчя" за місцем проживання респондентів. Було опитано 2017 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95. Дослідження проводилося за фінансової підтримки Представництва "Фонду Фрідріха Науманна за свободи" в Україні.

Що відомо

  • У 37% українців за час пандемії COVID-19 зменшилася заробітна плата. Лише 3% відчули зростання оплати праці.
  • За даними Єврокомісії, безробіття перебуває на шостому місці серед загальних тривог європейців
  • Міжнародний валютний фонд прогнозує зростання світового ВВП у 2021 році на 6%, українського – на 4%.
  • За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, Майже за рік карантину статус безробітних отримали мільйон українців.
  • Нацбанк прогнозує у 2021-2023 роках економічне зростання на рівні близько 4%. При цьому експерти вважають, що у 2021 році безробіття скорочуватиметься помірними темпами, а у 2022-му знизиться до природного рівня.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок