У Хмельницькому відбулися змагання повітряних зміїв

У Хмельницькому відбулися змагання повітряних зміїв

У Хмельницькому відбулися змагання повітряних зміїв
. Фото: Суспільне.

Дев’ять команд взяли участь в обласних змаганнях повітряних зміїв, які відбулися на міському пляжу в Хмельницькому. Суддівській колегії демонстрували польоти своїх виробів понад тридцять учасників з усієї Хмельниччини.

Про це Суспільному розповіла завідувачка відділу Хмельницького обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді Оксана Шатайло.

За її словами, у змаганнях взяли участь вихованці гуртків різного віку з різних шкіл області.

Один з них - Артур Мельник. Він вихованець Славутської гімназії №5. Каже, до змагань готувався ретельно.

«Виготовляли ми цього повітряного змія за кресленнями, а деталі брали, що було під рукою», - розповідає хлопець.

«Спочатку треба задати розміри, придумати для себе форму, а тоді вже накреслити по формі, яку ви придумали, повітряного змія. Тоді зробити план, а потім, вже по плану, його зібрати», - додає його колега, теж учень Славутської гімназії Олексій Яковлєв.

На змагання свої повітряні змії привезли понад тридцять учасників з усієї Хмельницької області. Фото: Суспільне. Поділля.
На змагання свої повітряні змії привезли понад тридцять учасників з усієї Хмельницької області. Фото: Суспільне. Поділля. Фото: Суспільне.

Більше чотирьох років запуском повітряних зміїв захоплюється вихованець Судилківського ліцею Максим Никонов. Це його треті змагання. Хлопець каже, аби змій мав правильний політ, потрібно враховувати відповідні правила.

«Потрібно спочатку правильний кут, потім потрібно правильну натяжку зробити, щоб він не впав. Напрямок вітру обов’язково враховувати, тому що, якщо ти будеш бігти в одному напрямку, а вітер змінить напрямок, змій може просто впасти і розбитися», - пояснює Максим.

На результат і учасника, і команди впливає стендова модель повітряного змія. Головний суддя змагань Євген Луцак каже, аби правильно оцінити змія, існують певні параметри, за якими працюють судді.

«Є три категорії оцінюється - чи з плівки змій, чи з картону, чи з тканини. З картону: вирізав, склеїв і все, а от пошити на машинці змія - це складніше, там є складність у з’єднанні. І ще багато параметрів оцнюється, до прикладу,естетичний вигляд - чи є на ньому малюнок, чи нема малюнку. І отак за сумою балів дається стендова оцінка. Далі, як змій літає, дивимося, чи його крутить, чи хитає, під який кут стояння він виходить», - каже Єген Луцак.

Судді на змаганнях оцінюють і зовнішній вигляд повітряного змія, і те, як він літає. Фото: Суспільне. Поділля.
Судді на змаганнях оцінюють і зовнішній вигляд повітряного змія, і те, як він літає. Фото: Суспільне. Поділля. Фото: Суспільне.

Цьогоріч участь у змаганнях взяли дев’ять команд, розповідає завідувачка відділу обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді Оксана Шатайло.

«Дев’ять команд - це понад тридцять вихованців різної вікової категорії. Наймолодшому учаснику сьогодні шість рочків, дівчинка, у першому класі. Щоб отримати максимальні бали, учасників, насамперед, оцінює суддівська колегія. Перша оцінка саме за стендову модель повітряного змія, яка впливає на результат самого учасника і його команди», - розповідає Оксана Шатайло.

За результами змагань, перше місце посіла команда з Нової Ушиці, друге - з міста Кам’янець-Подільський, третє – у команди з Полонного, додає Оксана Шатайло.

Читайте також

На початок