Інститут модернізації змісту освіти пояснив, як у підручнику з'явилося посилання на порносайт

Інститут модернізації змісту освіти пояснив, як у підручнику з'явилося посилання на порносайт

Інститут модернізації змісту освіти пояснив, як у підручнику з'явилося посилання на порносайт
. Суспільне, колаж

Порносайт, посилання на який виявили у підручнику з української мови, на момент підготовки книги мав інше наповнення.

Про це у відповідь на запит Суспільного повідомили у пресслужбі Інституту модернізації змісту освіти.

"Сайт під час підготовки вищезгаданого підручника ("Українська мова (рівень стандарту)" для 10 класу - ред.) мав інше наповнення. Автор підручника вказував його як джерело інформації, що була ним використана (з метою дотримання авторського права). З вересня до середини листопада 2019 року вебсайт не оновлювався, а з 20 листопада 2019 року став недоступним, оскільки 19 листопада відбулася перереєстрація домену. Заміна змісту сайту зі збереженням його попередньої назви здійснена у вересні 2020 року.", — пояснили у відомстві.

В інституті також повідомили, що видавництво "Грамота" вже передало в ІМЗО заміну електронної версії підручника з видаленим відповідним посиланням, щоб розмістити вірну версію в електронній бібліотеці інституту.

22 травня кіберполіція повідомила, що заблокувала порносайт, посилання на який містилося у підручнику з української мови для 10 класу.

Про це повідомив автор підручника Олександр Авраменко у Facebook.

"Проблему з посиланням на порносайт вирішено: його вже заблоковано", — написав Авраменко, подякувавши заступникові міністра внутрішніх справ Антонові Геращенку за вирішення проблеми.

Своєю чергою Геращенко заявив, що наразі правоохоронці займаються пошуком осіб, "які задумали та реалізували цю зухвалу провокацію проти української освіти".

"Якісь покидьки, яких ще продовжує шукати поліція, вирішили завдати публічної шкоди українській освіті. Вони заволоділи web доменом, на якому було посилання в посібнику авторства Олександра Авраменко і навмисно заради хайпу та скандалу розмістили за цим посиланням порносайт", — зазначив він.

Що передувало

Скандал навколо підручника з української мови для 10-х класів під авторством Олександра Авраменка від видавництва "Грамота" виник після того, як школяр у соцмережі розповів, що якщо перейти за посиланням з тексту про шкільний дрескод на сторінці 189, то можна потрапити на ресурс з порнографічним контентом. Аналогічне посилання було не тільки в електронній, але й в друкованій версії підручника.

Помічниця Авраменка пояснила, що редактори хотіли розмістити посилання на адміністрацію міста Новомиргород Кіровоградської області, однак його зламали хакери. Сам же автор підручника оприлюднив в TikToc відео, в якому заявив, що на момент публікації підручника веб-адреса novomirgorod.com вела на сайт міста Новомиргород.

Що відомо

  • Міністерство освіти і науки та Державна наукова установа "Інститут модернізації змісту освіти" змусили видавництво "Грамота" переробити умовну позначку України без Криму у підручниках історії для 9-10 класів.
  • Італійське видавництво Pearson висловило жаль з приводу того, що у їхньому підручнику з географії для учнів середньої школи у розділі, присвяченому Україні, було вказано "неправдиву і неповну інформацію" про ситуацію в Україні з Кримом та Донбасом.
  • Британська служба мовлення BBC опублікувала карту України без окупованого Росією Криму у матеріалі про падіння літака на Харківщині. Через деякий час карту прибрали з матеріалу й вибачилися.
  • В Естонії у шкільному підручнику англійської знайшли карту, де окупований Крим позначений як територія РФ. Сторінки у підручниках мають замінити на нові.
  • У португальському видавництві Porto Editora заявили, що виправлять помилку у шкільних підручниках природничих наук для восьмого класу, де Чорнобиль віднесли до Росії.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок