Євросоюз уклав третій контракт з BioNTech-Pfizer на постачання вакцини

Євросоюз уклав третій контракт з BioNTech-Pfizer на постачання вакцини

Євросоюз уклав третій контракт з BioNTech-Pfizer на постачання вакцини
. Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн під час візиту до офісу компанії Pfizer у Бельгії. 23 квітня 2021 року. Фото: AP

Європейська комісія уклала третій контракт з представниками BioNTech-Pfizer на постачання 1,8 млрд доз вакцини від коронавірусу до 2023 року. За контрактом виробництво повинно відбуватися на території країн-членів Євросоюзу.

Про це 20 травня повідомила пресслужба Єврокомісії.

"Сьогодні (20 травня — ред.) Європейська комісія ухвалила третій контракт з фармацевтичними компаніями BioNTech та Pfizer. Він зарезервує додаткові 1,8 млрд доз для всіх держав-членів ЄС у період з кінця 2021 по 2023 рік. Це дозволить придбати 900 мільйонів доз діючої вакцини та вакцини, адаптованої до варіантів (коронавірусу — ред.), з можливістю придбати додаткову 900 мільйонів доз", — йдеться у заяві.

Читайте також: В Україну прибула друга партія вакцини Pfizer

Згідно з контрактом, виробництво вакцини має відбуватися виключно на території ЄС, а основні її компоненти мають постачатися з країн-членів союзу, що дозволить "перепродавати або передавати дози країнам за межами ЄС або через механізм COVAX". Це, як переконують в ЄК, сприятиме глобальному та справедливому доступу до вакцин у всьому світі. Також за контрактом з 2022 року доставка вакцин до ЄС стане гарантованою.

За словами президентки Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн, підписання цього контракту "є хорошою новиною" для боротьби з пандемією у ЄС. Особливо у випадку поширення нових варіантів коронавірусу.

Читайте також: Іспанські науковці пропонують Pfizer для осіб до 60 років, які почали вакцинацію AstraZeneca

Що відомо про вакцину Pfizer-BioNTech

Вакцина Comirnaty Pfizer/BioNTech розроблена німецькою біотехнологічною компанією BioNTech у співпраці з американською Pfizer і китайською Fosun Pharma. Міжнародна непатентована назва — "Тозінамеран". Щеплення проводять у США, Великій Британії, Канаді, країнах ЄС та у низці інших країн.

У Pfizer заявили про ефективність своєї вакцини у 91%. Поруч з цим, запевняють, що ефективність зростає до 95% у випадку ускладнень захворювання протягом шести місяців після другої дози щеплення. Дані Pfizer базувались на понад 12 тисячах вакцинованих осіб, однак дослідники вважають, що для визначення того, чи буде надійним захист через пів року — потрібно провести більше досліджень.

Що відомо

  • Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) заявило, що після розмороження невідкриті флакони вакцини проти COVID-19 виробника Pfizer можна зберігати в холодильнику до місяця.
  • Вакцина Pfizer-BioNTech – це мРНК-вакцина, розроблена німецькою біотехнологічною компанією BioNTech спільно з американським фармакологічним концерном Pfizer. Кодова назва цього препарату – BNT162b2, його називають також Comirnaty.
  • 18 травня Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) заявило, що після розмороження невідкриті флакони вакцини проти COVID-19 виробника Pfizer можна зберігати в холодильнику до місяця.
  • 19 травня посли країн-членів Європейського Союзу затвердили відкриття кордонів для повністю вакцинованих від COVID-19 туристів з інших країн.
  • У березі Європейська комісія запропонувала створити "зелені" цифрові паспорти, які дозволятимуть вакцинованим проти COVID-19 громадянам подорожувати в межах ЄС.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок